Πυροσβεστική Υπηρεσία Σπάρτης & Αρεόπολης


ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΡΕΟΠΟΛΗΣ

Σας ενημερώνουμε ότι την 4-11-2015 και περί ώρα 16:12 στην περιοχή «Πύρριχος» Δήμου Ανατολικής Μάνης εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε δασική έκταση. Άμεσα κινητοποιήθηκε η Υπηρεσία μας, με τέσσερα (4) πυροσβεστικά οχήματα και δύο (2) βοηθητικά με πλήρωμα δεκατεσσάρων (14) ανδρών συνολικά και επιχείρησε κατάσβεση και την νύχτα σε εξαιρετικά δύσβατη δασική περιοχή.

Tις πυροσβεστικές δυνάμεις συνέδραμαν και ο Δήμος Ανατολικής Μάνης με την διάθεση υδροφόρων οχημάτων και υπαλλήλων των υπηρεσιών του.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να θέσουν την πυρκαγιά υπό πλήρη έλεγχο την επόμενη ημέρα 5-11-2015 και ώρα 09:10 και να την κατασβήσει πλήρως την ιδία ημέρα. Από την πυρκαγιά αποτεφρώθηκαν τριάντα (30) στρέμματα δασικής έκτασης περίπου.

Επικεφαλής συντονισμού και διαχείρισης των επίγειων μέσων όπως επίσης και του ανθρώπινου δυναμικού, που επιχείρησαν στην ανωτέρω πυρκαγιάς τέθηκε ο Αν. Διοικητής της Π.Υ. Αρεόπολης Πυραγός Μιχαλόπουλος Ευθύμιος.

Η αιτία της πυρκαγιάς οφείλετε σε εμπρησμό από αμέλεια ιδιώτη ο οποίος διενεργούσε καθαρισμό έκτασης από ξηρά χόρτα με χρήση πυρός.

Κατόπιν τούτου εφιστούμε την προσοχή στους κατοίκους της περιοχή μας να αποφεύγουν την καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών όταν επικρατούν ισχυροί άνεμοι, να αποφεύγουν την καύση σε περιοχές που υπάρχουν παρακείμενες δασικές εκτάσεις και να είναι εφοδιασμένοι με επαρκή ποσότητα νερού κατά την εκτέλεση αυτών των εργασιών, προκειμένου να αποφευχθούν τέτοιου είδους πυρκαγιές από αμέλεια.

=================

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΠΑΡΤΗΣ

Υπό έλεγχο τέθηκαν οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν:

1.  στις 11:15 σήμερα 4/11/2015, στην θέση Μετερίζι της Τ/Κ Βαρβίτσας Δ/Ε Οινούντος Δ. Σπάρτης του Νομού Λακωνίας. Στην κατάσβεσή της έλαβαν μέρος δεκατρία (13) οχήματα με είκοσι έξι (26) πυροσβέστες από την Π.Υ. Σπάρτης και όμορες Πυρ/κές Υπηρεσίες, καθώς και δύο (2) πεζοπόρα τμήματα από την ΠΕ.ΠΥ.Δ. Πελ/σου και την Π.Υ. Σπάρτης αποτελούμενα από έξι (6) άτομα έκαστο, καθώς και ένα (1) όχημα του Δήμου Σπάρτης . Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο στις 21:00.

2. στις 11:42 σήμερα 4/11/2015, στην Τ/Κ Τρύπης Δ/Ε Μυστρά Δ. Σπάρτης του Νομού Λακωνίας. Για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς κινητοποιήθηκαν τέσσερα (4) οχήματα με οχτώ (8) πυροσβέστες, δύο (2) οχήματα του Δήμου Σπάρτης και δύο (2) οχήματα της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Παραρτήματος Λακωνίας.   Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο στις 20:00.

Στις περιοχές που εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές παραμένουν πυροσβεστικές δυνάμεις για την αποφυγή τυχόν αναζωπυρώσεων.  

Προανάκριση για τα αίτια των ανωτέρω πυρκαγιών διενεργείται από το Ανακριτικό Τμήμα της Π.Υ. Σπάρτης.