Αγροτικά θέματα 28/11/2016


Απάντηση Αραχωβίτη για την αύξηση της Εξισωτικής Αποζημίωσης & Ανταπάντηση από Δαβάκη

Αραχωβίτης : «... Οι ενέργειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την ελάφρυνση του αγροτικού κόσμου ήταν άμεσες».

Δαβάκης : «... O αγροτικός κόσμος έχει καταλάβει πλήρως τα αποτελέσματα της πολιτικής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αυτά τα δυο χρόνια».

Σε απάντηση της ανακοίνωσης που εξέδωσε ο βουλευτής της ΝΔ Θαν. Δαβάκης σχετικά με την αύξηση της Εξισωτικής Αποζημίωσης, ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της ΕΠΕΚΕ Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Στ. Αραχωβίτης δηλώνει τα εξής:

«Η ορθολογική και χρονοπρογραμματισμένη κατανομή των πόρων του Π.Α.Α είναι άγνωστες λέξεις για όσους κυβέρνησαν τη χώρα έως το 2015. Τα αποτελέσματα φαίνονται στην απορρόφηση των πόρων αλλά και στις εκκρεμότητες από το 2008 κι εντεύθεν στις εκκαθαρίσεις πληρωμών  από τις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους. Οι ενέργειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την ελάφρυνση του αγροτικού κόσμου ήταν άμεσες, με πρώτη την εισαγωγή αφορολόγητου στις επιδοτήσεις που λαμβάνουν. Η τρομοκράτηση του αγροτικού κόσμου είναι μια παλιά ρητορική τακτική που δεν έχει καμία τύχη στις συνθήκες που διαμορφώνουμε σήμερα για τον αγροτικό κόσμο. Καλούμε τον κ. συνάδελφο, ο οποίος έχει την ειλικρίνεια να χαιρετίζει τα θετικά βήματα, όπως την ρύθμιση για τους εργάτες γης, να συνυπολογίσει το γενικότερο πλαίσιο που θέτει ο Καν. 1307/2013 στο οποίο είναι αναγκασμένη να κινηθεί αυτή η κυβέρνηση προς όφελος των αγροτών».

Στ. Αραχωβίτης
Βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ

=================================================

Η ανταπάντηση του Βουλευτή Λακωνίας της Ν.Δ κ. Θανάση Δαβάκη, έχει ως εξής: 

Κατανοούμε την αμηχανία που προκάλεσε η ανακοίνωσή μας στον επικεφαλής της ΕΠΕΚΕ Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αραχωβίτη, ο οποίος δεν απαντά επί της ουσίας σε αυτήν επιβεβαιώνοντάς την.

Όμως, ας μας απαντήσει ο κ. Αραχωβίτης «αν η ορθολογική και χρονοπρογραμματισμένη κατανομή των πόρων» που επικαλείται, είχε ως συνέπεια την απώλεια 902 εκατομμυρίων από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο τα οποία δεν απορρόφησε το 2015 και μεταφέρθηκαν ως ανειλημμένες υποχρεώσεις στην καινούργια προγραμματική περίοδο, με αποτέλεσμα να μειωθούν κατά 21% τα κονδύλια της καινούργιας προγραμματικής περιόδου.

Επίσης, ας μας απαντήσει το λόγο για τον οποίο υπήρξε καθυστέρηση σχεδόν 2 ετών στην προκήρυξη των πρώτων μέτρων του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α).

Η ανακοίνωσή μας είχε ως σκοπό την αποκατάσταση της αλήθειας και ουδόλως την «τρομοκράτηση του αγροτικού κόσμου», ο οποίος έχει καταλάβει πλήρως τα αποτελέσματα της πολιτικής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αυτά τα δυο χρόνια.

Οι παρεμβάσεις μας έχουν σκοπό κάθε φορά να μεταφέρουν, χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες, τα προβλήματα των λακώνων αγροτών, ώστε να διορθώνονται τα λάθη και οι παραλείψεις της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας.

Κρίνουμε όμως σκόπιμο να αναδεικνύουμε την αλήθεια την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ συστηματικά προσπαθεί να κρύψει ή να διαστρεβλώσει με επικοινωνιακούς τακτικισμούς.

