Ερώτηση του Θ. Δαβάκη για το Κέντρο Κράτησης Μεταναστών Σπάρτης.


  

Επίκαιρη Ερώτηση Δαβάκη στη Βουλή για το Κέντρο Κράτησης Μεταναστών Σπάρτης.

10/6/2011

Το ζήτημα του Κέντρου Μεταναστών στη Σπάρτη, έφερε με Επίκαιρη Ερώτηση του στη Βουλή, ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης.

Ο κ. Δαβάκης, είπε ότι σύμφωνα με τις υπάρχουσες μέχρι σήμερα πληροφορίες, ιδρύεται Κέντρο Κράτησης Μεταναστών, για όλη την Πελοπόννησο, στη Σπάρτη γεγονός πού αποτελεί απαράδεκτη ενέργεια πού υπονομεύει την ασφάλεια και την ηρεμία μίας μικρής επαρχιακής πόλης, όπως είναι η πρωτεύουσα τής Λακωνίας. Εξάλλου ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δαβάκης, τόσο η υπάρχουσα δομή τού υπάρχοντος κέντρου Μεταναστών όσο και η δύναμη της αστυνομικής διεύθυνσης Λακωνίας, είναι παντελώς ανεπαρκείς για να δεχθούν μία τέτοια προοπτική. Το υπάρχον κέντρο συνέχισε ο κ. Δαβάκης είναι τέτοιων προδιαγραφών πού μπορεί να δεχθεί μόνο 42 άτομα και για μικρό χρονικό διάστημα και πρόσθεσε με έμφαση: Είναι σαν να προσπαθούμε να μεταβάλουμε ένα περίπτερο σε πολυκατάστημα. Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Δαβάκης ανεφέρθη και στη φημολογία περί μετατροπής του Στρατοπέδου «Κωνσταντίνου Δαβάκη», στο ΚΕΕΜ, σε χώρο κράτησης μεταναστών, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι μόνον ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας θα μπορούσαμε να το δεχθούμε.

Στη παρέμβαση του κ. Δαβάκη απάντησε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Εμ. Όθωνας, ο οποίος ανέφερε ότι κατ' αρχάς δεν προβλέπεται καμία επέκταση του υπάρχοντος κέντρου, ούτε αύξηση του αριθμού των κρατουμένων σε αυτό που θα προέρχονται αποκλειστικά από εισόδους τής Λακωνίας και θα χρησιμοποιηθεί ως κέντρο κράτησης διαχειριζόμενο τους μετανάστες μέχρι να ολοκληρωθούν  οι διαδικασίες απέλασής τους. Ενεργοποιείται στην ουσία ο ειδικός χώρος παραμονής όπως υπήρχε πριν, κατέληξε ο υφυπουργός. Αναφερόμενος δε σε αυτό πού προείπε ο κ. Δαβάκης και κυκλοφορεί ως φήμη περί μετατροπής του Στρατοπέδου Δαβάκη σε κέντρο κράτησης, το διέψευσε κατηγορηματικά.

Δευτερολογώντας ο κ. Δαβάκης τόνισε στον κ. υφυπουργό ότι εν πάση περιπτώσει είναι απαραίτητη η καλύτερη θωράκιση του χώρου και η αναγκαία φύλαξή του με το απαραίτητο αστυνομικό προσωπικό πού πρέπει να ενισχύσει τα μεγάλα κενά τής δύναμης τής αστυνομικής διεύθυνσης Λακωνίας.

Μετά το τέλος τής κοινοβουλευτικής αυτής διαδικασίας ο κ. Δαβάκης δήλωσε: οι διαβεβαιώσεις τού κ. Όθωνα στη Βουλή, οπωσδήποτε μεταβάλλουν τις αρχικές εντυπώσεις και τα ερωτηματικά μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να επαγρυπνούμε όλοι για τη διαφύλαξη του αισθήματος της ασφάλειας και της ηρεμίας τής Σπαρτιατικής κοινωνίας.