Έκθεση «Συντήρηση εικόνων από ναούς της Χρύσαφας».


Η 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων διοργανώνει περιοδική έκθεση με τίτλο «Συντήρηση εικόνων από ναούς της Χρύσαφας», η οποία θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μουσείου στον Αρχαιολογικό Χώρο του Μυστρά.

Οι ιερές εικόνες, έκφραση της εκκλησιαστικής πίστης και παράδοσης, είναι το εικαστικό μέσο που ερμηνεύει τις Γραφές και επιτρέπει τη θέαση του υπερβατικού. Η συντήρηση και διαφύλαξή τους αποτελούν πολύτιμες μαρτυρίες πνευματικής ζωής, τέχνης και λατρείας. Αποτιμώντας σήμερα την πολυετή δραστηριότητα της Εφορείας για τη συντήρηση δεκάδων εικόνων από ναούς και μοναστήρια διεσπαρμένα σε τέσσερις νομούς της Πελοποννήσου, την Αργολίδα , τη Μεσσηνία, την Αρκαδία και τη Λακωνία, γεννήθηκε η ιδέα της διοργάνωσης αυτής της μικρής έκθεσης με συντηρημένα έργα.

Η έκθεση περιλαμβάνει εννέα (9) εικόνες, οι οποίες προέρχονται από μια περιοχή με έντονη μνημειακή φυσιογνωμία κατά τους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς χρόνους, τη Χρύσαφα Λακωνίας. Συνοδεύονται από το απαραίτητο εποπτικό υλικό για να κατανοήσει ο επισκέπτης το μέγεθος της φθοράς που είχε επιφέρει ο χρόνος σε αυτές, καθώς και το είδος των εργασιών που απαιτήθηκαν για την αποκατάστασή τους.

Η εναρκτήρια εκδήλωση της έκθεσης θα γίνει το Σάββατο 18 Ιουνίου 2011 και ώρα 19.00. Η διάρκειά της θα είναι από την 18η Ιουνίου έως και την 31η Αυγούστου 2011.

 

φωτογραφία ( Mυστράς ) : ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΜΠΟΥΡΤΖΙΝΑΚΟΥ