Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στο Δήμο Ευρώτα.


  Συνάντηση – σύσκεψη στο Δημοτικό Κατάστημα Σκάλας, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011, ύστερα από πρωτοβουλία του Τοπικού Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Σκάλας, με θέμα τη λειτουργία Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, στην περιοχή (συγκεκριμένα τη λειτουργία του πρώην Εσπερινού Γυμνασίου Σκάλας).

  Εισηγητής της συνάντησης ήταν, ο Διευθυντής του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Σπάρτης κ. Ιωάννης Φραγκής, ο οποίος αφού ενημέρωσε τους παριστάμενους, σχετικά με τα οφέλη των εκπαιδευόμενων στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, επεσήμανε τη σημαντικότητα του εγχειρήματος – πρωτοβουλίας, της επικείμενης δηλαδή, λειτουργίας παραρτήματος ΣΔΕ και στο Δήμο Ευρώτα (πρώην Εσπερινό Γυμνάσιο Σκάλας).

  Εξηγώντας το θεσμικό ρόλο που επιτελεί, αλλά και τους σκοπούς που υπηρετεί το ΣΔΕ, ο κ. Φραγκής ανέφερε τα εξής:

«Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) είναι ένας θεσμός που λειτουργεί από το 1997 σε πολλές χώρες της Ε.Ε., ως μέσο καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού. Σκοπό έχει την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης πολιτών 18 ετών και άνω και την ομαλή τους ένταξη στις κοινωνικές, οικονομικές και επαγγελματικές δομές.

  Η συνολική διάρκεια του προγράμματος είναι 18 μήνες και τα μαθήματα γίνονται απογευματινές ώρες 17:00 – 21:00. Η εκπαίδευση παρέχεται μέσα από ένα ήπιο πρόγραμμα σπουδών, στηριζόμενο στις αρχές εκπαίδευσης ενηλίκων, το οποίο σέβεται τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις που έχουν οι ενήλικοι και εστιάζει στη βιωματική προσέγγιση και τη χρηστικότητα της παρεχόμενης γνώσης. Δίνεται έμφαση στην απόκτηση δεξιοτήτων στη γλώσσα, τα μαθηματικά, την επικοινωνία, τις ξένες γλώσσες, την πληροφορική, τα πολιτιστικά θέματα και την αγορά εργασίας, ενώ υπάρχει και Συμβουλευτική Υποστήριξη. Το πρόγραμμα συμπληρώνεται με δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου, όπως εκπαιδευτικές επισκέψεις, εκδρομές, αθλητικές δραστηριότητες, χορό, σκάκι, θεατρικές – μουσικές δράσεις, εργαστήρια, καλλιτεχνικές δημιουργίες, δράσεις επιχειρηματικότητας, κλπ.»

  Παράλληλα, ο διευθυντής του Σ.Δ.Ε. Σπάρτης υπογράμμισε ότι, οι ενήλικοι εκπαιδευόμενοι έχουν τελικά τη δυνατότητα για απόκτηση γνώσεων, δεξιοτήτων, αναθεώρηση στάσεων, επαγγελματική αποκατάσταση, αύξηση της αποδοτικότητας εργασίας, αυτοβελτίωση, αυτοπεποίθηση, παροχή βοήθειας στα παιδιά τους, κοινωνική αναγνώριση, βελτίωση του τρόπου ζωής, ικανοποίηση, απόκτηση απολυτηρίου γυμνασίου, συνέχιση των σπουδών, ένταξη στα συστήματα εκπαίδευσης, κατάρτισης και δια βίου μάθησης, καλύτερη διαχείριση του ελεύθερου χρόνου, κοινωνικοποίηση, μεγαλύτερη ευχαρίστηση, αποδοτικότερη συναλλαγή με τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, ενώ ταυτόχρονα, τούς καλύπτονται τα έξοδα για τις εξετάσεις πιστοποίησης Πληροφορική, π.χ. ECDL και Αγγλικών (ΚΠΓ).

  «Με το θεσμό αυτό, οι εκπαιδευόμενοι αποκτούν Απολυτήριο τίτλο, ισότιμο με το Απολυτήριο Γυμνασίου (Ν. 2525/1997), ενώ τελικός στόχος είναι, όλοι οι πολίτες της Ε.Ε. να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες και να συμμετέχουν ισότιμα στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης», συμπλήρωσε.

  Να σημειωθεί ότι, στη συζήτηση συμμετείχαν θεσμικοί παράγοντες και δημότες, ενώ το συμπέρασμα που εξήχθη δεν ήταν άλλο από την αναγκαιότητα λειτουργίας του ΣΔΕ, για την οποία, όμως, απαιτείται ο ελάχιστος αριθμός των 30 συμμετεχόντων – μαθητών.

  Τέλος, η λειτουργία του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στο Δήμο Ευρώτα, συνιστά κοινή θέληση και επιθυμία, καθώς  βρίσκει σύμφωνη τη γνώμη, τόσο των θεσμικών παραγόντων όσο και των πολιτών που παρέστησαν στη συγκέντρωση.

 

Υ.Γ.  Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώνουν αιτήσεις στα πλησιέστερα Γυμνάσια της περιοχής τους στο πρωινό ωράριο, ενώ θα πρέπει να κατέχουν, τουλάχιστον, απολυτήριο Δημοτικού. Το χρονικό διάστημα εγγραφών είναι 1 – 30 Σεπτεμβρίου 2011.