Δήμος Ευρώτα - Πράσινη Εβδομάδα


Πράσινη Εβδομάδα στον Δήμο Ευρώτα : «Σχολείο και Ανακύκλωση» & «Καθαρή Θάλασσα»


Με δύο παράλληλες δράσεις ολοκληρώθηκε η 4η ημέρα (2/6/2016) της Πράσινης Εβδομάδας στον Δήμο Ευρώτα και οι μαθητές είχαν ξανά τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Σκάλας πραγματοποίησε «επιχείριση» καθαρισμού της παραλίας του Λεήμονα, όπου οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί με πραγματικό ενδιαφέρον επιδόθηκαν σε εργασίες καθαριότητας.

Την προσπάθεια των παιδιών συνέδραμαν ο Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα-Μουστού και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Λεήμονα κ. Νίκος Σκάλκος.

Κατά τη διαδικασία καθαρισμού τα παιδιά παρατηρούσαν τα απορρίμματα που βρέθηκαν εκεί, ενώ εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την ύπαρξη αυτών στις παραλίες.

Η εθελοντική δράση έκλεισε με το μήνυμα : «Καθαρή θάλασσα – Ζωή στη Θάλασσα» με στόχο την προτροπή για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Νιάτων είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα «εργαστήρι» ανακύκλωσης το οποίο περιελάμβανε διεξοδική ενημέρωση για τη διαδικασία και τα οφέλη της ανακύκλωσης και τη δημιουργία κατασκευής από ανακυκλωμένο χαρτί.

Οι μαθητές συμμετείχαν με ενθουσιασμό στη δραστηριότητα αυτή, ενώ εντύπωση προκάλεσε στους παρευρισκομένους οι γνώσεις τους σχετικά με τη διαλογή των απορριμμάτων και την προθυμία τους υλοποίησης περιβαλλοντικών προγραμμάτων. Στη συνέχεια η συγγραφέας παιδικών βιβλίων κα. Ποτούλα Πασχαλίδη ανάγνωσε το παραμύθι της «Το Μυαλό Και Το Χέρι», το οποίο έχει εκπαιδευτικό περιεχόμενο και επιχειρεί να αναπτύξει περιβαλλοντική συνείδηση. Τα παιδιά απόλαυσαν την ανάγνωση του παραμυθιού και στο τέλος απάντησαν σε σχετικές ερωτήσεις.

Τις δραστηριότητες στο Δημοτικό Σχολείο Νιάτων «έκλεισε» ο Αντιδήμαρχος κ. Ηλίας Παναγιωτακάκος ο οποίος, αφού εξήρε τον Διευθυντή και το σύνολο των εκπαιδευτικών του σχολείου για την πλούσια περιβαλλοντική δράση τους και τα προγράμματα ανακύκλωσης που υλοποιούν, ανέφερε στους μαθητές τον σχεδιασμό του Δήμου Ευρώτα για την ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων και τους προέτρεψε να συμπεριφέρονται με σεβασμό στο περιβάλλον και να μεριμνούν για την τήρηση των κανονισμών καθαριότητας.

Ο Δήμος Ευρώτα ευχαριστεί την κα. Ποτούλα Πασχαλίδη για την παρουσία της στο Δημοτικό Σχολείο Νιάτων, το ΚΕΑΝ για την παρουσίαση του «Εργαστηρίου» Ανακύκλωσης και τους Διευθυντές των σχολείων για τη συμβολή τους στην υλοποίηση των εθελοντικών δράσεων.