Αγροτικά Θέματα


Σε τραγικό αδιέξοδο οι παραγωγοί εσπεριδοειδών Ευρώτα και Μονεμβασίας

Υπόμνημα απέστειλαν στους αρμόδιους υπουργούς οι Αγροτικοί Σύλλογοι, οι Ομάδες Παραγωγών και Συνεταιρισμοί των Δήμων Ευρώτα & Μονεμβασίας καθώς και οι Δήμοι Ευρώτα και Μονεμβασίας σχετικά με τη πλήρη και καθολική εξαθλίωση που γνωρίζει ο τομέας εμπορίας και διάθεσης εσπεριδοειδών.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Σκάλα 26/4/2016

Κύριοι Υπουργοί

Η πρωτοβουλία συντονισμού του συνόλου του Αγροτικού κόσμου της κεντρικής και νότιας Λακωνίας ήρθε ως αποτέλεσμα του τραγικού αδιεξόδου που έχει διαμορφωθεί απο το Νοέμβριο του 2015 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα συνεχώς και πιο έντονο

Έτσι τώρα πλέον βρισκόμαστε στη χειρότερη κοινωνική, οικονομική και ανθρωπιστική κρίση που έχει γνωρίσει η περιοχή μας. Ο τομέας που γνωρίζει τη πλήρη και καθολική εξαθλίωση είναι ο τομέας της εμπορίας και διάθεσης εσπεριδοειδών.

Κάποιες από τις ποικιλίες των πορτοκαλιών όσο και μανταρινιών όπως τα μανταρίνια Ορτανίκ, έμειναν παντελώς αδιάθετες στα δεντρά. Όσες δε ποσότητες κατάφεραν να φτάσουν στην εμπορία αυτό γίνεται σε τιμές εξευτελιστικές.

Όλα αυτά έχουν κύριες αίτιες το εμπάργκο που έχει ασκηθεί από τη Ρωσία έναντι των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την διεθνή οικονομική συγκυρία που βιώνει και η Ευρώπη, τον έλεγχο των τραπεζικών συναλλαγών (capital control) και τη δυσπιστία των ευρωπαϊκών αγορών έναντι στην οικονομική αστάθεια της χώρας μας.

Κρίνουμε λοιπόν αναγκαία

α) Την εξασφάλιση απο την Ευρωπαϊκή Ένωση των αναγκαίων πιστώσεων ως αποζημίωση των επιπτώσεων των δυσχερών σχέσεων Ευρώπης - Ρωσίας. Αυτό έγινε πέρυσι για άλλα αγροτικά προϊόντα που αποζημιώθηκαν σε μεγάλο βαθμό.

β) Απαιτείται συνεργασία για τη διευκόλυνση της αξιοποίησης του μέτρου της κοινωνικής απόσυρσης. Η αποτελεσματικότητα του μέτρου αυτού εξαρτάται από τη δυνατότητα που πρέπει να υπάρξει για την χρηματοδότηση της κοπής, συσκευασίας και μεταφοράς των προϊόντων με κάθε πρόσφορο μέσο. Ειδικότερα να υπάρξει παράταση του μέτρου της απόσυρσης τουλάχιστον μέχρι τέλη Μαΐου με αύξηση των ποσοτήτων που έχουν εγκριθεί απο την Ε.Ε για την Ελλάδα.

γ) Πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν το θέμα των δυσμενών καιρικών συνθηκών Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου όπως η παρατεταμένη ανομβρία και οι υψηλές θερμοκρασίες που οδήγησαν σε πλήρη ποιοτική υποβάθμιση των προϊόντων. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα των αποκλεισμό τους από την εξαγωγή. Ζητάμε συγκεκριμένα την ενεργοποίηση του μηχανισμού de minimis για τα πορτοκάλια της ποικιλίας Βαλέντσια.

δ) Ο μακροχρόνιος αποκλεισμός από την αγορά της Ρωσίας επιβάλει την ενεργοποίηση των μηχανισμών του Υπουργείου Εξωτερικών για την αξιοποίηση των εμπορικών ακολούθων μας στην Ευρώπη αλλά και σε άλλες εκτός Ευρώπης αγορές. Η προσέγγιση νέων αγορών απαιτεί συντονισμό από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να υπάρξει η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα.

Αγροτικοί Σύλλογοι, Ομάδες Παραγωγών και Συνεταιρισμοί Δήμων Ευρώτα & Μονεμβασίας, Δήμοι Ευρώτα και Μονεμβασίας

====================================

νεότερη ενημέρωση από τον Αγροτικό Σύλλογο Ευρώτα, Τρίτη 26/4/2016 18:00

Σήμερα Τρίτη 26/4/2016 αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους : βουλευτές Λακωνίας κ. Σταύρο Αραχωβίτη, Θανάση Δαβάκη, Λεωνίδα Γρηγοράκο, την αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Ντία Τζανετέα, εκπροσώπους του Δήμου Ευρώτα, εκπρόσωπους του Αγροτικού Συλλόγου Ευρώτα, εκπροσώπους του ΑΣΕ Σκάλας και εξαγωγικών φορέων, πραγματοποίησαν προγραμματισμένη συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον υφυπουργό κ. Δημήτρη Μάρδα.

Το πλαίσιο της συζήτησης που είχε τεθεί εκ μέρους του αγροτικού κόσμου αφορούσε θέματα εξαγωγών εσπεριδοειδών, εμπάργκο, άνοιγμα νέων αγορών για τα εσπεριδοειδή και άλλα θέματα όπως αυτά έχουν τεθεί σε υπόμνημα που κατατέθηκε στον υπουργό και δημοσιεύτηκε και στα ΜΜΕ.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε δεύτερη συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τον Υπουργό κ. Ευάγγελο Αποστόλου και με τον αναπληρωτή υπουργό κ. Μάρκο Μπόλαρη.

Συζητήθηκε το πρόβλημα της μεγάλης αδιάθετης ποσότητας μανταρινιών Ορτανίκ καθώς και πορτοκαλιών ποικιλίας Ναβαλίνα, Μέρλιν και το σοβαρό ενδεχόμενο να μείνουν αδιάθετα τα πορτοκάλια ποικιλίας Βαλέντσια αφού μέχρι τώρα η εμπορία τους είναι απογοητευτική.

Το ενδεχόμενο υπαγωγής των πορτοκαλιών Βαλέντσια στο σύστημα de minimis αναλύθηκε διεξοδικά.

Οι εντυπώσεις που άφησε η συζήτηση αφήνουν κάποιες μικρές ελπίδες για την ενδεχόμενη οικονομική στήριξη των παραγωγών.

Αγροτικός Σύλλογος Ευρώτα