Μουσείο Ελιάς & Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη


«Bikes vs Cars» στο Μουσείο Ελιάς & Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη


Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με το CineDoc, και με αφορμή την πρώτη πανευρωπαϊκή καμπάνια με συντονισμένες δράσεις για το ποδήλατο από το δίκτυο διανομής ντοκιμαντέρ Moving Docs, προβάλλει την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015, σε πέντε μουσεία του Δικτύου του το ντοκιμαντέρ «Bikes vs Cars» (2015- 91’), του Σουηδού σκηνοθέτη Φρέντρικ Γκέρτεν.

Οι προβολές θα γίνουν ταυτόχρονα με την πρεμιέρα του «Bikes vs Cars» από το CineDoc στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών. Την ίδια μέρα το ΠΙΟΠ διοργανώνει και στα πέντε μουσεία, παράλληλες δράσεις με επίκεντρο το ποδήλατο και τον ρόλο του στην καθημερινή μετακίνησή μας.

Σε όλες τις προβολές και τις δράσεις η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Το «Bikes vs Cars» έχει θέμα το ποδήλατο και πώς η χρήση του μπορεί να αλλάξει τη ζωή στις σύγχρονες πόλεις. Κλιματική αλλαγή, μείωση φυσικών πόρων, πόλεις «πνιγμένες» στα αυτοκίνητα και κάτοικοι που ζουν σε  περιβάλλον με ρύπανση και θόρυβο, είναι ορισμένα από τα θέματα που θίγονται.

Από τους ποδηλάτες του Σάο Πάολο, του Τορόντο και του Λος Άντζελες που παλεύουν για τους ποδηλατόδρομους, μέχρι την Κοπεγχάγη όπου το 40% των κατοίκων κινείται καθημερινά με ποδήλατο, το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τους αγώνες των ποδηλατών σε μια κοινωνία που κυριαρχείται από τα αυτοκίνητα και τις αλλαγές που μπορούν να πραγματοποιηθούν αν οι περισσότερες πόλεις απομακρυνθούν από το αυτοκινητοκεντρικό μοντέλο μετακινήσεων.

Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη - 7/10/2015

18:00 – 19:00 Ελεύθερη πορεία ποδηλατικών ομάδων με τελικό προορισμό το Μουσείο.                                                                           

19:00 Ομιλία - παρουσίαση του πρωταθλητή ποδηλασίας Παναγιώτη Καρούνου για την ποδηλατική κυκλοφοριακή αγωγή και την αγωνιστική ποδηλασία.

19:15 Μικροί αθλητές και αθλήτριες ποδηλασίας καταθέτουν τις εμπειρίες τους από  το αγώνισμα και αναφέρονται στα κίνητρα που τους ώθησαν να ασχοληθούν με την ποδηλασία.

Με τη συνεργασία της ομάδας 3Π (Ποδήλατο, Πόλη, Πολιτισμός), της ομάδας ACTIVATE NOW και το Τμήμα Ποδηλασίας του Σπαρτιατικού Γυμναστικού Συλλόγου.

19:30 Προβολή «Bikes vs Cars»