Παρουσίαση βιβλίου στο Καστόρι Δήμου Σπάρτης


Μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση βιβλίου στο Καστόρι του Δήμου Σπάρτης : To βιβλίο «Μέγα γαρ το της Θαλάσσης Κράτος, Η Ναυτική Ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου» του συγγραφέα κ. Παναγιώτη Φουράκη


To βιβλίο «Μέγα γαρ το της Θαλάσσης Κράτος, Η Ναυτική Ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου» του συγγραφέα κ. Παναγιώτη Φουράκη, διδάκτορα Ιστορίας της Ecole Pratique des Hautes Etudes της Σορβόννης, παρουσιάστηκε το Σάββατο 22 Απριλίου 2017 στο Καστόρι του Δήμου Σπάρτης.

Για το βιβλίο μίλησαν ο κ. Μάριος Τζωρτζάκης, Ιατρός και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Σπάρτης και η κα. Βαρβάρα Κεμερίδου, φιλόλογος.

Η μελέτη πραγματεύεται τη ναυτική διάσταση του Πελοποννησιακού Πολέμου δίνοντας έμφαση, όχι μόνο στις μικρές και μεγάλες ναυμαχίες που διεξήχθησαν στις ελληνικές θάλασσες, αλλά σε ένα ευρύτερο "θαλάσσιο" πλαίσιο που περιλαμβάνει γεωπολιτικές προσεγγίσεις, στρατηγικούς σχεδιασμούς, τακτικές κινήσεις, οικονομικούς υπολογισμούς και διπλωματικές διαδικασίες που σχηματοποιούν αυτό που η έρευνα ονομάζει "ναυτική ισχύς" και που, λόγω της στρατιωτικής φυσιογνωμίας των εμπολέμων, έρχεται αναπόφευκτα σε σύγκρουση με το μεγάλο αντίπαλο δέον της, τη "χερσαία ισχύ".

Ακολουθώντας την κλασική επιστημονική χρονολογική διάκριση της σύγκρουσης σε τρεις φάσεις (Αρχιδάμειος Πόλεμος, Σικελική Εκστρατεία, Ιωνικός Πόλεμος) και συνοδεία δεκάδων αναλυτικών χαρτών, η μελέτη παρακολουθεί και αναλύει την κλιμάκωση των συγκρούσεων, αποδεικνύοντας ότι ο Πελοποννησιακός Πόλεμος ήταν ένας κατά βάση ναυτικός πόλεμος, αφού όχι μόνο κρίθηκε στη θάλασσα, αλλά προκειμένου να προκύψει το αποτέλεσμά του έπρεπε η Πελοποννησιακή Συμμαχία να επαναπροσδιορίσει τον παραδοσιακό χερσαίο της προσανατολισμό και, με την εμπλοκή του παραδοσιακού εξ Ανατολών εχθρού του ελληνισμού, των Περσών, να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της ναυτικής ισχύος, που αποτελούσε προνομιακό πεδίο δύναμης της Αθηναϊκής Συμμαχίας.

(Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Τάκη Κούρο για τις φωτογραφίες που ευγενικά μας παραχώρησε).