Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας & Σπάρτης


Λαμπρός εορτασμός της επετείου των 60 ετών του Ι.Ν Αγίων Κων/νου & Ελένης Καραβά Σπάρτης

Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια το διήμερο 15 και 16 Οκτωβρίου 2016 η ενορία Καραβά, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καραβά, εόρτασε τα εξήντα χρόνια από τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου κ Ελένης, τα οποία πραγματοποιήθηκαν στις 17 Οκτωβρίου 1956.

Ο εορτασμός ξεκίνησε το απόγευμα του Σαββάτου με την έλευση της Ιερής Εικόνας της Παναγίας της επονομαζόμενης «Καραβιώτισσας», η οποία είναι αφιερωμένη στις μητέρες του χωριού και αγιογραφήθηκε πρόσφατα για τις επετειακές εκδηλώσεις. Στην είσοδο του χωριού πλειάδα ιερέων, τοπικοί άρχοντες και πλήθος κόσμου υπό τους παιανισμούς της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Σπάρτης, υποδέχθηκαν την εικόνα την οποία μετέφερε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ευστάθιος και παράδωσε στα χέρια των νέων οι οποίοι ήταν ντυμένοι με παραδοσιακές στολές.

Με λιτανευτική πομπή η Εικόνα έφτασε στο Ναό όπου τοποθετήθηκε για προσκύνημα. Στη συνέχεια τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, ο οποίος ευλόγησε τους άρτους και κήρυξε τον θείο λόγο στο πολυπληθές εκκλησίασμα κάνοντας αναφορά στην Παναγία.

Η πρώτη μέρα έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς στον αύλειο χώρο του ναού, τους οποίους παρουσίασε ο όμιλος διάδοσης παραδοσιακών χορών «Η Πυρρίχη». Οι κυρίες και οι δεσποινίδες του χωριού προσέφεραν σε όλους τους παρευρισκομένους παραδοσιακά γλυκίσματα, τα οποία ετοίμασαν με πολύ μεράκι.

Την επομένη ημέρα, Κυριακή 16 Οκτωβρίου, τελέσθηκε ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ Ευσταθίου. Στο τέλος τελέσθηκε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των κτητόρων, δωρητών, ευεργετών και ανακαινιστών του Ιερού Ναού. Για την επέτειο των εγκαινίων μίλησε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά κ. Νικόλαος Καρμοίρης.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο εφημέριος της ενορίας π. Ηλίας Βουρβουριώτης ευχαριστώντας τον κατά πάντα πρώτον της καρδιάς και της προσευχής σεπτό Ποιμενάρχη τον κατά Μονεμβασία και Σπάρτη εκκλησιαστικής ολκάδος για την τιμή προς την ενορία ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση λαμπρύνοντας με την παρουσία του τις επετειακές εκδηλώσεις. Ολοκληρώνοντας τον λόγο του ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν για την προετοιμασία και υλοποίηση των εκδηλώσεων καθώς και τους προσκεκλημένους για την τιμητική παρουσία.

Στη συνέχεια ο Σεβ. Μητροπολίτης μας τίμησε τους συνταξιούχους διατελέσαντες ιερείς: τον Αιδεσ. Δημήτριο Βουνάση και μεταθανατίως τους π. Παναγιώτη Κακαλέτρη και π. Κωνσταντίνο Μπεμπέτσο απονέμοντας στους συγγενείς τον δίκαιον έπαινον της τοπικής εκκλησίας, ευχόμενος υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων ιερέων.

Έπειτα με θερμά λόγια απευθύνθηκε στους ιερείς πατέρα Δημήτριο συνταξιούχο πρώην εφημέριο της ενορίας και π. Ηλία Βουρβουριώτη, νυν εφημέριο της ενορίας, τους οποίους επαίνεσε για την προσφορά τους στο χώρο της Εκκλησίας και τη διακονία σε ό,τι και αν τους ανέθεσε, καθώς ο π. Ηλίας είναι Διευθυντής του Εκκλησιαστικού Ιδρύματος Βρεφών κ Νηπίων «Ο Άγιος Βασίλειος». Στον πατέρα Δημήτριο απένειμε το οφίκιο του οικονόμου και στον π. Ηλία το οφίκιο του ιερομνήμονος.

Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας, τέλος, αναφέρθηκε στην άριστη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της Εκκλησίας και του Πολιτιστικού Συλλόγου, ευχόμενος να μιμηθούν και άλλοι και όπως χαρακτηριστικά είπε «αν η εργασία είναι μια φορά ευλογημένη, η συνεργασία είναι δύο».

Οι επετειακές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τα αποκαλυπτήρια επετειακής πλάκας και την παράθεση πλούσιου μπουφέ, που ετοίμασαν οι διοργανωτές της εκδήλωσης και οι κυρίες του χωριού.