ΕΛΜΕ Λακωνίας


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Οι εφαρμοζόμενες ΚΑΙ στην εκπαίδευση μνημονιακές πολιτικές, όλα τα προηγούμενα χρόνια μέχρι σήμερα, υποβάθμισαν την εκπαίδευση συσσωρεύοντας και οξύνοντας παραπέρα τα μεγάλα προβλήματα του Δημόσιου σχολείου, με:

μείωση δαπανών – μηδενικές προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών  – μείωση αναπληρωτών - αύξηση της ελαστικής εργασίας – παραπέρα υποβάθμιση εργασιακών συνθηκών (δουλειά σε 3-5 σχολεία, αύξηση ωραρίου, πληθωρικά τμήματα) –  μειώσεις ωρών μαθημάτων – αλλαγές αναθέσεων – περιορισμό ολιγομελών τμημάτων - αύξηση τεχνητών πλεονασμάτων -  μεγάλη μείωση μεταθέσεων - αποσπάσεων –  παρατεταμένη μισθολογική καθήλωση – μειώσεις συντάξεων και δραματική αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση οι αγώνες των εργαζομένων στην εκπαίδευση είναι η εγγύηση για την ανασυγκρότηση του Δημόσιου σχολείου με εκπαιδευτικούς οικονομικά και επιστημονικά αναβαθμισμένους, σε ένα σχολείο που θα χωρά όλους τους μαθητές και όλη τη γνώση μέσα από την δωρεάν εκπαίδευση.

Βασική προϋπόθεση της προάσπισης της δημόσιας εκπαίδευσης, των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών είναι η ανασυγκρότηση και αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος με ενεργοποίηση της συσπείρωσης των συναδέλφων στους Συλλόγους των σχολείων και στις ΕΛΜΕ.

Για μας η Παιδεία αποτελεί καθολικό ανθρώπινο δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό. Αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας να παρέχει δημόσια, δωρεάν εκπαίδευση υψηλού επιπέδου, ισότιμα σε όλους και όλες,  με τρόπο που να καλύπτει τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες και να αντισταθμίζει τις εκπαιδευτικές ανισότητες.

Κοντεύουμε δύο μήνες από την πρώτη τοποθέτηση  αναπληρωτών στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Δεκάδες ώρες μαθημάτων χάνονται ακόμα στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στο νομό μας, μιας και μένουν ακάλυπτες ώρες από την έλλειψη προσωπικού στην πόλη της Σπάρτης αλλά και στην περιφέρεια, σε μαθήματα κατευθύνσεων και επιλογής, σε Γυμνάσια και Λύκεια.

Με την πολιτική του «σπαγκοραμμένου» που εφαρμόζει η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, εφαρμόζοντας την πολιτική λιτότητας και περικοπών, λείπουν πάνω από 15000 μόνιμοι εκπαιδευτικοί από τις τάξεις. Η παρατεταμένη υποχρηματοδότηση υποβαθμίζει περισσότερο το δημόσιο σχολείο, αυξάνοντας τις ανισότητες και την εγκατάλειψη της μόρφωσης  από μεγάλη μερίδα παιδιών.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Λακωνίας αποφάσισε ομόφωνα στη συνεδρίαση της Τρίτης 17-10-2017 την κήρυξη τρίωρης στάσης εργασίας τη Δευτέρα 30/10/2017 από τις 11:00 έως και τις 14:00 στα σχολεία της Δ.Δ.Ε. Λακωνίας, με παράσταση διαμαρτυρίας στις 13:30 στη Δ.Δ.Ε. Λακωνίας στο Διοικητήριο διεκδικώντας και απαιτώντας
α. Την άμεση κάλυψη όλων των κενών σε εκπαιδευτικό προσωπικό
β. Τη μείωση του αριθμού μαθητών / τμήμα, σε όλα τα τμήματα με πάνω από
   εικοσιπέντε μαθητές
γ. Να σταματήσει η υπερεργασία μόνιμων και αναπληρωτών. Κανένας  εκπαιδευτικός με υπερωρίες, κανένας εκπαιδευτικός σε περισσότερα από δύο σχολεία.

ΕΛΜΕ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

==========