Απάντηση Βενιζέλου σε Δαβάκη για Στρατ. Γραφείο Σπάρτης.


 

Απάντηση του Υ.ΕΘ.Α. κ. Ευάγγελου Βενιζέλου

στην Ερώτηση του βουλευτή Λακωνίας κ. Θανάση Δαβάκη

για το ενδεχόμενο καταργήσεως του Στρατολογικού Γραφείου Σπάρτης. 

 

            «Η Διεύθυνση Στρατολογίας του ΓΕΕΘΑ θα προχωρήσει εντός του 2011 στη συγχώνευση-συνένωση των Στρατολογικών Γραφείων (Σ.Γ) της χώρας, προχωρώντας στη δημιουργία νέων Στρατολογικών Υπηρεσιών (Σ.Υ) σε κάθε περιφερειακή αυτοδιοίκηση», ενημερώνει το βουλευτή Λακωνίας κ. Θανάση Δαβάκη, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευ. Βενιζέλος απαντώντας στην Ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή για το Σ.Γ. Σπάρτης. Συγκεκριμένα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα και με τον υφιστάμενο σχεδιασμό της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, «το Στρατολογικό Γραφείο  Σπάρτης θα συγχωνευθεί με τα Στρατολογικά Γραφεία της Κορίνθου, του Ναυπλίου, της Τρίπολης και της Καλαμάτας και θα δημιουργηθεί η νέα Στρατολογική Υπηρεσία Πελοποννήσου, με έδρα την Τρίπολη».

            Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι εντός του τρέχοντος έτους και σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του κ. Υπουργού, το Στρατολογικό Γραφείο της Σπάρτης θα κλείσει και οι υπηρεσίες του θα μεταφερθούν στην Τρίπολη. Εκεί θα είναι η έδρα της νέας Στρατολογικής Υπηρεσίας (Σ.Υ.)  Πελοποννήσου, η οποία και θα καλύπτει τις ανάγκες των πέντε Περιφερειακών Ενοτήτων που συναποτελούν την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Εφαρμόζεται και στην περίπτωση των Στρατολογικών Γραφείων ο Νόμος 3852/2010 ή αλλιώς το Πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ».

            Προκειμένου να καλυφθεί το κενό από την κατάργηση των Στρατολογικών Γραφείων στις πρωτεύουσες των Νομών, με την πλήρη μηχανογράφηση των Στρατολογικών Υπηρεσιών,  οι πολίτες, οι στρατεύσιμοι και οι οικογένειες τους θα μπορούν να εξυπηρετούνται πλέον ηλεκτρονικά, μέσα από τους ιστοτόπους των Στρατολογικών Υπηρεσιών. Εκεί θα μπορούν να υποβάλλουν το αίτημα τους ηλεκτρονικά (ηλεκτρονική αίτηση), ενώ παράλληλα θα διευρυνθεί και θα βελτιωθεί περαιτέρω, η ήδη υπάρχουσα διασύνδεση τους με τα ΚΕΠ, τα οποία θα αναλάβουν να διαβιβάζουν όλα τα αιτήματα των πολιτών προς τις Στρατολογικές Υπηρεσίες. Στη συνέχεια ο κ. Υπουργός εκτιμά ότι με τον τρόπο αυτό, θα μπορούν οι πολίτες των περιοχών που καταργούνται τα Στρατολογικά τους Γραφεία, δηλ. και οι Λάκωνες πολίτες, να εξυπηρετούνται ποιοτικά και αποτελεσματικά, χωρίς να είναι αναγκαία η αυτοπρόσωπη παρουσία τους στις νέες Στρατολογικές Υπηρεσίες (Σ.Υ.) που θα δημιουργηθούν σε κάθε Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

            Ο κ. Δαβάκης σχολιάζοντας την απάντηση του κ. Υπουργού δήλωσε πως και σ’ αυτήν την περίπτωση ο Καλλικράτης έρχεται να συμπαρασύρει τα πάντα στο πέρασμα του, βάζοντας αλλεπάλληλα λουκέτα στα Στρατολογικά Γραφεία που λειτουργούσαν μέχρι πρότινος στις πρωτεύουσες των Νομών και εξυπηρετούσαν με τρόπο υποδειγματικό τους στρατεύσιμους και τις οικογένειες τους.

            Επιπλέον εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το κατά πόσον άρτια και ολοκληρωμένη είναι η μηχανογράφηση των Στρατολογικών Υπηρεσιών, αναφέροντας παράλληλα το επιχείρημα ότι πολλοί είναι οι πολίτες που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Γι’ αυτούς τι προβλέπεται;  Τους αποκλείουμε από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση που «ονειρεύεται» για τις Στρατολογικές Υπηρεσίες ο κ. Βενιζέλος; είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δαβάκης.

             Τέλος ανέφερε, ότι μοναδική λύση στο κενό που θα δημιουργηθεί από τα λουκέτα που αναμένονται για τα Σ.Γ της χώρας μας εντός του 2011, θα είναι οι αρμοδιότητες τους να μεταβιβασθούν στα  ΚΕΠ, προκειμένου οι πολίτες να μπορούν εκεί να επιλύουν τις στρατολογικές τους υποθέσεις. Την πρόταση αυτή του κ. Δαβάκη συμμερίζεται εξάλλου και ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Ντόλιος, ο οποίος απαντώντας σε σχετικό Ερώτημα του Λάκωνα βουλευτή αναφέρει: «στις αρμοδιότητες των ΚΕΠ έχουν ήδη ενταχθεί τριάντα διαδικασίες οι οποίες προηγουμένως υπάγονταν στην αρμοδιότητα των Στρατολογικών Γραφείων. Εξετάζεται επίσης η δυνατότητα ένταξης στα ΚΕΠ επιπλέον δεκαέξι διαδικασιών. Σε ενδεχόμενη συγχώνευση των Σ.Γ. και εφόσον κριθεί σκόπιμο και εφικτό θα μπορούσαν να ενταχθούν στα ΚΕΠ με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και νέες διαδικασίες σχετικές με τα στρατολογικά θέματα.»