1ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο


Έκλεισαν οι εργασίες του 1ου Πανελλήνιου Εκπαιδευτικού Συνεδρίου 

 

Με απόλυτη επιτυχία και μέσα σε μια πανηγυρική ατμόσφαιρα έκλεισαν την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016, οι εργασίες του 3ήμερου 1ου Πανελλήνιου Εκπαιδευτικού Συνεδρίου, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνικής, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας και το Δήμο Ανατολικής Μάνης, στην πόλη του Γυθείου και συγκεκριμένα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ανατολικής Μάνης.

Στο Συνέδριο, που είχε τον τίτλο: «Ζητήματα Θεωρίας και Πράξης στην Εκπαίδευση: Σύγχρονες τάσεις και κατευθύνσεις», συμμετείχαν 31 πανεπιστημιακοί δάσκαλοι από 7 πανεπιστήμια της χώρας και συγκεκριμένα από το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Σκοπός αυτής της πρωτοφανούς για τα χρονικά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης επιστημονικής σύναξης ήταν η ανάπτυξη δημόσιου διαλόγου γύρω από τις σύγχρονες προσεγγίσεις και κατευθύνσεις της εκπαίδευσης σε ζητήματα θεωρίας και πράξης, με την εστίαση σε ποικίλες πτυχές της εκπαίδευσης, της εκπαιδευτικής πολιτικής και της εκπαιδευτικής διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένων της οργάνωσης και διοίκησης σχολικών μονάδων, της διδακτικής μεθοδολογίας, της παιδαγωγικής έρευνας, της ειδικής αγωγής, των αναλυτικών προγραμμάτων και των σχολικών εγχειριδίων, του ψηφιακού γραμματισμού, της αξιολόγησης, των ΜΜΕ, της κοινωνιολογίας της εκπαίδευσης, του κινηματογράφου, της θεατρικής έκφρασης, της μουσικής, κ.λπ.

Οι εισηγητές και οι εισηγήτριες έδωσαν τον καλύτερό τους επιστημονικό εαυτό και ανέδειξαν τα θέματα που διαπραγματεύθηκαν ερευνητικά, βάσει της διεθνούς αλλά και της ελληνικής βιβλιογραφίας.

Το σημαντικό όμως είναι ότι στην όλη διαδικασία της έρευνας ενθαρρύνθηκαν να εμπλακούν και με προθυμία ενεπλάκησαν και εκπαιδευτικοί της πράξης, που υπηρετούν σήμερα σε σχολικές μονάδες του νομού μας, με συνέπεια να παραχθούν πολύτιμες επιστημονικές εργασίες, με ισόρροπο μερίδιο στη θεωρία και στην εκπαιδευτική πράξη.

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου, κ. Γεώργιος Καψάλης, ενώ την προβληματική του Συνεδρίου ανέπτυξε ο Σχολικός Σύμβουλος 3ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Δημοτικής Εκπαίδευσης Λακωνίας και συμπρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, κ. Ιωάννης Φουρίδης.

Κατά την εναρκτήρια και πανηγυρική αυτή συνεδρία τιμήθηκε και ο Μανιάτης Πανεπιστημιακός Δάσκαλος, Θεόδωρος Γ. Εξαρχάκος, Ομότιμος Καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, διατελέσας Πρόεδρος του Τμήματος επί 12ετία, Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου επί 4ετία, Πρόεδρος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και Πρόεδρος του Κέντρου Έρευνας Επιστήμης και Εκπαίδευσης, την παρουσίαση της προσωπικότητας του οποίου έκανε ο καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημοσθένης Δασκαλάκης.

Επίσης, κατά την εναρκτήριο τελετή χαιρετισμό απηύθυναν, ο εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Μάνης, κ.κ. Χρυσοστόμου, πρωτοσύγκελος αρχιμανδρίτης Συμεών Λαμπρινάκος, ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης, κ. Πέτρος Ανδρεάκος, η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, κ. Αδαμαντία Τζανετέα, ο επί μία 10ετία Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας και συμπρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου, κ. Φώτης Πολίτης, ο Αντιπρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, κ. Σταύρος Πετράκης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και συμπρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, κ. Σπυρίδωνας Χανδόλιας, καθώς και η Αντιδήμαρχος Παιδείας Ανατολικής Μάνης, κ. Γεωργία Λυροφώνη.

Κατά τη λήξη των εργασιών του Συνεδρίου, οι συμπρόεδροι της οργανωτικής επιτροπής, κ.κ. Φώτης Πολίτης, Ιωάννης Φουρίδης και Σπυρίδωνας Χανδόλιας υποσχέθηκαν ότι θα εργαστούν για τη διαιώνιση του Πανελλήνιου Εκπαιδευτικού Συνεδρίου ως θεσμού για την περιοχή μας, καθώς κατάφερε να ανοίξει ένα επιστημονικό παράθυρο διαλόγου στα εκπαιδευτικά δρώμενα του νομού μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στους πλέον των 250 συνέδρων που συμμετείχαν, διανεμήθηκαν και τα έντυπα Πρακτικά των 462 σελίδων του εκπαιδευτικού αυτού Συνεδρίου, το εξώφυλλο των οποίων φιλοτέχνησε - μαζί με την αφίσα και το εξώφυλλο του Προγράμματος - η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας και μέλος της οργανωτικής επιτροπής, κ. Θεοφανεία Λάζαρη.