Θανάσης Δαβάκης - Αγροτικά θέματα 25/11/2016


Ο Δαβάκης ζητά την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων ελαιοπαραγωγών λόγω ακαρπίας και δάκου. Το θέμα στη Βουλή

Το σοβαρό πρόβλημα της μειωμένης ελαιοπαραγωγής λόγω της ακαρπίας αλλά και εκείνο του δάκου, φέρνει με Επίκαιρη Ερώτηση του στη Βουλή ο Βουλευτής Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας  κ. Θανάσης Δαβάκης.

Ο κ. Δαβάκης ζητά την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων αγροτών καθώς επίσης και την αλλαγή του τρόπου κατανομής των κονδυλίων για την καταπολέμηση του δάκου και της όλης διαδικασίας γενικότερα.

Ακολουθεί η Ερώτηση του κ. Δαβάκη:

Η φετινή ελαιοσυγκομιδή σε πολλές περιοχές της Χώρας, όπως στη Λακωνία, επιβεβαιώνει τις προβλέψεις των παραγωγών για μια κακή ελαιοπαραγωγική χρονιά, λόγω της ακαρπίας των ελαιοδένδρων, που είχε ήδη παρατηρηθεί. Σε αυτή τη κατάσταση προστέθηκε ως τελειωτικό «χτύπημα» και η μεγάλη ζημιά από το δάκο.

Το φαινόμενο της ακαρπίας, το είχαμε επισημάνει από τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, με Αναφορά μας (υπ’ αριθμ.2443/24-6-2016 ΠΑΒ) προς τη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητώντας να πληροφορηθούμε τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί.

Από την απάντηση του αρμόδιου υπουργού, ενημερωθήκαμε, ότι ήταν σε γνώση του Υπουργείου και μάλιστα είχε συσταθεί Επιτροπή που εξέδωσε πόρισμα που επιβεβαίωνε το φαινόμενο της μειωμένης καρπόδεσης σε όλη την Επικράτεια. Μάλιστα ανέφερε ότι οι συγκεκριμένες ζημιές θα μπορούσαν να ενταχθούν σε Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ), αρμοδιότητας ΠΣΕΑ.

Με αυτά τα δεδομένα : Τη τεράστια οικονομική ζημιά της μειωμένης και από το δάκο παραγωγής και με ζητήματα που αφορούν πλέον και στη διαδικασία των ψεκασμών, που αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος λανθασμένη, προκύπτει άμεσα η ανάγκη να εξευρεθούν λύσεις τόσο για το αντιστάθμισμα των απωλειών όσο και για την αλλαγή του τρόπου κατανομής των ποσών που δίδονται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις για τη δακοκτονία.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

1.    Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να μετριαστούν κατά το δυνατόν οι τεράστιες απώλειες στο εισόδημα των ελαιοκαλλιεργητών;
2.    Προτίθεται να προχωρήσει σε διαδικασία αποζημίωσης των ελαιοκαλλιεργητών μέσω του προγράμματος των ΚΟΕ, αρμοδιότητας ΠΣΕΑ;
3.    Προτίθεται να εξετάσει το ενδεχόμενο αποζημίωσης μέσω των ενισχύσεων «ήσσονος σημασίας» (κανόνας de minimis);
4.    Προτίθεται να επανεξετάσει το τρόπο κατανομής των ποσών στις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις για τη δακοκτονία αλλά και το τρόπο της εκτέλεσής της;

Ο ερωτών βουλευτής
Αθανάσιος Π. Δαβάκης
Βουλευτής Λακωνίας Ν.Δ