Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου.


 

Κατά πλειοψηφία πέρασε το Ψήφισμα για τη διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων.

 

11/4/2004

Κατά πλειοψηφία πέρασε το Ψήφισμα που έφερε στο Περιφερειακό Συμβούλιο η πλειοψηφούσα παράταξη σχετικά με τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, εξασφαλίζοντας κατά αυτόν τον τρόπο και τη θεσμική κατοχύρωση της πρότασης της Περιφερειακής Αρχής, η οποία έχει εξασφαλίσει την μεγάλη αποδοχή των φορέων, των δημάρχων και της κεντρικής κυβέρνησης.  Ο  Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Πέτρος Τατούλης, χαρακτήρισε το ζήτημα της αντιμετώπισης του προβλήματος ως καίριο θέμα ενώ χαρακτήρισε το διακύβευμα βαθιά πολιτικό. «Το πρόβλημα που καλούμαστε σήμερα να αντιμετωπίσουμε κινείται σε δύο βασικές κατευθύνσεις. Η πρώτη κατεύθυνση αφορά την διαβούλευση που εξαρχής κινήσαμε και με τους φορείς και με τους πολίτες της περιφέρειας, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους αποφάνθηκαν δια της ψήφου τους για τη στήριξη τους στο σχέδιο δράσης μας για τα σκουπίδια. Η δεύτερη κατεύθυνση είναι ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα άλυτο για δεκαετίες, πράγμα το οποίο δεν πρέπει να μας διαφεύγει. Και είμαι ξεκάθαρος πάνω σε αυτό.  Το πρόβλημα της «Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων» αποτυπώνει με την μεγαλύτερη δυνατή αδρότητα την πολιτική και κοινωνική παθογένεια της ελληνικής πραγματικότητας. Το ζήτημα ποτέ κανείς δεν θέλησε να το λύσει διότι χρηματοδοτούσε ανέκαθεν μια μαύρη οικονομία που δεν επέτρεπε την προσέγγιση της επίλυσης του προβλήματος με καθαρούς – πάνω από το τραπέζι- κανόνες», δήλωσε ο κ. Τατούλης, για να συνεχίσει:  «Η μη επίλυση του προβλήματος αποτελεί ευθύνη των πολιτικών, των κυβερνήσεων και της αυτοδιοίκησης. Η μέχρι τώρα αποτυχία επίλυσής του οφείλεται στη συντήρηση της μαύρης οικονομίας και στην απουσία προτάσεων για ένα σύγχρονο μοντέλο. Χωρίς τη γνώση των προηγούμενων αποτυχιών δεν μπορούμε να οδηγηθούμε σε προτάσεις που θα παρέχουν εφικτά αποτελέσματα».

 

Στη συνέχεια, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ξεκαθάρισε ότι ο στόχος της νέας αιρετής Αρχής είναι να καταστήσει την Πελοπόννησο Περιφέρεια της Αειφορίας, κόσμημα για την Ελλάδα, με ισχυρή πράσινη οικονομία. Διευκρίνισε δε ότι «η Περιφέρεια έχει την αδιαπραγμάτευτη άποψη ότι από τα σκουπίδια μπορεί να παραχθεί κέρδος για τις τοπικές οικονομίες και όφελος για τους πολίτες» 

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, αν και διατύπωσε την αντίθεσή του στη χρήση Δεματοποιητών, χαρακτηρίζοντάς τους «επιφανειακούς ΧΑΔΑ», προκρίνει τη χρήση τους ως προσωρινή λύση για τη διευκόλυνση δρομολόγησης ολοκληρωμένης λύσης.

Ο κ. Τατούλης, διευκρινίζοντας ορισμένες εκφάνσεις της πρότασης της Περιφέρειας, ξεκαθάρισε ότι το σχέδιο δράσης που έχουν καταθέσει εδώ και καιρό οι αιρετές Αρχές είναι εξαιρετικά ολοκληρωμένο, μελετημένο και δίχως νομικά ζητήματα.  Συγκεκριμένα, τόνισε ότι το σχέδιο αντιμετώπισης του ζητήματος προβλέπει τη δημιουργία μονάδων ολικής διαχείρισης, μετά από ανοιχτό σε όλες τις τεχνολογίες διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό, που θα εξασφαλίζει την πλήρωση συγκεκριμένων προϋποθέσεων. Καινοτόμο στοιχεία της πρότασης είναι κατ’ αρχήν η δυνατότητα των υποψηφίων αναδόχων να προσέλθουν στη διαδικασία, έχοντας εξασφαλίσει δική τους πρόταση χώρου, γεγονός το οποίο είναι σύννομο και σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες. Δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι η υποχρέωση για τους υποψήφιους  αναδόχους να αναλάβουν την μεγάλη ευθύνη και της προσωρινής διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. «Αυτό εξυπηρετεί σε δύο κατευθύνσεις- δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου. Πρώτον να αναλάβουν οι υποψήφιοι το συγκεκριμένο κόστος και κατά συνέπεια να απαλλάξουν την τοπική κοινωνία από το άγχος αυτής της διαχείρισης, και δεύτερον να τους κινητοποιήσει προκειμένου να επισπεύσουν τις διαδικασίες ολοκλήρωσης της μονάδας». Επιπλέον, ο κ. Τατούλης τόνισε ότι ο όποιος ανάδοχος προκύψει θα αναλάβει την υποχρέωση να καθαρίσει συγκεκριμένους υφιστάμενους ΧΑΔΑ επιλογής της Περιφέρειας, ούτως ώστε να απαλλαγεί η τοπική κοινωνία από τις παρενέργειες τους.

