Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης - 25/5/2017


 Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

Με μεγάλη ικανοποίηση δίνουμε στην δημοσιότητα την απαντητική επιστολή της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μαρίας Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη προς το υπό σύσταση σωματείο «ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ» και τους φορείς που αυτό εκπροσωπεί.

Η απάντηση της κ. Βλαζάκη μας ικανοποιεί απολύτως διότι απαντά με πολύ αναλυτικό και συγκεκριμένο τρόπο στα αιτήματά μας και συναινεί στο δίκαιο και καθολικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας για την δημιουργία του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης.

Για πρώτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενεργοποιείται και αναλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την πραγματοποίηση όλων των προαπαιτούμενων για την προκήρυξη της μελέτης του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης, τα οποία προαπαιτούμενα παρουσιάσαμε στην έρευνα που πραγματοποιήσαμε και δώσαμε στην δημοσιότητα κατά τους προηγούμενους μήνες.

Η προσπάθεια των  επιστημονικών, επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων της Σπάρτης και της Λακωνίας που ακούραστα και μεθοδικά καταβλήθηκε τον τελευταίο χρόνο για να αναδείξει τα αίτια της επί 6 χρόνια καθυστέρησης της προκήρυξης της μελέτης του Νέου Μουσείου, έπιασε τόπο!!

Αισθανόμαστε ότι πραγματικά ξεκινάει το μεγάλο όνειρο να γίνεται πραγματικότητα! Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να αισθανθούμε ότι ο ρόλος μας τελείωσε και η Πολιτεία αναλαμβάνει πλέον χωρίς άλλες καθυστερήσεις την πραγματοποίηση του έργου.

Για πρώτη φορά το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού απαντώντας σε όλες τις παρατηρήσεις μας, αναγνωρίζει την αναγκαιότητα να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και αναφέρεται στην πρόοδο κάποιων από τα προαπαιτούμενα που είχαμε επισημάνει στην επιστολή μας της 8/5/2017.

Συγκεκριμένα ενημερώνει ότι:
1.    Ολοκληρώθηκε η τοπογράφηση του ακινήτου-οικοπέδου για να προχωρήσει η τροποποίηση του σχεδίου πόλης στο χώρο του ΧΥΜΟΦΙΞ.
2.    Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας θα εντάξει επί του τοπογραφικού του οικοπέδου τα σχέδια των λειψάνων που βρέθηκαν από τις ανασκαφές του 2014 προκειμένου να κατατεθούν στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) για έγκριση όσων κριθούν διατηρητέα, έτσι ώστε να οριστικοποιηθεί το τμήμα του οικοπέδου  που μπορεί να οικοδομηθεί.
3.    Μέχρι τέλος Μαΐου 2017 θα κατατεθεί  στις Κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού η παραπάνω πρόταση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας με τις εκθεσιακές προδιαγραφές για την προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.
4.    Εγκρίθηκε ποσόν 15.000 ευρώ προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας για την εκπόνηση της μουσειολογικής προμελέτης, η οποία θα ολοκληρωθεί μαζί με την τροποποίηση του σχεδίου πόλης και τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, σε 12 μήνες!
5.    Με απόφαση της Γενικής Γραμματέως συγκροτείται ομάδα εργασίας για την εκπόνηση της οριστικής μουσειολογικής μελέτης από στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας και της Διεύθυνσης Μουσείων του Υπουργείου.
6.    Ο Δήμος Σπάρτης θα εκπροσωπηθεί στην Ομάδα Εργασίας που έχει συσταθεί από τον Δεκέμβριο.
7.    Θα διερευνηθεί άμεσα η αρμοδιότητα εκπόνησης  της συγκοινωνιακής μελέτης.
8.    Η προγραμματική σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα παραταθεί και θα τροποποιηθεί  ώστε να περιλαμβάνει το χρονοδιάγραμμα των παραπάνω προαπαιτούμενων εργασιών και να προβλέπει την προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και όλων των  σχετικών μελετών.
9.    Για την παρακολούθηση της υλοποίησης της προγραμματικής σύμβασης το Υπουργείο  θα  επιβλέψει την υλοποίησή της  με τρία  ανώτερα στελέχη του, την Γενική Διευθύντρια Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων, κ. Ευγενία Γατοπούλου, τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων  κ. Κωνσταντίνο Φρισήρα και την Προϊσταμένη Διεύθυνσης Προστασίας και Αναστήλωσης  Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων, κ. Αμαλία Ανδρουλιδάκη.

