Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς


Το ντοκιμαντέρ «Οι δρόμοι των κοπαδιών» στο Μουσείο Ελιάς & Ελληνικού Λαδιού Σπάρτης

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), διοργανώνει ειδικό κύκλο προβολών με τίτλο «Πολιτιστικά Τοπία, Χώρος και Χρόνος στο Ελληνικό Ντοκιμαντέρ», προβάλλοντας, κάθε μήνα, δημιουργικά ντοκιμαντέρ διακεκριμένων Ελλήνων σκηνοθετών, σε διαφορετικό μουσείο του Δικτύου του.

Τα ντοκιμαντέρ που έχουν επιλεγεί, συνδέονται είτε με ιδιαίτερες πτυχές της παραγωγικής ή/και τοπικής ιστορίας, είτε με την ανάδειξη πολιτιστικών τοπίων.

Σε αυτό το πλαίσιο, την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016 (ώρα 19:00), θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Ηλία Ιωσηφίδη, «Οι δρόμοι των κοπαδιών» (2006-61’), στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη. Την προβολή θα προλογίσει ο ίδιος ο σκηνοθέτης.

Ένα ντοκιμαντέρ με σπάνιες εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς αφιερωμένο στους ανθρώπους του βουνού, που συνεχίζουν να μοιράζουν τη ζωή τους ανάμεσα σε δύο πατρίδες. Στις παρυφές των βουνών Όρλιακα και Σμόλικα κάθε φθινόπωρο, οι κτηνοτρόφοι του χωριού Δοτσικό κατεβαίνουν με τα κοπάδια τους από τα ψηλά στα χειμαδιά για να ξεχειμωνιάσουν. Ακολουθούν τα φυσικά περάσματα των βουνών, που η λαϊκή σοφία τα χάραξε εδώ και αιώνες. Ο ατελείωτος δρόμος ξεδιπλώνεται βασανιστικός τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα ίδια τα ζώα. Τα βήματα μικρά, συλλαβιστά, μακραίνουν το χρόνο αλλάζοντας τη μέρα σε νύχτα κι αντίστροφα. Οι μεταναστεύσεις των κοπαδιών αποτελούν πλέον σπάνιο φαινόμενο στην Ευρώπη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το λαϊκό πολιτισμό και την ιστορία.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού

Όθωνος-Αμαλίας 129, Σπάρτη 231 00

Πληροφορίες: 27310 89315