ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ


Εκδήλωση αφιερωμένη στο Παυλοπέτρι διοργάνωσε η Πνευματική Εστία Σπάρτης

Το Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015 στην Πνευματική Εστία Σπάρτης φιλοξενήθηκε ο αρχαιολόγος Κος Ηλίας Σπονδύλης, Διευθυντής έρευνας συνεργασίας Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και Βρετανικής Σχολής Αθηνών, στην ανασκαφική έρευνα στο Παυλοπέτρι Δήμου Ελαφονήσου.

Η βραδιά ήταν αφιερωμένη στο Παυλοπέτρι και στην υποβρύχια έρευνα που αποκαλύπτει σταδιακά το καταποντισμένο προϊστορικό οικισμό.

Η μεγάλη προσέλευση του Κοινού απέδειξε το αυξημένο ενδιαφέρον όλων των Σπαρτιατών για το Παυλοπέτρι, για το οποίο όμως λίγα πράγματα είναι γνωστά.

Η προσοχή του Κοινού διατηρήθηκε αδιάσπαστη και αδιατάραχτη στην προσπάθεια λήψης πληροφοριών, στοιχείων, περισσοτέρων γενικά γνώσεων για τον προϊστορικό αυτό οικισμό, καθώς η ομιλία πλαισιωνόταν και από εικόνες από την περιοχή, από την έρευνα, από την ανασκαφή και από τις συνθήκες συντέλεσής της καθώς και από τα ευρήματα, που αποτελούνται κυρίως από αγγεία.

Ο Κος Ηλίας Σπονδύλης, μεταφέροντας τις γνώσεις και την εμπειρία του λόγω του πλήθους των υποβρύχιων αυτοψιών, ερευνών και ανασκαφών σε όλη την Ελλάδα, στις οποίες έχει κατά καιρούς συμμετάσχει, ενημέρωσε με επιστημονικά τεκμήρια τους ακροατές του για το τι ακριβώς συμβαίνει στο Παυλοπέτρι: ποια στοιχεία θεωρούνται σωστά και ποια υποθέσεις και πώς με την πορεία των ανασκαφών θα υπάρξουν περισσότερα επιστημονικά ασφαλή συμπεράσματα.

Η ζωηρή συζήτηση που ακολούθησε με τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις - επεξηγήσεις  απέδειξε τη διάθεση για ενεργή  συμμετοχή του Κοινού και τα πολλά ερωτηματικά που προκύπτουν για τις υποβρύχιες ανασκαφές σε ενάλιες αρχαιότητες αυτού του είδους, οι οποίες παρουσιάζουν ένα διαφορετικό βαθμό γνώσεων και δυσκολίας.