Η κ. Βλαζάκη κλείνει την επιστολή της δεσμευόμενη για μία συνάντηση με τους εκπροσώπους του υπό σύσταση σωματείου «ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ» κατά την επικείμενη επίσκεψή της στην Σπάρτη.
Ευχαριστούμε δημόσια την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού για την αμεσότητα της απάντησής της, για την ενεργοποίηση του Υπουργείου και για την έναρξη ουσιαστικά των εργασιών που αφορούν στην εκπόνηση της μελέτης του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου με τις παραπάνω αποφάσεις της. Ευχαριστούμε και όλους, όσοι στάθηκαν ακλόνητοι στο πλευρό μας όλο αυτό το διάστημα !
Θα μείνουμε πάντως με την απορία γιατί όλα τα παραπάνω προβλήματα και εμπόδια που εντοπίσαμε, αναδείξαμε και απαιτήσαμε εμείς ως φορείς σε διάστημα λίγων μηνών, δεν κατάφερε η Περιφέρεια Πελοποννήσου να τα προσδιορίσει και να τα απαιτήσει από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού κατά τα προηγούμενα έξι χρόνια που έχει αναλάβει την ευθύνη και κατά την διάρκεια των οποίων το θέμα του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου τελμάτωσε!

«ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ»

=================

Δήλωση Θανάση Δαβάκη : "Συστράτευση για να γίνει το όνειρο πραγματικότητα …"

Διάβασα με προσοχή την απαντητική επιστολή της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Μαρίας Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη προς τους "Φίλους του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης".

Η για πρώτη φορά λεπτομερής αναφορά ενεργειών και κατευθύνσεων, που δρομολογούν συγκεκριμένα βήματα εκ μέρους του αρμόδιου Υπουργείου και των υπηρεσιών του για την επίτευξη του επιδιωκόμενου εκ μέρους όλων των Λακωνικών θεσμικών φορέων στόχου, με γεμίζει αισιοδοξία.

Το περιεχόμενο της επιστολής αυτής, θέλω να πιστεύω, ότι θα αποτελέσει ένα σταθερό σημείο αναφοράς αλλά και ελέγχου, για να γίνει επιτέλους το όνειρο πραγματικότητα.
Χρειάζεται η συστράτευση όλων μας χωρίς αποκλεισμούς και ιδιοτέλειες...

Αθανάσιος Π. Δαβάκης
Βουλευτής Λακωνίας Ν.Δ

=================================

           Σας παραθέτουμε για ενημέρωση σας ολόκληρη την επιστολή της Γενικής Γραμματέως Πολιτισμού κας Μαρίας Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη :

