Θανάσης Δαβάκης - Βουλή


Δαβάκης για την αποζημίωση των καταστροφών από τον ανεμοστρόβιλο στη Σκάλα

3/12/2015

Έγγραφη απάντηση από τον Αν. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μπόλαρη, έλαβε ο Βουλευτής Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Θανάσης Δαβάκης, σχετικά με την αποζημίωση των πληγέντων από τον ανεμοστρόβιλο της 21ης Σεπτεμβρίου στη Σκάλα.

Ο κ. Δαβάκης, ύστερα από την επίσκεψη του στην πληγείσα περιοχή,  ζήτησε άμεσα την οικονομική ενίσχυση του Δήμου Ευρώτα από το Υπουργείο Εσωτερικών αλλά και την αποζημίωση των κατοίκων από τον ΕΛΓΑ για τις ζημίες που προξενήθηκαν στο ζωικό και το φυτικό κεφάλαιο από τον ανεμοστρόβιλο.

Συγκεκριμένα για τις ζημίες στις εσπεριδοκαλλιέργειες και τις ελαιοκαλλιέργειες ο κ. Υπουργός ενημερώνει τον Λάκωνα βουλευτή, ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΛΓΑ ολοκλήρωσαν τις εξατομικευμένες εκτιμήσεις στην περιοχή και σειρά έχει τώρα η κοινοποίηση των πορισμάτων και τη καταβολή των αποζημιώσεων στους κριθέντες ως δικαιούχους παραγωγούς. Σημειώνεται δε ‘ότι για να λάβουν οι δικαιούχοι τις αποζημιώσεις τους θα πρέπει να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι και να έχουν καταβάλει εμπρόθεσμα στον ΕΛΓΑ τις εισφορές που τους αναλογούν για το έτος της ζημίας. Στις περιπτώσεις που υπάρχουν ενστάσεις από τους παραγωγούς, θα υπάρξει και διαδικασία επανεκτίμησης.

Ακόμη σε ότι αφορά τις ζημίες στο ζωικό κεφάλαιο, το έργο των εκτιμήσεων έχει ολοκληρωθεί και κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα οι δικαιούχοι κτηνοτρόφοι, που έχασαν ζώα από την μανία του ακραίου καιρικού φαινομένου, θα λάβουν τις αποζημιώσεις τους από τον ΕΛΓΑ.  Ωστόσο ακριβής χρονικός προσδιορισμός δεν υπάρχει από την υπηρεσία.

Επιπλέον επειδή ο κ. Δαβάκης στην παρέμβαση του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ζητούσε και την αποζημίωση των ζημιών στα ποιμνιοστάσια, σε αποθήκες, σε ζωοτροφές κλπ, ενημερώθηκε από τον κ. Μπόλαρη ότι οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ έχουν ολοκληρώσει την καταγραφή των ζημιών και γίνεται προσπάθεια για ένταξη και αποζημίωση  μέσω του Κανονισμού Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) αρμοδιότητας ΠΣΕΑ. Προς τούτο έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα για έγκριση του Προγράμματος από την ΕΕ.

Τέλος πρέπει να αναφερθεί ότι κατά τη διάρκεια Επίκαιρης Ερώτησης του κ. Δαβάκη στη Βουλή για την ανακήρυξη ως πυρόπληκτης περιοχής της Νεαπόλεως Βοιών, ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Μπαλάφας έκανε γνωστό στο Λάκωνα βουλευτή ότι ο Δήμος Ευρώτα έλαβε 90.000 ευρώ έκτακτη επιχορήγηση για την αποκατάσταση των ζημιών.