Δήμος Ευρώτα - Αγροτικά Θέματα

Δήμος Ευρώτα - ΕΛΓΑ : Διαφωνία για τις αποζημιώσεις εσπεριδοειδών παγετού 7 Ιανουαρίου 2015

Προς
Δ/νση Ασφάλισης &Ενισχύσεων
Τμήμα Εκτιμήσεων &Αποζημιώσεων
8/2/2016
«Διαφωνία για τις αποζημιώσεις εσπεριδοειδών παγετού 7 Ιανουαρίου 2015»
Δυστυχώς , σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, για δεύτερη φορά αδικείται κατάφορα η περιοχή του Δήμου Ευρώτα στην διαχείριση μιας εκτεταμένης αγροτικής καταστροφής. Σε συνέχεια της απαράδεκτης εξαίρεσης από τις αποζημιώσεις του προγράμματος ΠΣΕΑ 2011 των πορτοκαλοειδών της περιοχής μας, σε αντίθεση με όλη την υπόλοιπη ΛΑΚΩΝΙΑ, ερχόμαστε τώρα σε μια δεύτερη αντίστοιχη αντιμετώπιση.
Ενώ αναγνωρίσαμε την έλλειψη προσωπικού από τον ΕΛ.Γ.Α. και καταλήξαμε στη διαδικασία ορισμού ζωνών αποζημιώσεως με ανάλογα ποσοστά ζημιάς εκεί σταμάτησε κάθε συνεργασία με το Δήμο μας.
Η κοινοποίηση των πορισμάτων απέδειξε της τραγικές ελλείψεις της απουσίας
συνεργασίας με αποτέλεσμα :
1) Ορίστηκαν ζώνες με χρήση GPS με αποτέλεσμα τη λάθος τοποθέτηση επί του
γεωργικού υπόβαθρου.
2) Εμφανίζονται φαινόμενα κτημάτων στην ίδια ζώνη εκτίμησης με τεράστια
απόκλιση ποσοστού ζημιάς και σημαντικές διαφορές ως προς την πραγματική έκτασή
τους.
3) Εξαιρούνται εκατοντάδες κτήματα με την αιτιολογία του χαρακτηρισμού ως
«πορτοκάλια χυμοποίησης», τη στιγμή που γνωρίζετε και εσείς ότι μέρος της
παραγωγής δηλώνεται ως χυμοποίηση έτσι ώστε ο παραγωγός να έχει δικαίωμα
παράδοσης και εξασφάλισης της συνδεδεμένης επιδοτήσεως.
Τα ανωτέρω αποτελούν μέρος των προβλημάτων που έχουμε εντοπίσει και πολλά άλλα θα εκτεθούν στην άμεση συνάντησή μας.
Σας γνωρίζουμε ότι η διάσταση του προβλήματος που έχετε δημιουργήσει επιβάλλει την άμεση αντιμετώπισή του με πλήρη συνεργασία, όσο υπάρχει ακόμη χρονικό περιθώριο.
Σε κάθε περίπτωση, διασφαλίζοντας τα συμφέροντα των δημοτών μας και σε συνεργασία με τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς σας γνωρίζουμε ότι επιφυλασσόμαστε παντός νόμιμου μέτρου έναντι αυτών που είτε από αμέλεια είτε από παράλειψη δημιούργησαν το πρόβλημα.
Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ
Θεόδωρος Γ. Μπόλλας
===================================
Παρέμβαση στη Βουλή του Βουλευτή Λακωνίας κ. Θανάση Δαβάκη για το ίδιο θέμα
Δαβάκης : "Πολλοί παραγωγοί εσπεριδοειδών του Δήμου Ευρώτα αδικούνται κατάφωρα από τον τρόπο που ο ΕΛΓΑ εκτίμησε τις καταστροφές των καλλιεργειών τους από παγετό"

Θέματα που έχουν σχέση με την άδικη αποζημίωση καταστροφών από παγετό εκ μέρους του ΕΛΓΑ στο Δήμο Ευρώτα, επαναφέρει με Ερώτηση του στη βουλή προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης
Ακολουθεί το κείμενο της Ερωτήσεως του κ. Δαβάκη:
Για δεύτερη φορά τα τελευταία χρόνια, πολλοί παραγωγοί εσπεριδοειδών του Δήμου Ευρώτα του Νομού Λακωνίας, αδικούνται κατάφωρα απο τον τρόπο που ο ΕΛΓΑ εκτίμησε τις καταστροφές των καλλιεργειών τους από παγετό που έλαβε χώρα τόν Ιανουάριο τού 2015.
Όπως αναφέρουν οι εσπεριδοπαραγωγοί, αλλά και το σχετικό έγγραφο του Δήμου Ευρώτα το οποίο επισυνάπτουμε, τα πορίσματα του ΕΛΓΑ είναι εκ διαμέτρου αντίθετα με το μέγεθος τών καταστροφών και αυτό γιατί εξαιτίας των σημαντικών ελλείψεων προσωπικού του ΕΛΓΑ, δεν πραγματοποιήθηκαν εξατομικευμένες εκτιμήσεις αλλά ο καθορισμός των αποζημιώσεων έγινε βάσει ορισμού ζωνών αποζημίωσης με ανάλογα ποσοστά ζημίας ανά ζώνη.
Ο ορισμός των ζωνών μάλιστα,έγινε με τη χρήση GPS με αποτέλεσμα τη λάθος τοποθέτηση επί του γεωργικού υπόβαθρου.Εξάλλου υπάρχουν περιπτώσεις κτημάτων, τα οποία παρά το γεγονός ότι βρίσκονται στην ίδια ζώνη εκτίμησης, εμφανίζουν τεράστιες αποκλίσεις στα ποσοστά ζημίας καθώς επίσης και μεγάλες διαφορές ως προς την πραγματική έκταση τους.
Επιπλέον ένα άλλο ζήτημα είναι η εξαίρεση από τις αποζημιώσεις τού ΕΛΓΑ, μεγάλου αριθμού κτημάτων πορτοκαλιών πρός χυμοποίηση (όπως έχουν δηλωθεί από τούς παραγωγούς), προκειμένου να δικαιούνται την συνδεδεμένη ενίσχυση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ .
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:
1. Υπάρχει πρόθεση εκ μέρους τών υπηρεσιών τού ΕΛΓΑ νά αποκαταστήσει τίς περιπτώσεις τών μεγάλων αποκλίσεων που παρατηρούνται στις αποζημιώσεις ακόμη και σε κτήματα τής ίδιας ζώνης;
2. Με ποιόν τρόπο μπορούν να διορθωθούν τυχόν σφάλματα που έγιναν κατά τον ορισμό των ζωνών αποζημίωσης στην περιοχή του Δήμου Ευρώτα ;
3. Για ποιόν λόγο ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει τις καταστροφές στα πορτοκάλια χυμοποίησης, που αποτελούν μεγάλο μέρος της παραγωγής εσπεριδοειδών στην περιοχή του Δήμου Ευρώτα;
4. Ποιο το συνολικό ύψος των χρημάτων που αναλογούν στο Δήμο Ευρώτα από τις καταστροφές εσπεριδοειδών εξαιτίας του παγετού του Ιανουαρίου 2015;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Αθανάσιος Π. Δαβάκης
Βουλευτής Λακωνίας ΝΔ.