Αθανάσιος Π. Δαβάκης
Βουλευτής Λακωνίας Ν.Δ

===================================================

Ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αραχωβίτης δηλώνει τα εξής:

«Οι αγρότες της χώρας μας δυστυχώς γνωρίζουν καλά την υπο-απορρόφηση του Π.Α.Α 2007-2013 μιας και στο ταμείο μέχρι και το 2015 δεν έρρεαν με ικανοποιητικούς ρυθμούς τα χρήματα που δικαιούνταν. Αποκορύφωμα της ανικανότητας απορρόφησης και πληρωμών στους αγρότες ήταν οι πόροι για τα γεωργοπεριβαλλοντικά προγράμματα που λίμναζαν αδιάθετοι για την τετραετία 2009-2014.

Αντίθετα, παρόλη την χρονίζουσα υπο-απορρόφηση, η απορρόφηση για το 2015 ξεπέρασε κάθε προηγούμενο με πληρωμές σε Δημόσια Δαπάνη 780 εκατ. ευρώ περίπου (655 εκατ. ευρώ το 2010, η καλύτερη χρονιά με πληρωμές ανειλημμένων του προηγούμενου ΠΑΑ). Ο στόχος ν+2 για το έτος 2015 υπερκαλύφθηκε αφού ανερχόταν σε 671,5 εκατ. ευρώ Κοινοτική Συμμετοχή.

Αλλά και η όποια παρά ταύτα, απώλεια πόρων οφείλεται κυρίως στη μη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΤΑΕ) που δημιουργήθηκε επί των ημερών των συγκυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Επίσης, η μη επίτευξη ετήσιων στόχων προηγούμενων ετών από το 2011 έως και το 2014 συσσώρευσαν υποχρεώσεις απορρόφησης ύψους 1,2 δις ευώ για το 2015. Μετά το 2010 και μέχρι το 2015, η μόνη χρονιά που καλύφθηκε ο προγραμματισμένος ετήσιος στόχος πληρωμών είναι το 2015.

Αλλά και για τα 902 εκατ. ευρω που μεταφέρθηκαν ως ανειλημμένες υποχρεώσεις στην καινούργια προγραμματική περίοδο, αντίθετα με ότι διατείνεται ο κ. Δαβάκης, το μοναδικό αποτέλεσμα ήταν η μηδενική επιβάρυνση του Κρατικού Προϋπολογισμού και η ομαλή μετάβαση στην νέα Προγραμματική Περίοδο.

Ας θυμηθούμε όμως και τις ημερομηνίες των πρώτων προσκλήσεων των  μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007-2013, που όπως φαίνεται από τα μέχρι στιγμής συγκριτικά δεδομένα για την νέα προγραμματική, καθυστέρησαν. Έτσι, οι νέοι αγρότες στην προηγούμενη προγραμματική προκηρύχθηκαν με καθυστέρηση 3 μήνες σε σχέση με την τρέχουσα. Οι επενδύσεις στη μεταποίηση προκηρύχθηκαν με καθυστέρηση 9 μήνες με βάση την ολοκλήρωση της διαβούλευσης στην τρέχουσα. Η αναμονή δε των αγροτών στην προηγούμενη προγραμματική για την πρόσκληση για το μέτρο της βιολογικής γεωργίας (με βάση την τρέχουσα ολοκλήρωση της διαβούλευσης) έφτασε τα 4 σχεδόν χρόνια.

Όσον αφορά στο τρέχον Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, να θυμίσουμε ότι το σχέδιο που κατέθεσε η προηγούμενη κυβέρνηση δέχτηκε 434 παρατηρήσεις. Με την ανάληψη της διακυβέρνησης, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με αυτές και ανταποκριθήκαμε έγκαιρα και επιτυχώς.

Τέλος, οι παρεμβάσεις που έχουν σκοπό να μεταφέρουν, χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες, τα προβλήματα των Λακώνων αγροτών, καλό είναι να λαμβάνουν υπόψη τα κακώς κείμενα που οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι αγρότες γνωρίζουν».