«Έτος Βρεττάκου» το 2012.


 

Δήλωση Θανάση Δαβάκη για την ανακήρυξη από το ΥΠ.ΠΟ.Τ. του έτους 2012 σε Έτος Νικηφόρου Βρεττάκου.

 Δήλωση του Υπεύθυνου του Τομέα Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτή Λακωνίας κ. Θανάση Δαβάκη, ύστερα από την ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ) ότι το ΥΠ.ΠΟ.Τ. ανακήρυξε το 2012 ως  Έτος Νικηφόρου Βρεττάκου :

            «Η ενέργεια του ΥΠ.ΠΟ.Τ να προχωρήσει στον ορισμό του 2012 σε Έτος Νικηφόρου Βρεττάκου, με τη συμπλήρωση ενός αιώνα από τη γέννηση του, αποτελεί ένδειξη τιμής και αναγνώρισης σε μια μεγάλη προσωπικότητα των ελληνικών γραμμάτων, όπως είναι ο ποιητής Νικηφόρος Βρεττάκος.

            Από την πρώτη στιγμή σταθήκαμε συμπαραστάτες στο Παλλακωνικό αίτημα προτρέποντας μέσω κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων, το Υπουργείο Πολιτισμού αλλά και τον αρμόδιο φορέα του, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ), να ανακηρύξουν επίσημα το 2012 σε έτος Νικηφόρου Βρεττάκου και να προχωρήσουν στο σχεδιασμό εορταστικών εκδηλώσεων και λοιπών επετειακών δράσεων για τον ποιητή.

            Το παράδειγμα και η προσωπικότητα του μεγάλου αυτού Έλληνα ποιητή, θα αποτελέσουν όαση και θερμό παραστάτη για όλους τους Έλληνες, τις δύσκολες αυτές μέρες που βιώνουμε.

            Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα δεν έχουμε επίσημη πληροφόρηση από το ΥΠ.ΠΟ.Τ,  αναρωτιόμαστε: Υπάρχει σχετική απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.ΠΟ.Τ. που να ορίζει το 2012 σε Έτος Νικηφόρου Βρεττάκου; Έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες πιστώσεις για τη διενέργεια των επετειακών εκδηλώσεων ή το οικονομικό βάρος θα το υποστούν οι τοπικοί φορείς με το ότι αυτό συνεπάγεται για τα οικονομικά τους και το μέγεθος του εγχειρήματος; Υπάρχει σχεδιασμός δράσεων για τον εορτασμό της συμπλήρωσης των εκατό (100) χρόνων από τη γέννηση του Νικηφόρου Βρεττάκου ;

Επειδή μέχρι σήμερα πολλές εξαγγελίες του ΥΠ.ΠΟ.Τ αποδείχθηκαν πυροτεχνήματα, αναμένουμε σχετική δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.ΠΟ.Τ ότι έχει ανακηρυχθεί το 2012 ως Έτος Νικηφόρου Βρεττάκου, αλλά και να ενημερωθούμε για τις επετειακές εκδηλώσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν.

Το μέγεθος της προσωπικότητας, αλλά και το σπουδαίο έργο του Νικηφόρου Βρεττάκου δεν επιτρέπουν προχειρότητες εκ μέρους του ΥΠ.ΠΟ.Τ.»

 

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής N. Λακωνίας, κ. Γρηγόριος Αποστολάκος, σχετικά με την ανακήρυξη του 2012 ως Έτους Νικηφόρου Βρεττάκου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 «Η συλλογική διεκδίκηση για την ανακήρυξη του 2012 σε Έτος Νικηφόρου Βρεττάκου αγκαλιάστηκε από ολόκληρη την κοινωνία της Λακωνίας.

Με πρωτεργάτες τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης και το Εφορευτικό της Συμβούλιο. Με άξιους συνοδοιπόρους το Σωματείο «Οι Φίλοι του Αρχείου Νικηφόρου Βρεττάκου» και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καραβά. Όπως επίσης, με την αμέριστη συμπαράσταση της οικογένειας του μεγάλου μας ποιητή, των τοπικών φορέων και εκπροσώπων. Όλοι μαζί προτείναμε και διεκδικήσαμε ποικιλοτρόπως την επίτευξη του συλλογικού αυτού στόχου.

Στην κατεύθυνση αυτή και στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών μου αρμοδιοτήτων, ένωσα από την αρχή τις δυνάμεις, τη φωνή και την πίεσή μου για να ευοδωθούν οι κοινές μας προσπάθειες. Επομένως, η ανακήρυξη από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού του 2012 ως Έτους Νικηφόρου Βρεττάκου γίνεται δεκτή με αισθήματα βαθύτατης ικανοποίησης.

Πλέον, χρέος όλων μας είναι ο πληρέστατος σχεδιασμός και η επιτυχής υλοποίηση του σχετικού προγράμματος, υπό την επίβλεψη του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και των επιφορτισμένων τοπικών φορέων. Στην προσπάθεια αυτή, τους διαβεβαιώνω εκ νέου ότι είμαστε σταθερά δίπλα τους, συνδράμοντας όπου μας ζητηθεί. Έτσι ώστε η μνήμη και το έργο του συμπατριώτη μας ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου να τιμηθεί και να αναδειχθεί, αντίστοιχα.»