Μουσικό Σχολείο Σπάρτης


2.500 χρόνια ελληνική μουσική από τον Όμηρο μέχρι σήμερα

Με το Λάκη Χαλκιά, το Γιώργο Κωτσίνη και το Μουσικό Σχολείο Σπάρτης


Το έργο ζωής του Λάκη Χαλκιά είχαν την τιμή να ακούσουν οι τυχεροί μουσικόφιλοι που έφτασαν νωρίς στο Πνευματικό Κέντρο Σπάρτης την Πέμπτη 14 Απριλίου 2016.

Με τον τίτλο 2.500 χρόνια Ελληνικής Μουσικής, από τον Όμηρο μέχρι σήμερα, μία δίωρη συναυλία πραγματοποιήθηκε αφήνοντας εκπληκτικές εντυπώσεις και συγκινήσεις στο κοινό με πρωταγωνιστές τον τραγουδιστή του λαού: Λάκη Χαλκιά, το γνωστό κλαρινίστα Γιώργο Κωτσίνη, τους καθηγητές και μαθητές του Μουσικού Σχολείου Σπάρτη.

Κάθε ένας δούλεψε πραγματικά σκληρά για να διεξαχθεί αυτή η τόσο πετυχημένη εκδήλωση με την υποστήριξη του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης.

Την συναυλία χαιρέτησαν ο διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης κ. Διαμαντής Μανεσιώτης και η πρόεδρος του Ν.Π.Π.Π.Δ.Σ. κα Γεωργία Γαλανοπούλου.

Την οργάνωση, την καλλιτεχνική επιμέλεια και την ενορχήστρωσή της συναυλίας είχε επιμεληθεί ο υποδιευθ. του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης κ. Νικόλαος Ανεμοδουριώτης, ενώ δυναμικό παρόν έδωσαν οι καθηγητές του σχολείου, η απόφοιτη του Μουσικού Σχολείου ασκούμενη δικηγόρος, κα Μαριεντίνα Σπυράκη και ο μαθητής Νίκος Καλατζής.

Όπως αναφέρει ο γνωστός τραγουδιστής, δώδεκα χρόνια χρειάστηκαν να ολοκληρωθεί αυτή η μελέτη αφιερωμένη στην ελληνική μουσική και παράδοση.  Προϊόν της έρευνας αποτελεί το άλμπουμ από τρία cd’s και ένα λεύκωμα διακοσίων σαράντα σελίδων γραμμένες από πανεπιστημιακούς μελετητές.  Το έργο έχει ήδη παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής το 1995, όπου και ηχογραφήθηκε ζωντανά, στο Ηρώδειο Θέατρο το 2002 και στη Ζυρίχη στο θέατρο Όπερας του Tonhalle Zurich το 2003 δίκαια φέροντας το χαρακτηρισμό της πολιτιστικής ασπίδας και την ιδιότητα της πνευματικής θωράκισης των νέων σύμφωνα με τον τραγουδιστή.

Η συναυλία είχε καταμεριστεί σε πέντε ενότητες αναφερόμενες σε διαφορετική ιστορική περίοδο ξεκινώντας από το 450 π.Χ. φτάνοντας μέχρι το σήμερα. Όλες τις θεματικές ενότητες υποστήριζε η χορωδία του σχολείου υπό την καθοδήγηση της καθ. Στέλλας Δημητρού, ενώ οι μαθητές κατέθεσαν ότι καλύτερο μπορούσαν.

Η πρώτη ενότητα αναφέρθηκε στην αρχαία ελληνική μουσική και ακούστηκαν: οι Ύμνοι εις Ήλιον και Μούσαν του Μεσομήδη-117-138μ.Χ.-σε απαγγελία της μαθήτριας Καλλιόπης Κούτσαρη, έργα που λειτούργησαν ως πρότυπο στην πρωτοχριστιανική μελοποιία. 

Η δευτέρα ενότητα είχε θέμα τη βυζαντινή εποχή με: τον Ύμνο της Αγίας Τριάδος-3ου/4ουμ.Χ.αι., το Υπερμάχω, τα Κάλαντα της Άνοιξης από τη Μακεδονία και τα τραγούδια: Άγιε μου Γιώργη-βυζαντινό της Κωνσταντινουπόλεως, Ο Διγενής ψυχομαχεί-Ριζίτικο της Κρήτης, και το Ναϊλοί εμάς, να βάϊ εμάς, τραγούδι του Πόντου για την Άλωση.

