Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας & Σπάρτης


Ο εορτασμός του Αγίου Νεκταρίου στη Συκιά του Δήμου Μονεμβασίας

Με λαμπρότητα και πληθωρική συμμετοχή Χριστιανών εορτάσθηκε την Τρίτη 8 και την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016 η μνήμη του Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως του θαυματουργού στο ομώνυμο Ιερό προσκύνημα στη Συκέα, όπου Ιερό απότμημα του Ιερού Λειψάνου Του, ως δώρο πολύτιμο και μεγάλη ευλογία, φυλάσσει με ευλάβεια η τοπική Ενορία.

Πλήθος πιστών περίμεναν υπομονετικά και τις δύο ημέρες, ώστε να προσκυνήσουν το Ιερό λείψανο και την εικόνα του Αγίου, ζητώντας τη χάρη και την ευλογία Του. Μάλιστα πολλοί ήταν οι ευσεβείς προσκυνητές και ιδιαιτέρως νέοι, οι οποίοι περπάτησαν αποστάσεις αρκετών χιλιομέτρων από τα διάφορα χωριά της επαρχίας ως το Ιερό προσκύνημα στη Συκέα εκπληρώνοντας το τάμα τους και δείχνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο την μεγάλη πίστη τους στον Τριαδικό Θεό και τον Άγιο Νεκτάριο.

Το απόγευμα της παραμονής τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός και η Ιερά Παράκληση προεξάρχοντος του Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτη π. Γερασίμου Πετρολέκα, Αρχιερατικού Επιτρόπου Μολάων, ο οποίος κήρυξε και το Θείο Λόγο. Την νύκτα τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία από τον Εφημέριο του Ιερού Προσκυνήματος Πρωτοπρεσβύτερο π. Σταύρο Βαρρά για τους αγρυπνούντες προσκυνητές.

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής στην Ακολουθία του Όρθρου και στη Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ευστάθιος, ενώ συμμετείχε πλειάδα Ιερέων από την ευρύτερη περιοχή. Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας με τον πάντα μεστό, μελίρρυτο και ψυχωφέλιμο λόγο του αναφέρθηκε στον τιμώμενο Άγιο.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ψάλλησαν τα εγκώμια του Αγίου Νεκταρίου.

Ακολούθησε, σε κλίμα κατάνυξης, η λιτάνευση των Ιερών λειψάνων και της Ιερής εικόνας του θαυματουργού Αγίου πέριξ του Ναού υπό τους παιανισμούς της φιλαρμονικής του Δήμου Μονεμβασίας.

Στον εορτασμό συμμετείχαν αρκετοί τοπικοί άρχοντες μεταξύ των οποίων η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Λακωνίας κ Αδαμαντία Τζανετέα, ο Δήμαρχος Δ. Μονεμβασίας κ. Ηρακλής Τριχείλης, ο Στρατιωτικός Διοικητής Λακωνίας Ταξίαρχος κ. Αθανάσιος Ρεκουνιώτης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας κ. Γεώργιος Μαρουδάς, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σπάρτης Πύραρχος κ. Ανδρέας Ζαγκανάς, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μονεμβασίας κ. Σπύρος Αβδούλος, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι.

 Η εορτή ολοκληρώθηκε με δεξίωση που παρέθεσε η Διοικούσα επιτροπή στην αίθουσα τελετών του Ιερού Προσκυνήματος.