 

Σε ερώτημα το οποίο τέθηκε σχετικά με την χωροθεσία, ο κ. Τατούλης δήλωσε ότι θα επιτευχθεί συναίνεση, από τη στιγμή που σε έναν μήνα περίπου θα βγουν σε διαβούλευση τα σχέδια των τευχών δημοπράτησης και όλα τα επιμέρους στοιχεία του σχεδιασμού της αιρετής Περιφέρειας. «Το ζήτημα της χωροθεσίας αποτελεί όπως γνωρίζετε αρμοδιότητα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Όσον αφορά τη χωροθέτηση θα υλοποιηθεί είτε με νομοθετική ρύθμιση είτε με διαδικασίες Fast Track», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου. Απαντώντας σε ερωτήματα και θέσεις της Αριστεράς σχετικά με την ανάληψη του έργου από κρατικούς φορείς, ο κ. Τατούλης δήλωσε ότι «η πολιτική ουσιαστικής προστασίας του περιβάλλοντος είναι στενά συνυφασμένη με την ελεύθερη αγορά και όχι υπό συνθήκες άκρατου κρατισμού που σε διάφορα μέρη της υφηλίου έχει δημιουργήσει τρομερές περιβαλλοντικές καταστροφές.

 

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου για το μείζον ζήτημα της ανακύκλωσης, το οποίο το θεώρησε κρίσιμο για την εξέλιξη της επίλυσης του προβλήματος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για «ακρογωνιαίο λίθο».

«Είμαστε η μόνη Περιφέρεια που έχει πείσει για το σχέδιο της σε τέτοιο βαθμό, ώστε θα μπορούσε να πει κάποιος ότι μας θεωρούν πιλότο για εξελίξεις σε επίπεδο όλης της χώρας. Εξασφαλίσαμε μετά από πολλή συζήτηση και διαβούλευση με τους αρμόδιους υπουργούς την ανάθεση της συγκεκριμένης αρμοδιότητας. Κι αυτό διότι θεωρούμε ότι μας ανήκει το δικαίωμα και η υποχρέωση εμείς να αποφασίσουμε μαζί με τους πολίτες που μας επέλεξαν και σήμερα μας στηρίζουν πώς θα επιλύσουμε γρήγορα, με σύγχρονο τρόπο και αποτελεσματικά ένα θέμα, για το οποίο θα κληθούμε σε λίγο όλοι εμείς να πληρώσουμε δυσβάσταχτα χρέη», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

Τέλος, κάλεσε την αντιπολίτευση να συναινέσει στην πρωτοβουλία αυτή που έχει κερδίσει έδαφος σε όλα τα επίπεδα: «Η δυνατότητά μας να εμπνέουμε τους πολίτες να μην φοβούνται το καινούριο είναι αυτή τη στιγμή το μεγάλο μας συγκριτικό πλεονέκτημα. Αφήστε όλοι αυτή τη μουρμούρα που ακούσαμε εδώ σπίτι σας. Η επίλυση αυτού του προβλήματος θα είναι τιμή για όλους όσοι συμμετέχουμε σε αυτήν την δύσκολη πορεία προς την επίτευξη του στόχου μας», κατέληξε ο κ. Τατούλης. 

 

Δευτερολογία Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Πέτρου Τατούλη

"Αν δεν θέλεις να ζυμώσεις χίλιες μέρες κοσκινίζεις" με τη φράση αυτή ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης σχολίασε τις εισηγητικές ομιλίες των τέως νομαρχών της αντιπολίτευσης για το θέμα των σκουπιδιών, ενώ αναφερόμενος σε σχόλιο του κ. Σωτηρόπουλου σημείωσε "πήγατε εταιρεία να διαχειριστεί στα σκοτεινά και ερήμην των πολιτών το μεγάλο ζήτημα των σκουπιδιών".

