30/11/2016


Με επιτυχία στην Παλαιοπαναγιά η εκδήλωση με θέμα «Ανάδειξη των ιδιαίτερων συγκριτικών πλεονεκτημάτων του έξτρα παρθένου ελαιολάδου της Λακωνίας»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Παλαιοπαναγιάς του Δήμου Σπάρτης η εκδήλωση με θέμα «Ανάδειξη των ιδιαίτερων συγκριτικών πλεονεκτημάτων του έξτρα παρθένου ελαιολάδου της Λακωνίας».

Έγινε ενημέρωση από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μαγιάτη και την Διδάκτορα κα Μέλλιου για το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα INTERREG MED στο οποίο συμμετέχει η Περιφέρεια Πελοποννήσου μαζί με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και με φορείς από χώρες της Μεσογείου.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ύψους 1.600.000 ευρώ που έχει ως στόχο τη διερεύνηση και την προβολή των υγειοπροστατευτικών ιδιοτήτων του ελαιολάδου.

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα εξετασθούν 3.000 δείγματα από Λακωνία, Μεσσηνία και άλλες περιοχές για να προσδιοριστεί η περιεκτικότητα σε ελαιοκανθάλη και άλλες πολυφαινόλες του ελαιολάδου καθώς επίσης θα ιδρυθεί φορέας – εργαστήριο που θα πιστοποιεί τα προϊόντα.

Σκοπός είναι να χρησιμοποιείται «ο ισχυρισμός υγείας» του έξτρα παρθένου ελαιολάδου της περιοχής μας σύμφωνα με τον κανονισμό 432/2012 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. προκειμένου να αναγράφονται στη συσκευασία η περιεκτικότητα του ελαιολάδου σε υγειοπροστατευτικές ουσίες ώστε να υπάρξει προστιθέμενη αξία στην τελική τιμή του προϊόντος.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης όπου μίλησε για τα πλεονεκτήματα του έξτρα παρθένου ελαιολάδου της περιοχής και την ωφέλεια των ελαιοκαλλιεργητών της Πελοποννήσου από την συμμετοχή της Περιφέρειας στο Διαμεσογειακό αυτό πρόγραμμα.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, μεταξύ άλλων, οι Βουλευτές Λακωνίας κ. Σταύρος Αραχωβίτης, Αθανάσιος Δαβάκης και Λεωνίδας Γρηγοράκος, η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κα Αδαμαντία Τζανετέα, ο πρόεδρος Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λακωνίας κ. Νικόλαος Προκοβάκης, ο κ. Λαμπρος Ζαρκάδας εκπρόσωπος του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» και εκπρόσωποι συνεταιρισμών.

Πριν την εκδήλωση, ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης με τους Αντιπεριφερειάρχες επισκέφθηκε μαζί με τον κ. Τάσο Γκολέμη τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παλαιοπαναγιάς.