Θανάσης Δαβάκης - Βουλή 30/3/2017


Το θέμα των φυλάκων αρχαιοτήτων Λακωνίας στη Βουλή από το Θανάση Δαβάκη


Την επαρκή στελέχωση με φυλακτικό προσωπικό για τους αρχαιολογικούς χώρους της Λακωνίας, ώστε να είναι ανοικτοί στους επισκέπτες ζήτησε με Επίκαιρη Ερώτηση του σήμερα 30/3/2017 το πρωί στη Βουλή, ο βουλευτής Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Θανάσης Δαβάκης.

Ο κ. Δαβάκης έθεσε στην παριστάμενη Υπουργό Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου το ζήτημα του Αρχαιολογικού Μουσείου Νεαπόλεως Βοιών, ενός Μουσείου στολίδι για την ευρύτερη περιοχή των Βατίκων, το οποίο κινδυνεύει να μείνει κλειστό εξαιτίας της μη πρόσληψης, κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης προσλήψεων για τους επόμενους επτά μήνες, ημερήσιου φύλακα από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ο κ. Δαβάκης έκανε λόγο για κακή διαχείριση του φυλακτικού προσωπικού στους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας μας που έχει ως αποτέλεσμα αρκετά μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι να παραμένουν κλειστοί κατά τη θερινή περίοδο, που αυξάνεται κατακόρυφα η επισκεψιμότητα τους.

Στην απάντηση της η κ. Κονιόρδου επανέλαβε ότι έγινε πρόβλεψη για την πρόσληψη 20 εποχιακών φυλάκων, με επτάμηνη σύμβαση, για τους αρχαιολογικούς χώρους της Λακωνίας (19 για το Μυστρά και 1 για το Γεράκι) παραδεχόμενη ότι για το Αρχαιολογικό Μουσείο της Νεαπόλεως Βοιών θα αντιμετωπισθεί προσωρινά το ζήτημα με την απόσπαση ενός εργαζομένου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας για να κρατάει ανοικτό το Μουσείο, ενώ στη συνέχεια θα τοποθετηθεί ένας ημερήσιος φύλακας από τη δεύτερη φάση προσλήψεων του Υπουργείου Πολιτισμού επιπλέον 400 φυλάκων.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Δαβάκης εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το κατά πόσον οι γραφειοκρατικές διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί εγκαίρως, ώστε οι εργαζόμενοι αυτοί να προσληφθούν πριν τη λήξη της τουριστικής περιόδου.

Δείτε το video