Δήμος Σπάρτης : Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου - 13/4/2011.


 

Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης

Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός

13/4/2011.


 

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Σπάρτης για το οικονομικό έτος 2011 στην ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Το σύνολο του προϋπολογισμού είναι 39.766.875,95 ευρώ και χαρακτηρίζεται ως σφικτός αλλά ρεαλιστικός.

«Η συζήτηση του προϋπολογισμού είναι η κορυφαία συζήτηση κατ’ έτος ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου. Το φετινό Τεχνικό Πρόγραμμα και ο φετινός Προϋπολογισμός έχουν την ιδιαιτερότητα της διοικητικής μεταρρύθμισης. Προσπαθήσαμε να συντάξουμε ένα σφικτό προϋπολογισμό με στόχο να είναι όσο πιο κοντά στην πραγματικότητα. Το στοίχημα για εμάς είναι κατά πόσο το Τεχνικό Πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός θα υλοποιηθούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό εντός του 2011», ανέφερε στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Σταύρος Αργειτάκος υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι στους βασικούς άξονες δίδεται βαρύτητα στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας.

Ο κ. Αργειτάκος εξέφρασε ευχαριστίες προς όλους όσους συνέβαλλαν στη σύνταξη του προϋπολογισμού και επεσήμανε ότι υλοποιείται η προεκλογική δέσμευση για μη αύξηση των τελών.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χρήστος Πλειώτας τόνισε ότι πρόκειται για «κατάκτηση του Δήμου που προσδιορίζει τον οικονομικό προσανατολισμό».

Τα βασικά στοιχεία του προϋπολογισμού ανέλυσε στη συνέχεια ο Αντιδήμαρχος επί των Οικονομικών κ. Γιώργος Συνοδινός.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Κώστας Φούρκας ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός «δεν είναι αντάξιος της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης, είναι συρραφή των προϋπολογισμών των Καποδιστριακών Δήμων, δεν δίνει αναπτυξιακή τροχιά στο Δήμο Σπάρτης και συντηρεί την εσωστρέφεια». Παράλληλα εξέφρασε το φόβο του ότι δεν θα έχει την έγκριση της προϊσταμένης αρχής.

Ο κ. Φούρκας είπε επίσης ότι «η μείωση εσόδων είναι κατά 20% και η μείωση των έργων κατά 100%, πολλαπλασιάζονται οι παροχές προς τρίτους και καλύπτονται από τον Δήμο οι δανειακές ανάγκες της ΔΕΥΑΣ». «Καταρρίπτεται η δημιουργία της διοικητικής μεταρρύθμισης ότι θα είχαμε εξοικονόμηση λειτουργικών δαπανών», πρόσθεσε.

«Όποιος απεύχεται να μην εγκριθεί ο προϋπολογισμός δεν το αναφέρει. Εκτός εάν το απεύχεται και στην ουσία το εύχεται» ήταν η απάντηση του Δημάρχου κ. Αργειτάκου προς τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Φούρκα.

Ο κ. Αργειτάκος κατηγόρησε τον κ. Φούρκα για λαϊκισμό, άγνοια και αοριστολογίες σχετικά με την ΔΕΥΑΣ (είναι υποχρεωτική η εγγύηση του Δήμου) και τον διπλασιασμό των παροχών προς τρίτους (οφείλεται στα προνοιακά επιδόματα). Τόνισε δε ότι οι δαπάνες είναι πραγματικές και ξεκαθάρισε ότι δεν θα προσληφθούν ειδικοί σύμβουλοι και επιστημονικοί συνεργάτες λόγω των υψηλών αμοιβών τους. Σχετικά με την ιστοσελίδα του Δήμου ο κ. Αργειτάκος ανέφερε ότι αρχικά απευθύνθηκε στο τμήμα πληροφορικής του Δήμου.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Βαγγέλης Βαλιώτης ανέφερε ότι η παράταξή του δικαιώνεται για την ξεκάθαρη θέση της κατά του «Καλλικράτη» και μίλησε για τη μείωση των ΚΑΠ και της ΣΑΤΑ. Εξέφρασε δε την άποψη ότι «είναι μύθος η μείωση των δαπανών», επεσήμανε ότι ο προϋπολογισμός κρίνεται καθημερινά και ευχήθηκε να υλοποιηθεί σημειώνοντας ότι η παράταξή του θα τον καταψηφίσει.

«Κάνατε και πολιτική τοποθέτηση και ήσασταν συγκεκριμένος», ήταν το σχόλιο του Δημάρχου.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων και οι απαντήσεις σε ερωτήματά τους από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Συνοδινό.

Κλείνοντας τη συζήτηση ο κ. Πλειώτας τόνισε ότι «δεν γεννάται καμία αμφιβολία ότι ο προϋπολογισμός δεν θα εγκριθεί»

Ο προϋπολογισμός υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφούσα παράταξη και τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Σπάρτης κ. Π. Τζωρτζάκη και καταψηφίστηκε από τις παρατάξεις Φούρκα και Βαλιώτη. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης ψήφισαν τις υποχρεωτικές δαπάνες και τα θεσμοθετημένα έσοδα.

 

πηγή : Εφημερίδα Παρατηρητής της Λακωνίας

φωτο :Φωτεινή Μακεδονοπούλου