"Εμείς από την πλευρά μας ζητήσαμε την συναίνεση σε ένα σημαντικό θέμα που το θεωρούμε εθνικό θέμα", συνέχισε ο Περιφερειάρχης απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, "και για να επιτευχθεί χρειάζονται δύο πράγματα, καλή γνώση του αντικειμένου και καθαροί κανόνες και συμφωνίες". Ο κ. Τατούλης σημείωσε ότι στην συνεδρίαση αυτή δεν ψηφίζει το Συμβούλιο καμία προκήρυξη, ψηφίζει την πολιτική που θα ακολουθηθεί. "Θέλουμε να κάνουμε την Περιφέρεια μας περιφέρεια της αειφορίας" τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, "μια περιφέρεια κόσμημα, και θέλουμε να αποκαταστήσουμε τις συνέπειες των βλαβών που δημιουργήθηκαν σε προηγούμενα χρόνια χάριν της ανευθυνότητας μας, γιατί το οφείλουμε, το χρωστάμε, και το κάναμε προτείνοντας συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, που θα δώσει το συγκριτικό πλεονέκτημα στην περιφέρεια, που θα δώσει την ευκαιρία να αποκαταστήσουμε τις χωματερές και να τις αποδώσουμε στους πολίτες".

"Τα πρόστιμα στην περίπτωση που δεν προχωρήσουμε θα είναι μεγάλα, θα είναι δυσβάσταχτα για τους Δήμους και για τους πολίτες, για αυτό πρέπει να πάρουμε πολύ γρήγορα μέτρα, για αυτό πρέπει όλοι να συνεννοηθούμε και να συμφωνήσουμε" υπογράμμισε ο κ. Τατούλης, καταλήγοντας ότι "για την μελέτη σκοπιμότητας θα ενημερωθείτε και θα υπάρχει δημόσια διαβούλευση για εμάς (το ΠΣ) και για όλους τους πολίτες, ώστε με την μελέτη σκοπιμότητας να βάλουμε καθαρούς κανόνες στην μέθοδο που θα είναι η τελική επιλογή και από την άλλη για να βγάλουμε έξω από το παιχνίδι όλους αυτούς που δεν έχουν την δυνατότητα και την υπευθυνότητα να αναλάβουν ένα τόσο μεγάλο έργο".

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης για χωροθέτηση των λύσεων για τα απορρίμματα από τον ιδιώτη ανάδοχο, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης ξεκαθάρισε κατηγορηματικά ότι το νομοθετικό πλαίσιο της χώρας μας ορίζει ως μόνο υπεύθυνο για την ενέργεια αυτή, την πολιτεία "και αυτό θα γίνει με κανόνες με τους οποίους θα ακολουθούνται οι ευρωπαϊκές οδηγίες και που θα σέβονται τους νόμους του Ελληνικού κράτους" σημείωσε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου. Ο κ. Τατούλης ρώτησε την αντιπολίτευση γιατί στο παρελθόν δεν αντιστάθηκαν στις όποιες μελέτες και γνωμοδοτήσεις, τα στελέχη που κατείχαν νομαρχιακές και επιτελικές θέσεις.

Αυτός ο διεθνής διαγωνισμός, συνέχισε ο Κ. Τατούλης, "αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της οποιασδήποτε καινοτόμας επιλογής αρκεί να ικανοποιούνται οι αρχές στις οποίες αναφερόμαστε, και εμπεριέχεται στην λύση και το θέμα της ανταποδοτικότητας γιατί ο Δήμος και  η γειτονιά που θα κάνει μεγαλύτερη ανακύκλωση θα παίρνει μπόνους περιορίζοντας το κόστος στη διαχείριση των σκουπιδιών, και από την άλλη πλευρά ο χώρος που θα επιλεγεί θα έχει ανταποδοτικά  άμεσα και έμμεσα στοιχεία και όλοι εμείς θα διευκολύνουμε και θα δώσουμε προτεραιότητα για να συμπεριληφθεί στα μεγάλα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα έχει η περιφέρεια. Εμείς μιλήσαμε για κλείσιμο των ΧΑΔΑ και θα κλείσουμε τους ΧΑΔΑ και δεν θα ανεχθούμε την αναγκαιότητα της κατά συνθήκη συμφωνίας, όταν υπάρχουν ΧΑΔΑ που έχουν κλείσει με τελεσίδικη Δικαστική απόφαση και λειτουργούν ακόμα".