Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας


H Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, ανταποκρινόμενη στην επιθυμία παιδιών και γονιών για ώρες γνώσης και δημιουργίας, προτείνει τρόπους ευχάριστης απασχόλησης, μέσα από πρωτότυπες βιωματικές δραστηριότητες.

Το πρόγραμμα «Μικροί ξεναγοί: μαθαίνω την πόλη μου και ξεναγώ τους επισκέπτες της» θα πραγματοποιηθεί από τις 11 Ιουλίου 2016 έως το τέλος του μήνα και απευθύνεται σε παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου (7-14 ετών).

Στόχος του προγράμματος είναι η εξοικείωση των παιδιών με χώρους πολιτιστικής αναφοράς μέσα στη Σπάρτη, ώστε να λειτουργήσουν ως πρεσβευτές πολιτισμού και ξεναγοί στην ιστορία της πόλης τους. Με τη συνοδεία αρχαιολόγων της Εφορείας, τα παιδιά θα επισκεφθούν επιλεγμένους χώρους, θα μάθουν την ιστορία τους και θα συμμετέχουν σε βιωματικά εργαστήρια.

Οι δράσεις θα υλοποιούνται από Δευτέρα έως και Παρασκευή, θα επαναλαμβάνονται ανά εβδομάδα και είναι οι ακόλουθες:

Δευτέρα: Αρχαιολογικός Χώρος Ακρόπολης αρχαίας Σπάρτης  

«Στην Αγορά και στο Θέατρο»: τα παιδιά θα περπατήσουν στην Ακρόπολη της αρχαίας Σπάρτης και θα γνωρίσουν σημαντικά δημόσια κτίσματα.

Τρίτη: Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης

 «Στάση Μουσείο»: τα εκθέματα του Μουσείου αφηγούνται τις ιστορίες τους.

Τετάρτη: Ενότητα οικοπέδων στις οδούς Άγιδος και Τριακοσίων

«Ανακαλύπτω τη βυζαντινή Σπάρτη»: μέσα από δυο σημαντικές ενότητες μνημείων γνωρίζουμε τη Σπάρτη των βυζαντινών χρόνων.

Πέμπτη: Αποθήκη ψηφιδωτών ΕΦΑΛΑΚ (Κ. Παλαιολόγου & Διοσκούρων)

«Η Ελληνική μυθολογία ψηφίδα -ψηφίδα» Γνωριμία με την τέχνη κατασκευής των ψηφιδωτών και σημαντικά έργα.

Παρασκευή: Κήπος Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης

 «Μουσική και μουσικοί στην αρχαία Σπάρτη». Τα παιδιά μαθαίνουν για τα μουσικά όργανα στην αρχαία Ελλάδα και κατασκευάζουν τα δικά τους.

Οι δράσεις θα υλοποιούνται για ομάδες των 10 παιδιών και θα διαρκούν περίπου 2 ώρες (10:30 – 12:30). Οι μικροί ξεναγοί θα πρέπει να φορούν αντιηλιακό και άνετα παπούτσια και να έχουν μαζί τους καπέλο, νερό και μικρό πρόγευμα.

Για την ασφάλειά τους, τα παιδιά θα προσέρχονται και θα αποχωρούν από τους χώρους των δράσεων συνοδευόμενα από γονέα ή κηδεμόνα, ο οποίος αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη συμμετοχής του παιδιού στις δράσεις.

Λόγω περιορισμένου χώρου απαιτείται τηλεφωνική προσυνεννόηση (Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων κ. Γ. Κατσουγκράκη, τηλ. επικ. 2731028503/25363, 8:00–10:00 π.μ.).