Αθήνα, 23 Μαΐου 2017, Αρ. Πρωτ: ΥΠΠΟΑ/ΓΓΓΠ/189894/4224

ΠΡΟΣ:
Φίλους του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης

Θέμα: Σχετικά με το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης

Σχετ.: Η από 8/5/2017 επιστολή σας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Σε απάντηση της από 8/5/2017 επιστολής σας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα εξής:
Όπως καλώς γνωρίζετε τα τελευταία χρόνια η ανέγερση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης βρίσκεται υψηλά στον προγραμματισμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, υπάρχει συχνή επικοινωνία με τους βουλευτές του νομού και τους τοπικούς φορείς καθώς και με μεμονωμένους πολίτες και φίλους του Μουσείου και έχει υπάρξει επισταμένη μέριμνα για εισαγωγή των σχετικών θεμάτων στα αρμόδια Συμβούλια. Η ίδια προσωπικά έχω επισκεφθεί επανειλημμένα τη Σπάρτη και έχω δώσει σχετικές οδηγίες προκειμένου να προχωρήσει το δίκαιο και καθολικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας, το οποίο συνάμα, λόγω του μεγέθους και της σπουδαιότητας του απαιτεί για την υλοποίηση του αρκετό χρόνο και λεπτούς χειρισμούς.
Για το σκοπό αυτό, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα επιτάχυνσης των διαδικασιών για την ανέγερση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης, προχωρήσαμε τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους στη συγκρότηση Ομάδας Εργασίας για την εκπόνηση προδιαγραφών μελέτης ανέγερσης του Νέου Μουσείου, με συμμετοχή εκπροσώπων όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου και της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Όπως γνωρίζετε ήδη, η Ομάδα Εργασίας πραγματοποίησε στις 27/3/2017 προγραμματισμένη αυτοψία στο χώρο όπου πρόκειται να ανεγερθεί το νέο κτήριο και σύσκεψη στα γραφεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας, και ταυτόχρονα συμμετείχε στη σχετική ενημερωτική συνάντηση με τους τοπικούς φορείς που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Αντιπεριφερειάρχου Λακωνίας κ. Α. Τζανετέα. Κατά την επίσκεψη αυτή εντοπίστηκαν τα ζητήματα που εκκρεμούν και έγινε συγκεκριμένος προγραμματισμός και καταμερισμός εργασιών, προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης.
Συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκε ήδη από το Τμήμα Τοπογραφήσεων, Φωτογραμμμετρίας & Κτηματολογίου της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του Υπουργείου η αναγκαία τοπογράφηση του ακινήτου με τις προδιαγραφές που απαιτούνται για την υποβολή πρότασης τροποποίησης του σχεδίου πόλης. Η αποτύπωση, μαζί με τη σχετική πρόταση του Υπουργείου για την τροποποίηση, πρόκειται να αποσταλεί τις επόμενες ημέρες στο Δήμο και την Περιφέρεια, ώστε να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες. Οι διερευνητικές ανασκαφικές εργασίες εντός του οικοπέδου έχουν ολοκληρωθεί και η Εφορεία Αρχαιοτήτων ήδη εντάσσει στο τοπογραφικό διάγραμμα τα σχέδια των ευρεθέντων αρχαίων λειψάνων, προκειμένου να εισαχθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το σχετικό θέμα και να οριστικοποιηθεί το τμήμα του οικοπέδου που μπορεί να οικοδομηθεί. Η πρόταση της Εφορείας, μαζί με τις εκθεσιακές προδιαγραφές που απαιτούνται για την προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού έχει προγραμματιστεί να κατατεθεί στις αρμόδιες κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου στα τέλη Μαΐου 2017. Όσον αφορά στο μουσειολογικό σχεδιασμό, η Εφορεία έχει ήδη εξασφαλίσει ποσό 15.000 ευρώ από πιστώσεις του Υπουργείου και έχει δρομολογήσει την εκπόνηση της μουσειολογικής προμελέτης, η οποία μπορεί να εξελίσσεται παράλληλα με την τροποποίηση του σχεδίου πόλεως και τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων 12 μηνών.
Παράλληλα, με απόφαση Γενικής Γραμματέως συγκροτείται Ομάδα Εργασίας για την εκπόνηση της οριστικής μουσειολογικής μελέτης, με εκπροσώπους της ΕΦΑ Λακωνίας και της Διεύθυνσης Μουσείων του ΥΠΠΟΑ.
Για τον καλύτερο συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων, μετά από συνεννόηση με το Δήμαρχο Σπάρτης, κ. Ευάγγελο Βαλιώτη, θα διευρυνθεί η προαναφερθείσα Ομάδα Εργασίας και με τη συμμετοχή εκπροσώπου του Δήμου. Στο πλαίσιο λειτουργίας της Ομάδας θα διερευνηθεί άμεσα και η αρμοδιότητα εκπόνησης της συγκοινωνιακής μελέτης που εκκρεμεί.
Τέλος, έχει ήδη δρομολογηθεί η τροποποίηση και παράταση της προγραμματικής σύμβασης, η οποία περιλαμβάνει χρονοδιάγραμμα των ανωτέρω αναφερόμενων προαπαιτούμενων εργασιών και προβλέπει τόσο την προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού όσο και την εκπόνηση όλων των σχετικών μελετών. Επισημαίνεται ότι ο προϋπολογισμός της προγραμματικής σύμβασης καλύπτει όλες τις δαπάνες για το διαγωνισμό, την εκπόνηση των μελετών έως και τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης. Για την παρακολούθηση της υλοποίησης του έργου της Προγραμματικής Σύμβασης, το Υπουργείο θα εκπροσωπείται από τρία ανώτερα στελέχη του, τη Γενική Διευθύντρια Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων, κ. Ευγενία Γατοπούλου, τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων, κ. Κωνσταντίνο Φρισήρα και την Προϊσταμένη Διεύθυνσης Προστασίας Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων, κ. Αμαλία Ανδρουλιδάκη.
Κλείνοντας, σας γνωρίζω ότι είμαι στη διάθεση σας για μια συνάντηση με αντιπροσωπεία του υπό σύσταση σωματείου σας σε επικείμενη επίσκεψη μου στη Σπάρτη, σε συνεννόηση μαζί σας. Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Δήμο Σπάρτης είναι άριστη, γεγονός που εγγυάται τη θετική εξέλιξη του θέματος και την ευόδωση της μεγάλης προσδοκίας των Σπαρτιατών και όλων των Ελλήνων, για την ίδρυση στη Σπάρτη ενός Αρχαιολογικού Μουσείου αντάξιου της μεγάλης ιστορίας της.

Η Γενική Γραμματέας
Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη