Μεγάλη Παρασκευή στην Κρανάη στο Γύθειο.


ΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕ ΧΡΩΜΑΤΑ !!! .

Μεγάλη Παρασκευή στην Κρανάη στο Γύθειο - Ένα θέμα που αξίζει να δούμε πάλι !!!

Την μυσταγωγία του Επιτάφιου θρήνου και το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης  βίωσαν τα παιδιά του Γυθείου στο γραφικό και ιστορικό νησί της Κρανάης στα πλαίσια των πασχαλινών εκδηλώσεων που συνδιοργάνωσαν ο Σύλλογος Φίλων τη ς Δημοτικής Βιβλιοθήκης  Γυθείου και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων της πόλης.

Το διήμερο αυτό ήταν υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Μάνης  και την πολύτιμη αρωγή της Δημοτικής Κοινότητας Γυθείου.

Στόχος και επιθυμία κυρίως του Σεβασμιωτάτου κ. Χρυσοστόμου ήταν οι μαθητές να έρθουν πιο κοντά στην εκκλησία και να βιώσουν το αληθινό μήνυμα και νόημα των ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας. Γονείς και εκπαιδευτικοί στάθηκαν στο πλευρό των παιδιών αποδεικνύοντας ότι η Μεγάλη Εβδομάδα δεν είναι μία περίοδος διακοπών και ανεμελιάς.

Ο ναός του Αγίου Πέτρου επιλέχθηκε λόγω της θέσης γιατί εξέπεμπε το μήνυμα της Σταύρωσης και της Ανάστασης σε ολόκληρη την πόλη.

Αποβραδίς Μεγάλη Πέμπτης τα παιδιά φέρνοντας λουλούδια άρχισαν τον στολισμό του Επιταφίου ο οποίος και ολοκληρώθηκε την Μεγάλη Παρασκευή το πρωί. Το απομεσήμερο πραγματοποιήθηκε μικρή περιφορά του Επιταφίου στην Κρανάη και στον Πύργο Τζανετάκη, την οποία μικροί και μεγάλοι ακολούθησαν και παρακολούθησαν με κατάνυξη. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι ένα άξιο τέκνο της Μάνης στο χώρο του πολιτισμού η υψίφωνος της Λυρικής Σκηνής και του Μεγάρου Μουσικής η Τζούλια Σουρλάκου συνόδευε με τη φωνή της τον Επιτάφιο Θρήνο. 

Καθόλη τη διάρκεια της Μεγάλης Παρασκευής ο ναός του Αγίου Πέτρου λουζόταν από εναλλασσόμενα χρώματα ενώ αντηχούσαν οι ψαλμωδίες με τις φωνές του Πέτρου Γαιτάνου και της Ειρήνης Παπά. Το βράδυ ο μικρός Επιτάφιος των παιδιών ακολούθησε τη πομπή των Επιταφίων της πόλης του Γυθείου.

 Ήταν μια εικόνα που προκάλεσε συγκίνηση και θαυμασμό, αυτή της περιφοράς του Επιταφίου του Αγίου Πέτρου από μικρά παιδιά τα οποία με δέος και σεβασμό στάθηκαν αντάξια στο νόημα των ημερών.

Το Μεγάλο Σάββατο,  μικροί και μεγάλοι πάλι στην Εκκλησία του Αγίου Πέτρου συγκεντρώθηκαν και γιόρτασαν την Ανάσταση του Κυρίου στις 7.30 το απόγευμα. Στο τέλος της τελετής, μακριά από μπουρλότα και βαρελότα, τα παιδιά, συμβολικά, άφησαν στον ουρανό τριάντα τρία μπαλόνια λευκά και κόκκινα (όσα και τα χρόνια του Χριστού).

φωτογραφίες : Τσιγκάκος Ζαχαρίας