Αγροτικά Θέματα.


 

Θανάσης Δαβάκης: Επιτάχυνση των διαδικασιών για τις αποζημιώσεις

 και ένταξη των εσπεριδοκαλλιεργητών στα ΠΣΕΑ

 

Την επιτάχυνση των διαδικασιών για την καταβολή των αποζημιώσεων που εκκρεμούν για τον παγετό του Δεκεμβρίου του 2010 στις καλλιέργειες του Νομού Λακωνίας αλλά και την αποζημίωση των καλλιεργητών εσπεριδοειδών από τις Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις ζητά με παρέμβαση του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη, ο βουλευτής Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Θανάσης Δαβάκης.

Αναλυτικά, η Ερώτηση του κ. Δαβάκη έχει ως εξής:

Νέες σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν στην παραγωγή των εσπεριδοειδών, στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Λακωνίας εξαιτίας του παγετού που σημειώθηκε την 10η Μαρτίου 2011. Η καταστροφή αυτή, αποτελεί συνέχεια της καταστροφής που είχε υποστεί η Λακωνία τον Δεκέμβριο του 2010, τόσο στη καλλιέργεια των εσπεριδοειδών, όσο και των ελαιοδένδρων.

Αυτή τη φορά όμως, οι ζημιές εντοπίζονται και στο φυτικό κεφάλαιο, όπου παρατηρούνται ξηράνσεις ακραίων βλαστών και φύλλων, πλήρης ξήρανση ορισμένων δένδρων, κυρίως σε εσπεριδοειδή ηλικίας μέχρι τεσσάρων ετών. Επιπλέον, παρατηρήθηκε κάψιμο της εκπτυχθείσας βλάστησης από τους οφθαλμούς (ανθοφόροι και καρποφόροι οφθαλμοί), γεγονός που θα επηρεάσει δυσμενώς το δέσιμο του καρπού της τρέχουσας περιόδου αλλά και την παραγωγή γενικότερα.

Συνεπώς κρίνεται απαραίτητο να υπάρξει μέριμνα για την αποζημίωση των παραγωγών εσπεριδοειδών από τις Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις, τόσο για τις ζημιές που υπέστη η παραγωγή των εσπεριδοειδών, όσο και για την καταστροφή που παρατηρήθηκε στο φυτικό κεφάλαιο, εξαιτίας του παγετού.

Για το λόγο αυτό, πρέπει ο αρμόδιος φορέας της πολιτείας, ο ΕΛΓΑ, να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία για την αποζημίωση όσων έχουν πληγεί, επιλύοντας και όποια διαδικαστικά προβλήματα έχουν προκύψει λόγω Καλλικράτη.

Στις 11/1/2011 μετείχα σε σύσκεψη υπό τον Υπουργό, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τη συμμετοχή όλων των αρμοδίων φορέων, παρουσία και του Προέδρου του ΕΛΓΑ, σχετικά με τις καταστροφές που είχαν προκληθεί από τον παγετό στη Λακωνία τον Δεκέμβριο του 2010, στην οποία υπήρξε δέσμευση από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ για την όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση των διαδικασιών καταβολής των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ στους πληγέντες αγρότες. Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες, με αποτέλεσμα να εκκρεμεί η καταβολή των αποζημιώσεων.  

ΕΡΩΤΑΤΑΙ συνεπώς ο κ. Υπουργός:

1. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία για την καταβολή των αποζημιώσεων που εκκρεμούν από τον παγετό του Δεκεμβρίου του 2010, στις καλλιέργειες του νομού;

2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την ταχύτερη ολοκλήρωσή των διαδικασιών καταβολής  των αποζημιώσεων στους πληγέντες από τον παγετό Λάκωνες αγρότες ;

3.Προτίθεται η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να προχωρήσει στην αποζημίωση των καλλιεργητών εσπεριδοειδών που υπέστησαν καταστροφή στο φυτικό κεφάλαιο μέσω των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων;

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Αθανάσιος Π. Δαβάκης