Ερώτηση του Γ. Αποστολάκου για φωτοβολταϊκά στη Λακωνία.


Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στο Νομό Λακωνίας ήταν το αντικείμενο συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής κατόπιν Επίκαιρης Ερώτησης του Βουλευτή κ. Γρηγόρη Αποστολάκου.

10/6/2011

Ο Βουλευτής στην πρωτολογία του μετέφερε την αγωνία όσων έχουν υποβάλλει σχετική αίτηση στη ΔΕΗ, ιδίως των αγροτών, και διατύπωσε συγκεκριμένα ερωτήματα

Πόσες αιτήσεις εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων έχουν υποβληθεί στο Νομό Λακωνίας;

Πόσες έχουν αδειοδοτηθεί και πόσες έχουν συνδεθεί με το δίκτυο της ΔΕΗ;

Πόσες εξ αυτών προέρχονται από αγρότες;

Γιατί δεν έχει τροποποιηθεί η υπουργική απόφαση για καταβολή εγγυητικής επιστολής ύψους 15.000 ευρώ από τους αγρότες, ιδιαίτερα στους σημερινούς δύσκολους και χαλεπούς καιρούς;

Έχει χαρακτηριστεί ο Νομός Λακωνίας κορεσμένος και πόση ισχύ αντέχει το τοπικό δίκτυο της ΔΕΗ;

Στα ερωτήματα του κ. Αποστολάκου ανέλαβε να απαντήσει ο αρμόδιος Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γ. Μανιάτης, ο οποίος ανέφερε πως για το Νομό Λακωνίας :

Μέχρι τον Ιούνιο 2010 είχαν υποβληθεί 347 αιτήσεις (155 MW), εκ των οποίων οι 335 έχουν λάβει όρους σύνδεσης και οι υπόλοιπες 12 θα εξετασθούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Μετά το Νόμο 3851/2010 έχουν υποβληθεί 187 αιτήσεις (18 MW) από αγρότες, όπου για τις 37 έχουν εκδοθεί οι όροι σύνδεσης και μέχρι τέλη Αυγούστου θα ολοκληρωθεί η εξέταση των υπολοίπων.

 Από τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους πλην αγροτών, οι υποβληθείσες αιτήσεις ανέρχονται στις 396 (90 MW), των οποίων η εξέταση θα ξεκινήσει μετά τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη στέγη έχουν ήδη υποβάλλει αίτηση 231 Λάκωνες, με τους 213 να έχουν λάβει τους όρους σύνδεσης.

Στην ανταπάντησή του ο κ. Απαστολάκος απαρίθμησε σειρά προβλημάτων, τα οποία επισημαίνονται και από διάφορους φορείς (ΡΑΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ κ.α.). Ειδικότερα :

Ακολουθούνται αδιαφανείς διαδικασίες, όπως η μη δημοσιοποίηση του συνόλου των αιτήσεων στον σχετικό διαδικτυακό τόπο.

Παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτήσεων και στη σύνδεση στο δίκτυο.

Εντοπίζεται έλλειμμα στην περιφερειακή στελέχωση του ΔΕΣΜΗΕ.

Το κόστος συνεχώς διογκώνεται.

Η κατά προτεραιότητα αξιολόγηση των αγροτών δεν τηρείται.

Δεν έχει διασφαλιστεί η τιμή πώλησης των 441 ευρώ για τους αγρότες.

Κινδυνεύει να καταντήσει γράμμα κενό η πρόνοια για τους αγρότες, οι οποίοι χάνουν τη δυνατότητα ενός συμπληρωματικού εισοδήματος.

Ο Υφυπουργός διαβεβαίωσε τον κ. Αποστολάκο πως θα επιληφθεί προσωπικά για να εκλείψουν τα διάφορα φαινόμενα αδιαφάνειας. Επιπλέον και παρά την έκκληση του Βουλευτή, ο κ. Μανιάτης επέμεινε στην καταβολή της εγγυητικής επιστολής ύψους 15.000 ευρώ από τους αγρότες, επιμένοντας ουσιαστικά σε μία ρύθμιση που αποθαρρύνει αρκετούς αγρότες από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Τέλος, ο Υφυπουργός επιβεβαίωσε πως ο Νομός Λακωνίας θεωρείται υπερκορεσμένος και για τον λόγο αυτό αναζητούνται διάφοροι τρόποι για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Ωστόσο η απάντηση του Υφυπουργού προκαλεί έντονη αβεβαιότητα, ανασφάλεια και ανησυχία στους εκατοντάδες Λάκωνες που προετοιμάζονται ή έχουν υποβάλλει σχετικές αιτήσεις και έχουν επωμιστεί το σχετικό κόστος.