Μεγάλη Παρασκευή στη Σπάρτη - 29/4/2016


Μεγάλη Παρασκευή στη Σπάρτη : Με βαθιά κατάνυξη η περιφορά των επιταφίων

 «Η ζωή εν τάφω κατετέθης, Χριστέ, και αγγέλων στρατιαί εξεπλήττοντο, συγκατάβασιν δοξάζουσαι την σην. Η ζωή, πώς θνήσκεις; Πώς και τάφω οικείς; Του θανάτου το βασίλειον λύεις δε, και του Άδου τους νεκρούς εξανιστάς…»

Το απόγευμα της Μ. Παρασκευής ξεκίνησε η Ακολουθία του Ιερού Επιταφίου στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελίστριας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου και παρουσία αρκετών τοπικών αρχόντων.

Χιλιάδες πιστών συνέρρευσαν για να συμπροσευχηθούν και να ψάλουν τα Εγκώμια του Επιτάφιου θρήνου.

Στη συνέχεια, σε κατανυκτικό κλίμα, ξεκίνησε η περιφορά του Επιταφίου προπορευομένης της Φιλαρμονικής του Δήμου Σπάρτης. Τον Επιτάφιο, όπως κάθε χρόνο, συνόδευε τιμητικό άγημα του Στρατού.

Οι τέσσερις Επιτάφιοι της Σπάρτης συναντήθηκαν στις 9.30 μ.μ στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου χιλιάδες πιστών συμπροσευχήθηκαν κατά την διάρκεια της δέησης που τέλεσε ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Ευστάθιος.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία επισήμανε ότι στην ταραγμένη εποχή την οποία βιώνουμε, όπου όλα μεταβάλλονται, όλα αμφισβητούνται και όλα καταρρέουν, η μόνη σταθερά στη ζωή μας είναι ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, ο οποίος με τη Σταυρική Του Θυσία, τον ανεξίτηλο λόγο Του και την απεριόριστη αγάπη Του μας προστατεύει, μας ενισχύει και μας καθοδηγεί.

Για το πλήρωμα της τοπικής Εκκλησίας, κλήρο και λαό, ο Σεβασμιώτατος δεήθηκε υγεία και πρόοδο, οι ευσεβείς Χριστιανοί να ενδυναμώσουν την πίστη τους και όσοι έχουν χάσει τον δρόμο τους να βρουν το πραγματικό νόημα της ζωής και να επιστρέψουν στον χριστιανικό βίο.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με τους Επιτάφιους να επιστρέφουν στους Ιερούς ναούς συνοδευόμενοι από το εκκλησίασμα κάθε Ενορίας.