Λακωνία


Παρέμβαση Δαβάκη για να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα υποδομών στις πληγείσες περιοχές της Λακωνίας         

Με αφορμή το «πάγωμα» σημαντικών έργων υποδομών που πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στις πληγείσες περιοχές της Λακωνίας, ο βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης, κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Σπίρτζη.

10/10/2016

Ο κ. Δαβάκης στην Ερώτησή του επισημαίνει στον αρμόδιο Υπουργό ότι με την ψήφιση του νέου νομοθετικού πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις έχουν «μπλοκάρει» όλες οι προμήθειες του δημοσίου και κυρίως των δημοσίων έργων, εξαιτίας της καθυστέρησης στην έκδοση των διοικητικών πράξεων και των ψηφιακών υποδομών που απαιτούνται, ζητώντας την παρέμβαση του ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα τα αναγκαία έργα.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερωτήσεως του κ. Δαβάκη:

Ο Νόμος 4412/2016 με τον οποίο τίθενται νέοι κανόνες σύναψης, ανάθεσης και εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών, έχει δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα πριν ακόμη ενεργοποιηθεί.

Ειδικότερα είναι απολύτως αναγκαία  να εκδοθούν άμεσα μια σειρά από συνοδά νομοθετήματα, όπως Προεδρικά Διατάγματα, Υπουργικές Αποφάσεις και Εγκύκλιοι, των οποίων η έκδοση δεν έχει καν δρομολογηθεί. Παράλληλα, δεν έχουν προχωρήσει ούτε οι «ψηφιακές υποδομές», ούτε έχουν ετοιμαστεί τα πρότυπα τεύχη διακήρυξης για προμήθειες και υπηρεσίες.

Συνέπεια των ανωτέρω είναι το πάγωμα όλων των προμηθειών του δημοσίου και κυρίως των δημοσίων έργων που είναι αναγκαία να πραγματοποιηθούν άμεσα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Δήμος Μονεμβασίας ο οποίος από τις αρχές Αυγούστου προσπαθεί να δημοπρατήσει στην Δημοτική Ενότητα Βοιών αντιπλημμυρικά και αντικατολισθητικά έργα που είναι αναγκαία μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 17ης Ιουλίου του 2015.

Επίσης, σας επισημαίνω ότι η Δημοτική Ενότητα Μολάων κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τις πλημμύρες στις 6-7/9/2016, όπου έγιναν μεγάλες ζημιές που υπολογίζονται σε 900.000-1.000.000€.

Το πρόβλημα θα είχε αποφευχθεί αν η Κυβέρνηση είχε μεριμνήσει για την ύπαρξη ενός μεταβατικού σταδίου εφαρμογής του νόμου και επ’ αυτού οφείλει να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει, δίνοντας προτεραιότητα σε έργα που είναι αναγκαία να προχωρήσουν άμεσα.

Ερωτάται ο κ.Υπουργός:

  1. Σε  ποιες ενέργειες θα προβείτε για την άμεση επίλυση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με την εφαρμογή του Ν4412/2016;
  2. Προτίθεστε για ένα χρονικό διάστημα και μέχρι να καταστεί εφικτή η εφαρμογή του Ν4412/2016, να εφαρμόσετε το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο, προκειμένου να προχωρήσουν τα έργα;
  3. Ποιο το χρονοδιάγραμμα για την έκδοση των απαιτούμενων διοικητικών πράξεων και ψηφιακών υποδομών, προκειμένου να εφαρμοσθεί ο ανωτέρω νόμος;

Ο ερωτών Βουλευτής

Αθανάσιος Π. Δαβάκης

Βουλευτής Λακωνίας Ν.Δ.