4ο Γυμνάσιο Σπάρτης «Γιάννης Ρίτσος»


Το 4ο Γυμνάσιο Σπάρτης στο πρόγραμμα «Μαθαίνω για τις Βυζαντινές Εικόνες»

Την ευκαιρία για μια νοερή περιδιάβαση στη βυζαντινή ιστορία και τέχνη είχαν στις 31/10/2016 οι μαθητές της β΄τάξης του 4ου Γυμνασίου Σπάρτης «Γιάννης Ρίτσος», καθώς επισκέφθηκαν την Κουμαντάρειο Πινακοθήκη Σπάρτης για να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα «Μαθαίνω για τις βυζαντινές εικόνες».

Το πρόγραμμα επιμελήθηκε και υλοποίησε η κα. Μόνικα Διαμαντή, Επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης, παράρτημα της οποίας είναι η Κουμαντάρειος.

Με οδηγό το καλαίσθητο βιβλίο εργασίας που τους διανεμήθηκε, οι μαθητές συνέκριναν εικόνες βυζαντινές και δυτικής προελεύσεως και τεχνοτροπίας, ανατρέχοντας μέχρι τα πορτρέτα φαγιούμ, έμαθαν για τις περιόδους της βυζαντινής τέχνης, αλλά και τους λόγους που οδήγησαν τους βυζαντινούς αγιογράφους στην Κρήτη και τα Επτάνησα κατά τη μεταβυζαντινή περίοδο.

Στη συνέχεια παρατήρησαν τις μεταβυζαντινές εικόνες από τη Βαμβακού Λακωνίας που εκτίθενται στην Πινακοθήκη και εντόπισαν σε αυτές μοτίβα, μορφές και σύμβολα.

Η διαδραστική περιδιάβαση στον κόσμο της βυζαντινής εικόνας ολοκληρώθηκε με την εκ του σύνεγγυς παρακολούθηση των σταδίων και υλικών κατασκευής της, χάρη σε σχετική μουσειοσκευή.

Ανακεφαλαιώνοντας, σημειώνουμε ότι η επίσκεψη κρίνεται λίαν εποικοδομητική, καθώς, χάρη σε αυτήν, οι μαθητές και οι μαθήτριες ήρθαν σε επαφή με κεφάλαια της βυζαντινής ιστορίας (πρωτοβυζαντινή περίοδος και Εικονομαχία, μεσοβυζαντινή περίοδος, η Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως από τους Οθωμανούς και οι συνέπειές της), της βυζαντινής, μεταβυζαντινής και παγκόσμιας τέχνης (τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ο  χαρακτήρας της βυζαντινής τέχνης, η εξέλιξη της ζωγραφικής του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου), αλλά και με διαθεματικές έννοιες όπως δομή, εξέλιξη, αλληλεπίδραση. 

Τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί Παπαποστόλου Μεταξία, Κονδυλόπουλος Ιωάννης και Χονδροπούλου Νικολέττα.