Εσπερινός στον Αγ. Γεώργιο στο Κάστρο Γερακίου


Ο Εσπερινός του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο Γερακίου στο Δήμο Ευρώτα

      Με ιδιαίτερη κατάνυξη και ευλάβεια έγινε και φέτος ο εσπερινός προς τιμή του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο Γερακίου.

     Το τελετουργικό ξεκίνησε μέσα από το Γεράκι και συγκεκριμένα από την τοποθεσία Κάτω-Βρύση, όπου παραδόθηκε η εικόνα του Αγίου Γεωργίου - δωρεά του αείμνηστου δασκάλου Γεωργίου Μαρούδη - σε ιππείς όπου μαζί με τα άλογα τους μετέφεραν την εικόνα έως το Κάστρο Γερακίου.
     Εκεί τους περίμενε ο ιερέας του Γερακίου αιδεσιμότατος Ιωάννης Χαραμής που παρέλαβε την εικόνα και την οδήγησε στην εκκλησία όπου πρώτοι οι ιππείς μαζί με τα άλογα τους πήγαν και την προσκύνησαν. 
    Αρκετοί Γερακίτες αλλά και από την γύρω περιοχή με σύμμαχο τον καλό καιρό παρακολούθησαν τον εσπερινό.
    Αξίζει να αναφέρω τα ονόματα των συμμετεχόντων ιππέων που ήταν οι:Γεώργιος Κόντος του Δήμου, Κωνσταντίνος Μαρουδάς του Αγγελή, Μιχάλης Πουλημένος του Βασιλείου, Γιώργος Τσίπουρας του Χρήστου, Γιώργος Βάρλας του Νικολάου, Γιώργος Βάρλας του Σταύρου, Λεωνίδας Μαλαβάζος του Παναγιώτη, Παναγιώτης  Μαλαβάζος του Λεωνίδα, Παναγιώτης Φασμούλος του Νικολάου, Πάνος Βάρλας του Βασιλείου, Παναγιώτης Πουλίτσας του Χρήστου και ο Κώστας Μηνακάκης που είχε έρθει από τον Μυστρά. Η ατμόσφαιρα ήταν έντονα φορτισμένη συναισθηματικά αφού ξύπνησαν μνήμες από άλλες εποχές όπου τα άλογα είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την γιορτή. Ο Άγιος Γεώργιος ας είναι βοήθεια για όλο τον κόσμο.


Φωτογραφίες & κείμενο : Χρήστος Μπαλαμπάνος, τον οποίο ευχαριστούμε.