Στην τρίτη ενότητα παρουσιάστηκε το παραδοσιακό δημοτικό τραγούδι και το μοιρολόγι. Ακούσαμε το: Μοιρολόγι της ξενιτειάς, το Θούριο του Ρήγα Βελεστινλή: Ως πότε παλληκάρια, τη Δροπολίτισσα, ηπειρώτικο πολυφωνικό, το Αιγαιοπελαγίτικο Αιγαίο μου γαλήνεψε από τη μαθήτρια Χαριτίνη Ανδριανοπούλου, το ιστορικό Παιδιά της Σαμαρίνας και το Πότε θα κάμη ξαστεριά.

Η χορωδία τραγούδησε: τον καλαματιανό χορό του γάμου Μήλο μου κόκκινο.  Στο α’ μέρος της τετάρτης ενότητας με θέμα: το Μικρασιατικό και Πολίτικο-Κωνσταντινοπολίτικο- τραγούδι με το Εμένα με το είπανε ή Κυρ Κωστάκη, έλα κοντά-χασάπικο Κωνσταντινουπόλεως-και το Έχε γειά Παναγιά-χασάπικος πολίτικος.  Στο β’ μέρος της ίδιας ενότητας με τίτλο το ρεμπέτικο τραγούδι ακούσαμε το: Ήμουνα μάγκας μια φορά-χορός Απτάλικος του Μάρκου Βαμβακάρη- και το χασάπικο: Μη μου λες πως δεν πονάω σε μουσική και στίχους Κωνσταντίνου Σκαρβέλλη.  Τέλος, με την πέμπτη ενότητα φτάσαμε στο λαϊκό και το νεώτερο λαϊκό-έντεχνο τραγούδι, ακούσαμε τη Συννεφιασμένη Κυριακή-ζεϊμπέκικο του Βασ. Τσιτσάνη- με τη φωνή του μαθητή Παναγιώτη Γρίβα και το Μη μου λες πως δεν πονάω. Στο β’ μέρος της ίδιας ενότητας ακούσαμε τα τραγούδια: Στο περιγιάλι το κρυφό-Μουσική Μίκη Θεοδωράκη, Ποίηση Γιώργου Σεφέρη, τα Μαλαματένια Λόγια–μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου και Ποίηση Μάνου Ελευθερίου, της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ-μουσική Μίκη Θεοδωράκη και Ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, η (γνωστή σε όλους) Φάμπρικα-μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου και Ποίηση Γιώργου Σκούρτη και Την Ρωμιοσύνη μην την κλαίς-μουσική Μίκη Θεοδωράκη, ποίηση Γιάννη Ρίτσου.  Στα ρεμπέτικα και τα Λαϊκά τραγούδια της συναυλίας το μεγάλο τραγουδιστή συνόδευσε η μαθήτρια Στέλλα Μαλαβάζου.

Πριν την συναυλία η συντακτική ομάδα του σχολείου πήρε συνέντευξη από τον Λάκη Χαλκιά, η οποία θα δημοσιευτεί στο προσεχές φύλλο της σχολικής εφημερίδας ΜΕΤΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ.

Ως ελάχιστο δείγμα τιμής και αναγνώρισης της συνεισφοράς του στην τέχνη και τον πολιτισμό, η πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης, κα Βασιλική Γαλάτα, απένειμε πλακέτα ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ στον μεγάλο μουσικό, στο τέλος της εκδήλωσης.

Το σχολείο και ο σύλλογος ευχαριστεί θερμά για άλλη μια φορά το εργοστάσιο Λακωνία για την ευγενική του χορηγία.

Το Μουσικό Σχολείο επέδειξε πάλι τη συνεχή και επιτυχημένη μουσική του παρουσία στις καλλιτεχνικές και πολιτιστικές δράσεις του τόπου μας, δήλωσε ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Ευάγγελος Βαλιώτης, απονέμοντας θερμά συγχαρητήρια στους καθηγητές για την εμπνευσμένη τους καθοδήγηση.

για το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης

Αναστασία Πατρινού, γ.γραμματέας