Σύλλογος Κυριών Αμυκλών


Η παρουσίαση του πρώτου φωτογραφικού λευκώματος για τις Αμύκλες

Με την αθρόα προσέλευση των κατοίκων των Αμυκλών, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, παρουσιάστηκε το βράδυ του Σαββάτου, 7 Μαΐου 2016, στο Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το πρώτο φωτογραφικό λεύκωμα του χωριού : «ΑΜΥΚΛΑΙ - ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ» (εκδόσεις Ιδιομορφή).

Για το ιστορικό της δημιουργίας του Λευκώματος μίλησε η πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Καλλιόπη Ζαραφωνίτη, που επιμελήθηκε και καταχώρησε το φωτογραφικό υλικό, επιβεβαίωσε τα πρόσωπα, αναζήτησε πηγές και μαρτυρίες.

Στη συνέχεια μίλησαν η Δρ. Πέπη Γαβαλά, Προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους, νομού Λακωνίας, με θέμα: «Εικόνες που μιλάνε, χαρτιά που αφηγούνται» και η Δρ. Μαρία Τσούλη, Προϊσταμένη του τμήματος προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας, με θέμα: «Αμύκλες, η πέμπτη κώμη της αρχαίας Σπάρτης».

Και οι δύο ομιλήτριες ήταν εξαίρετες και καθήλωσαν το κοινό με τα πολλά, άκρως ενδιαφέροντα, στοιχεία που παρουσίασαν. Χαιρετισμό απηύθυνε η αντιπεριφερειάρχης κ. Ντία Τζανετέα, η οποία έλκει την καταγωγή της από τις Αμύκλες , και μίλησε με συγκινητικά λόγια για το χωριό και το λεύκωμα.

Την παρουσίαση συντόνισε η εκπαιδευτικός κ. Πηνελόπη Χριστάκου, που έγραψε τα κείμενα του λευκώματος και αναζήτησε κι επέλεξε τα ποιήματα αυτού του ταξιδιού μέσα στο χώρο και το χρόνο.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και τα επαινετικά τους λόγια οι σεβαστοί ιερείς των Αμυκλών αλλά κι άλλων χωριών, ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Β. Βαλιώτης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σπ. Μοιράγιας, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Κ. Κόνιαρης, η Δ/ντρια του Δημ. Σχ. Αμυκλών κ. Θ. Νίκια, ο Πρόεδρος του συλλόγου των εν Αττική Λακεδαιμονίων κ. Δ. Καστάνης, οι δημιουργοί της "Ιδιομορφής" κα Σ. Αντωνάκου και κος Γ. Κώτσος και πλήθος κόσμου. Η προσέλευση του κόσμου ήταν πραγματικά αξιοσημείωτη.

Το λεύκωμα, μια καλαίσθητη έκδοση 120 σελίδων, δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Κυριών Αμυκλών και την ευγενική στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας. Περιέχει 350 περίπου φωτογραφίες από το 1900 έως σήμερα, που συνοδεύονται από κατατοπιστικά κείμενα και ενημερωτικές λεζάντες, ιστορικές αναφορές και μαρτυρίες, αλλά και από ποιήματα αγαπημένων Ελλήνων ποιητών.

Ο Σύλλογος Κυριών αφιερώνει το λεύκωμα στους Αμυκλιώτες, που ξενιτεύτηκαν και ζουν σήμερα μακριά απ' την πατρίδα, έχουν όμως πάντα στη σκέψη τους τον γενέθλιο τόπο, αλλά και στους ανθρώπους  που ζουν στις Αμύκλες, εργάζονται, δημιουργούν, ονειρεύονται και παλεύουν για ένα καλύτερο μέλλον, για τους ίδιους, τα παιδιά τους και το αγαπημένο τους χωριό.

Μπορεί κάποιος να προμηθευτεί το λεύκωμα, έναντι του συμβολικού ποσού των 10€, απευθυνόμενος στις κυρίες  Καλλιόπη Ζαραφωνίτη (6989-583037), Μαρίκα Μαγέτου (6941-554905) και Πηνελόπη Χριστάκου (6973-875750). Αξίζει να το αποκτήσετε!