Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας & Σπάρτης


To Μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μονεμβασίας & Σπάρτης κ. Ευσταθίου προς τους επιτυχόντες των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Αγαπητά μου Παιδιά,

ως πνευματικός σας πατέρας, με την παρούσα επιστολή, επικοινωνώ μαζί σας, προκειμένου να σας επαινέσω και να γίνω συμμέτοχος στη χαρά σας, προσωπική και οικογενειακή, για τη σπουδαία επιτυχία που καταγάγατε στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις.

Αναμφίβολα, η εισαγωγή σας στη Σχολή που επιλέξατε αποτελεί τον εύχυμο καρπό και την επιβράβευση της μακρόχρονης αγωνιστικής προσπάθειας που καταβάλατε κατά τη φοίτησή σας ιδιαιτέρως στη Β/θμια Εκπαίδευση βασισμένης στη  συνεχή,  συστηματική  και επίπονη μελέτη. Τώρα δικαιώθηκαν οι κόποι και οι αγώνες σας και βλέπετε την απαρχή της πραγματοποίησης των ονείρων σας.

Σ΄αυτόν τον  προπαρασκευαστικό αγώνα, που διεξαγάγατε σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες,  είχατε συμπαραστάτες και συνοδοιπόρους όχι  μόνο τους ικανούς εκπαιδευτικούς  σας, αλλά και τους άξιους γονείς σας. Οι ευσυνείδητοι γονείς σας, αφού συμβίωσαν την αγωνία σας και το ξενύχτι σας, σας εμψύχωσαν, όταν απογοητευθήκατε, και κάλυψαν τα έξοδα της πολυδάπανης προετοιμασίας σας, τώρα μπορούν να  σας καμαρώνουν. Και πράγματι η επιτυχία σας αυτή δεν μπορεί παρά να είναι πηγή ευφροσύνης και περηφάνειας, διότι αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα, προκειμένου να σας δούν να σταδιοδρομείτε στη ζωή σας ως επιστήμονες, με  μόρφωση πραγματική, ήθος χρηστό και έφεση προσφοράς στη χειμαζόμενη κοινωνία μας.

Παιδιά μου, μία διαδρομή της προσωπικής σας ζωής τώρα επισφραγίζεται και μία καινούργια συνάμα ξεδιπλώνεται. Η νέα σας αυτή πορεία βεβαίως δε θα είναι απρόσκοπτη. Κατά τη διάρκειά της οφείλετε να παλέψετε, πολυτρόπως μέσα σε πολλές αντιξοότητες, όχι μόνο για να κατακτήσετε το πολύτιμο αγαθό της ακαδημαικής μόρφωσης, αλλά και για να παραμείνετε στον χώρο της ενάρετης χριστιανικής ζωής.

Όλοι  είναι ανάγκη να κατανοήσετε πόσο πολύτιμο κεφάλαιο στην ανθρώπινη ζωή αποτελούν το ήθος και η αρετή πέρα από την απόκτηση διπλωμάτων και υλικών αγαθών, κοσμικών αξιωμάτων και δόξας. Η αξία του ανθρώπου δε μετριέται με το πόσα παίρνει ή έχει, αλλά με το ποιος είναι. Σήμερα πλεονάζουν οι τυχοδιώκτες και οι εκμεταλλευτές, ενώ σπανίζουν οι άνθρωποι της πνευματικής δημιουργίας και της κοινωνικής προσφοράς. Η αιτία αυτής της θλιβερής πραγματικότητας είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι ξεκινούν τη σταδιοδρομία τους με γνώμονα το πόσα θα κερδίζουν και όχι το τι θα προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο. Έτσι, όμως, μια κοινωνία δεν μπορεί να ορθοποδήσει και να προοδεύσει. Μεταμορφώνεται σε ζούγκλα θηρίων. Για τον λόγο αυτόν ας έχετε ως κεντρικό  όραμά σας να διορθώσετε τα δικά μας λάθη και να οικοδομήσετε έναν καλύτερο, πιο ανθρώπινο κόσμο.

Αφού εκφράσω τη βεβαιότητα, ότι με την πίστη στη βοήθεια του Θεού και τη δική  σας θέληση, με προσπάθεια και επιμέλεια, με αυτογνωσία και προγραμματισμό, με επιμονή και υπομονή θα επιτύχετε και σε αυτό το νέο στάδιο της ζωής σας και θα αναδειχθείτε νικητές και τροπαιούχοι, ολοκαρδίως εύχομαι  την εκπλήρωση, θεία συνάρσει, όλων των πόθων, των προσδοκιών και των οραματισμών σας.

Τέλος, απευθυνόμενος και στους νέους που για διάφορους λόγους δεν κατόρθωσαν να εισαχθούν σε μία Σχολή, τους παροτρύνω να μην απελπιστούν. Έχουν τη δυνατότητα να επαναλάβουν την προσπάθειά τους την επόμενη χρονιά ή να ευδοκιμήσουν σε κλάδους της εργασίας που δεν προϋποθέτουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση.


O Μονεμβασίας και Σπάρτης ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ

========