Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας & Σπάρτης


Κληρικολαϊκή σύναξη στη Σπάρτη & Μολάους

ΣΤΗ ΣΠΑΡΤΗ :

Κληρικολαϊκή σύναξη των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων και των Συμβουλίων των Ενοριακών Φιλόπτωχων Ταμείων των Αρχιερατικών Επιτροπειών Σπάρτης, Καστορείου, Ξηροκαμπίου, Γερακίου, Βρεσθένων και Σκάλας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 13 Φεβρουαρίου 2017 στη Στέγη Νεότητος Σπάρτης.

Προηγήθηκε η τέλεση Θείας Λειτουργίας στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Η σύναξη αυτή διεξήχθη με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου, με την ευκαιρία της ανανέωσης της σύνθεσης των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων και των μελών των Φιλόπτωχων Ταμείων. Κεντρικός σκοπός ήταν να παρουσιαστούν και να συζητηθούν βασικές πλευρές των καθηκόντων που αναλαμβάνουν.

Τους συμμετέχοντες υποδέχθηκε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και εφημέριος Κοκκινόραχης Πρωτ. π. Συμεών Παπαγεωργίου, ο οποίος αφού συνεχάρη τα νέα μέλη για τον διορισμό τους, τόνισε ότι τέτοιου είδους συναθροίσεις σφυρηλατούν τον πνευματικό δεσμό μεταξύ κληρικών και λαϊκών, έτσι ώστε όλοι μαζί να αντεπεξέλθουν στο δύσκολο έργο της κοινωνικής προσφοράς.

Εν συνεχεία τον λόγο πήραν διαδοχικά οι Αρχιερατικοί Επίτροποι των έξι Επιτροπειών, οι οποίοι παρουσίασαν τους ισολογισμούς του περασμένου έτους, ενώ προέβησαν και σε εύστοχες παρατηρήσεις και σχόλια.

Ακολούθησαν δύο ενδιαφέρουσες ενημερώσεις: Η τέως Διευθύντρια Δασών Ν. Λακωνίας κ. Παναγιώτα Σημάδη αναφέρθηκε στο πολυσύνθετο ζήτημα των δασικών χαρτών που πρόσφατα δημοσιεύθηκαν και για τη Λακωνία, ενώ ο υπεύθυνος του Γραφείου Γάμου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας κ. Δημήτριος Σκιαδάς γνωστοποίησε στους κληρικούς τη νέα διαδικασία, σχετικά με τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να καταθέτουν οι ενδιαφερόμενοι.

Παίρνοντας τον λόγο ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Ευστάθιος απευθύνθηκε στους νέους επιτρόπους και τα μέλη των Φιλόπτωχων Ταμείων επαινώντας τους που δέχθηκαν να υπηρετήσουν από τις θέσεις αυτές την τοπική Εκκλησία, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι η επιλογή τους φανερώνει την αρετή και την καλοσύνη που τους χαρακτηρίζει.

Ο Σεβασμιώτατος στη συνέχεια αναφέρθηκε στις υποχρεώσεις, τις ευθύνες και τα καθήκοντα αρχικά των Εκκλησιαστικών Επιτρόπων και στη συνέχεια των μελών των Φιλόπτωχων Ταμείων. Υπογράμμισε δε, ότι πρόκειται για δύο σημαντικά διακονήματα, τα οποία πρέπει να ασκούνται με υπευθυνότητα, σοβαρότητα, ευσυνειδησία, πνεύμα συνεργασίας και πλήρη διαφάνεια.

ΣΤΟΥΣ ΜΟΛΑΟΥΣ :

Κληρικολαϊκή σύναξη πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 14 Φεβρουαρίου 2017, υπό τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Ευστάθιο, στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο Μολάων, στην οποία συμμετείχαν τα νεοδιορισθέντα μέλη των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων και των Φιλοπτώχων Ταμείων των Αρχιερατικών Επιτροπειών Βλαχιώτη, Μολάων, Ασωπού, Μονεμβασίας, Ελίκας και Νεαπόλεως.

Προηγήθηκε η τέλεση της Θείας Λειτουργίας στον Ι.Ν Γεννήσεως του Χριστού στο τέλος της οποίας ο σεπτός Ποιμενάρχης μας απένειμε το οφφίκιο του Πρωτοδιακόνου στον π. Γρηγόριο Βλαχάκη, ο οποίος την επόμενη Κυριακή της Τυροφάγου, στις 26 Φεβρουαρίου, θα χειροτονηθεί πρεσβύτερος στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Σπάρτης και θα τοποθετηθεί στην Ενορία Κυπαρισσίου.

Στο παρακείμενο Πνευματικό Κέντρο τους συμμετέχοντες υποδέχθηκε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Μολάων Πανοσ. Αρχ. π. Γεράσιμος Πετρολέκας, ο οποίος συνεχάρη τα νέα μέλη για τον διορισμό τους. Εν συνεχεία τον λόγο πήραν διαδοχικά οι Αρχιερατικοί Επίτροποι των έξι Επιτροπειών, οι οποίοι παρουσίασαν τους ισολογισμούς του περασμένου έτους.

Ακολούθησε ενημέρωση από τον υπεύθυνο του Γραφείου Γάμου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας κ. Δημήτριο Σκιαδά, σχετικά με τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να καταθέτουν οι ενδιαφερόμενοι στους κληρικούς της περιοχής τους.

Κατακλείοντας τη σύναξη ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ευστάθιος συνεχάρη τα μέλη των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων και των Φιλοπτώχων Ταμείων για τον διορισμό τους και στη συνέχεια αναφέρθηκε στις υποχρεώσεις, τις ευθύνες και τα καθήκοντά τους υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για δύο σημαντικά διακονήματα, τα οποία πρέπει να ασκούνται με ευσυνειδησία, υπευθυνότητα, πνεύμα συνεργασίας και πλήρη διαφάνεια.

* η φωτογραφία από τους Μολάους