1ο βιωματικό εργαστήριο για παιδιά


Φωτηλάτες σε τροχιά επιτυχίας

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016 το πρώτο από τα τέσσερα αυτοτελή βιωματικά εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά, της δράσης «Φωτηλάτες», στον χώρο του Παλιού Μεταξουργείου (Κ. Παλαιολόγου 29-31) στη Σπάρτη.

Επιστήμονες ... ετών 11-13, πειραματίστηκαν με το φως κι έμαθαν για τη μοναδική του ταχύτητα, τον τρόπο διάδοσής του, τις ιδιότητές του και τις αλληλεπιδράσεις του με την ύλη. Εφάρμοσαν συστήματα επικοινωνίας με καθρέφτες και οπτικές ίνες και διαπίστωσαν στην πράξη την αλματώδη εξέλιξη των συστημάτων τηλεπικοινωνίας, από την εποχή των αρχαίων φρυκτωριών, μέχρι σήμερα.

Επιστημονικές έννοιες και φυσικά μεγέθη έγιναν εύληπτη γνώση κι αφομοιώθηκαν με τον ιδανικότερο τρόπο για τα παιδιά: Αυτόν της παιγνιώδους και βιωματικής μάθησης.

Στα πειράματα που υλοποιήθηκαν, χρησιμοποιήθηκαν σκεύη και υλικά καθημερινής χρήσης και ανακυκλώσιμα, αλλά και περισσότερο εξειδικευμένα, από το Διδακτικό Πακέτο ‘Photonics Explorer’ του Πανεπιστημίου Vrije των Βρυξελλών, που αξιοποιείται εκπαιδευτικά με ευθύνη του Ε.Κ.Φ.Ε. Λακωνίας για τα σχολεία του νομού.

Το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016, θα ακολουθήσει το 2ο βιωματικό εργαστήριο, με θέμα "Φως στα Χριστούγεννα", με πειράματα με μπαταρίες, λαμπτήρες, κυκλώματα και πολλή … φωτεινή ενέργεια. Με επεξηγήσεις και αναφορές στο αρχέγονο φως των άστρων και ειδικά του άστρου των Χριστουγέννων, αλλά και με κατασκευές-ενθύμια της δράσης, με φως από θρυλικούς αστερισμούς! 

Τα αυθόρμητα θετικά σχόλια των παιδιών, η ανυπομονησία τους για το επόμενο - Χριστουγεννιάτικο - εργαστήριο και η έκφραση της έντονης επιθυμίας τους να φέρουν σ' αυτό και τους φίλους τους μαζί, είναι το αποτύπωμα μιας επιτυχημένης δράσης και ταυτόχρονα, μια ιδιαίτερα  καλογραμμένη πρόσκληση!