Σύνδεσμος Γορτυνίων Σπάρτης


ΓΟΡΤΥΝΙΑΚΟΣ  ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ  ΣΠΑΡΤΗΣ

«Ο ΑΓΙΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ Ο ΝΕΟΣ , ο εκ Δημητσάνης»

-ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1920-

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΒΑΡΟ ΤΩΝ ΓΟΡΤΥΝΙΩΝ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ

Σε δυο εκδηλώσεις για τα 60 χρόνια από τα εγκαίνια του Ναού του Πολιούχου της Σπάρτης, Οσίου Νίκωνος του "Μετανοείτε" , κατέλαβε τιμητική, κεντρική θέση το Λάβαρο του Συνδέσμου Γορτυνίων Σπάρτης "Ο ΑΓΙΟΣ ΕΘΥΜΙΟΣ Ο ΝΕΟΣ" (έτος ίδρυσης 1920).

Αιτία και αφορμή για την ξεχωριστή αυτή τιμή, η χαρακτηριστική παρουσία του Λαβάρου (προπολεμικά και μεταπολεμικά) στην κεφαλή της πομπής κατά τη Λιτάνευση, κατ' έτος , της Εικόνας του Αγ. Νίκωνος, την ημέρα της εορτής Του, 26 Νοεμβρίου, όπως μαρτυρούν δημοσιεύματα και φωτογραφίες της εποχής.

Μια παρουσία που καταδεικνύει τη βαθιά ευσέβεια και θρησκευτικότητα των Γορτυνίων , αλλά και τους ακατάλυτους δεσμούς που σφυρηλάτησαν με τη δεύτερη πατρίδα τους τη Σπάρτη !

Στα πλαίσια αυτά, το Λάβαρο των Γορτυνίων της Σπάρτης παρουσιάστηκε στην Πνευματική Εστία Σπάρτης κατά την ομιλία του Επίτιμου Προέδρου της ΠΕΣ κ. Νίκου Γεωργιάδη , στις 23 Νοεμβρίου 2015 , με θέμα :«Από την κοίμηση του οσίου Νίκωνος ως την τελική στέγαση της μνήμης του» κι έλαβε , επίσης , κεντρική θέση - ως "ζωντανό" ντοκουμέντο και κειμήλιο - στην έκθεση φωτογραφίας από τα εγκαίνια του Ιερού Ναού το 1955 , η οποία λειτούργησε στο  Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. Α. Νίκωνος Σπάρτης, από 30-11-2015 έως 4-12-2015

Ο Σύνδεσμος Γορτυνίων της Σπάρτης αισθάνεται δικαιολογημένη περηφάνια για την υψίστη τιμή που του έγινε κι ευχαριστεί γι’ αυτό τους οργανωτές των εκδηλώσεων, ιδιαιτέρως δε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. ΕΥΣΤΑΘΙΟ ο οποίος έχει παλαιούς και άρρηκτους δεσμούς με τη Γορτυνία και τους Γορτύνιους, τον Πρωτοσπρεσβύτερο π. Αθανάσιο Σπηλιώτη, Εφημέριο του Ι.Ν. Α. Νίκωνος και τον Επίτιμο Πρόεδρο της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης κ. Γεωργιάδη Νικόλαο.

Ο ιστορικός Γορτυνιακός Σύνδεσμος Σπάρτης βαδίζει προς τη συμπλήρωση της 100ετίας του , κοιτώντας ψηλά και προς το μέλλον , με παρακαταθήκη την ιστορία του και τις Ελληνικές - Γορτυνιακές Αξίες και τα Ιδανικά του.

                                                                                             Σπάρτη 5-12-2015

 ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΓΟΡΤΥΝΙΑΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