Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή


Επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης προσφύγων και σύλληψη των διακινητών τους στο Γύθειο

Πέμ, 4/8/2016

Ενημερώθηκε, μεσημβρινές ώρες χθες, η Λιμενική Αρχή Γυθείου από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για την ύπαρξη σε δυσχερή θέση του Ι/Φ ''JOSS'', σημαίας Σιέρρα Λεόνε, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του όρμου Πόρτο Κάγιο, με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων.

Στην ανωτέρω θαλάσσια περιοχή, έσπευσε περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς και το Α/Κ ''ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ'' Ν. Γυθείου 11, στο οποίο άμεσα άρχισαν να μετεπιβιβάζονται οι αλλοδαποί επιβαίνοντες του ανωτέρω Ι/Φ. Στη συνέχεια, το περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε μία (01) πνευστή λέμβο (tender) με δύο (02) αλλοδαπούς επιβαίνοντες καθώς και μία (01) πνευστή συσκευή (βαρελάκι) επίσης με έναν (01) επιβαίνοντα αλλοδαπό, τους οποίους περισυνέλεξε.

Ακολούθως, λόγω πληροφοριών για έναν (01) αγνοούμενο εκ των αλλοδαπών επιβαινόντων στο Ι/Φ, ξεκίνησαν έρευνες προς εντοπισμό του από το περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που βρισκόταν στην περιοχή αλλά και από έτερο σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που κατέπλευσε στη συνέχεια, συνεπικουρούμενα από ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο αγνοούμενος εντοπίστηκε σώος σε βραχώδη ακτή, στην περιοχή Βαθύ Αυλάκι, από όπου απεγκλωβίστηκε από το πλήρωμα περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Ακολούθως, το ''ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ'' κατέπλευσε, συνοδευόμενο από περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., στο λιμένα Πόρτο Κάγιο, όπου αποβιβάστηκαν με ασφάλεια οι τριάντα οκτώ (38) διασωθέντες, οι δύο (02) εκ των οποίων συνελήφθησαν φερόμενοι ως οι διακινητές των υπολοίπων διασωθέντων.

Από το Λιμεναρχείο Γυθείου που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω Ι/Φ σκάφος.

Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή