Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας & Σπάρτης


Αρχιερατικός Εσπερινός και λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Αγ. Κοσμά στο Β΄ Κοιμητήριο Σπάρτης


Τη Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015 η Εκκλησία μας τίμησε τη μνήμη του Εθνοϊερομάρτυρος Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και στην Ιερά Μητρόπολή μας πανηγύρισε ο φερώνυμος περικαλλής Ιερός Ναός του Β΄ Κοιμητηρίου Σπάρτης.

Το απόγευμα της Κυριακής τελέσθηκε Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου και παρουσία αρκετών κληρικών από την ευρύτερη περιοχή. Επίκαιρα μίλησε ο ιερομόναχος π. Ευσέβιος Ρασσιάς.

Εν συνεχεία, προπορευομένης της Φιλαρμονικής του Δήμου Σπάρτης και συνοδεία πλήθους πιστών, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Αγίου στο χώρο του Κοιμητηρίου, όπου ο σεπτός Ποιμενάρχης μας τέλεσε Τρισάγιο για όλους εκείνους που αναπαύονται εκεί από την έναρξη της λειτουργίας του μέχρι σήμερα.

Με την ολοκλήρωση της Ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος επισήμανε τη συγκίνηση που διακατέχει όλους τους παρευρισκόμενους κατά τη διάρκεια της λιτάνευσης, καθώς ενθυμούνται τους δικούς τους ανθρώπους που έχουν αποδημήσει εις Κύριον.

Παράλληλα εκθείασε το λιτό βίο, το χριστιανικό ήθος και την ανεκτίμητη προσφορά του Αγίου Κοσμά στη διατήρηση του Ελληνισμού τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Τέλος προέτρεψε το εκκλησίασμα, εάν επιθυμεί τη διαρκή βελτίωση και την απαλοιφή των όποιων αδυναμιών του, να συγκρίνεται με τους άριστους, όπως ο Άγιος Κοσμάς, και όχι με τους ηθικά ανεπαρκείς.

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής τελέσθηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ΄ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος.