2ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης
2ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης : Eξ αποστάσεως επίσκεψη στο CERN
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016, η εξ αποστάσεως επίσκεψη των μαθητών της Β΄τάξης του 2ου Γενικού Λυκείου Σπάρτης στο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Σωματιδιακής Φυσικής CERN, το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο του είδους του, παγκοσμίως.
To σχολείο συνδέθηκε διαδικτυακά και ζωντανά με την κεντρική αίθουσα ελέγχου του CERN, στη Γενεύη της Ελβετίας, ενώ ταυτόχρονα βρίσκονταν συνδεδεμένα ακόμα τέσσερα ελληνικά σχολεία: Το Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων, το 2ο Γενικό Λύκειο Άργους, τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά στην Καλαμάτα και το 2ο Γενικό Λύκειο Ηγουμενίτσας.
Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους πειραματικούς και ερευνητικούς χώρους του CERN, ενημερώθηκαν για τα πειράματα που βρίσκονται εξ εξελίξει, για τις εφαρμογές των ερευνητικών δεδομένων σε τομείς της Ιατρικής, της Φυσικής και της καθημερινότητας του σύγχρονου ανθρώπου. Επιπλέον, είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν άμεσα ερωτήσεις σε Έλληνες ειδικούς επιστήμονες, που ζουν και εργάζονται εκεί.
Ως συντονιστής της δράσης ο κ. Άγγελος Αλεξόπουλος, ειδικός ερευνητής του CERN, βοήθησε να μη μείνει αναπάντητη καμία ερώτηση των μαθητών, τόσο από τον ίδιο όσο και από τους άλλους επιστήμονες που βρίσκονταν στους χώρους της τηλεσύνδεσης για αυτόν τον σκοπό.
Το 2ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Inspiring Science Education (ISE), το οποίο υποστηρίζει τις εικονικές επισκέψεις σχολείων της Ευρώπης στο CERN, καθώς και πληθώρα πιλοτικών εκπαιδευτικών δράσεων για τον εμπλουτισμό της διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών και τη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο η διδασκαλία αυτή θα γίνει περισσότερο ελκυστική και αποτελεσματική για τους μαθητές.
Η εκδήλωση οργανώθηκε από τους εκπαιδευτικούς Φυσικών Επιστημών του 2ου Γενικού Λυκείου Σπάρτης κα Γεωργία Ανδριοπούλου και κ. Αριστομένη Καναβάρο, με την υποστήριξη του Διευθυντή του Σχολείου κ. Ιωάννη Κωστάκη, σε συνεργασία με την υπεύθυνη του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας και «πρέσβειρα» του προγράμματος ISE στη Ν. Πελοπόννησο, κα Ελένη Παλούμπα.
Επιπλέον, ο καθηγητής Πληροφορικής του σχολείου κ. Νικόλαος Περγαντής, προσέφερε πολύτιμη τεχνική βοήθεια για την εγκατάσταση και χρήση της ειδικής διαδικτυακής πλατφόρμας επικοινωνίας Vidyo.
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε αφήνοντας ιδιαίτερα ικανοποιημένους τους μαθητές, και κυρίως εκείνους που τα ενδιαφέροντά τους και οι μελλοντικές επιδιώξεις τους σχετίζονται με τα αντικείμενα της Φυσικής, των Μαθηματικών, της Πληροφορικής και της Επιστημονικής Έρευνας γενικότερα.