H παραβατικότητα των Ρομά στις Αμύκλες.


Απάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Παπουτσή στην Ερώτηση Δαβάκη για την παραβατικότητα των Ρομά στις Αμύκλες.

 

 Με παρέμβαση του στη Βουλή, ο βουλευτής Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Θανάσης Δαβάκης, είχε εκθέσει στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστο Παπουτσή, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των Ακυκλών, εξαιτίας της παραβατικής συμπεριφοράς των Ρομά που διαμένουν στην περιοχή, γεγονός που έχει συντελέσει στην έξαρση της μικροεγκληματικότητας στην περιοχή, προκαλώντας ανησυχία και αναστάτωση στους κατοίκους των Αμυκλών.

Στην απάντηση του ο κ. Υπουργός, παραδέχεται ότι πράγματι υφίσταται το πρόβλημα στην περιοχή των Αμυκλών, διότι επικαλούμενος και στοιχεία που του έδωσαν οι αστυνομικές αρχές αναφέρει ότι «οι Ρομά που διαμένουν στην περιοχή λόγω των οικονομικών προβλημάτων αλλά και της ανεργίας που αντιμετωπίζουν, εκδηλώνουν παραβατική συμπεριφορά η οποία έγκειται σε κλοπές που διαπράττουν κυρίως σε άλλες περιοχές, σε απρεπή συμπεριφορά προς τους κατοίκους, εξυβρίσεις, απειλές, παραβάσεις του ΚΟΚ κλπ». Περιγράφει συνεπώς και ο κ. Υπουργός όλα τα συμβάντα που αναφέρουν και στο υπόμνημα τους οι κάτοικοι των Αμυκλών, το οποίο και αποτέλεσε το έναυσμα για την παρέμβαση αυτή του Λάκωνα βουλευτή. Αναφέρει μάλιστα ότι «το τελευταίο εξάμηνο στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν καταγγελθεί οκτώ κλοπές στις αστυνομικές αρχές, με άγνωστους μέχρι στιγμής δράστες».

Στη συνέχεια ο κ. Παπουτσής παραθέτει στις ενέργειες και τα μέτρα που έχουν λάβει οι αστυνομικές αρχές του Νομού Λακωνίας προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια περιστατικά:

Έχουν δοθεί εντολές προς τις οικείες αστυνομικές υπηρεσίες, για συχνή διέλευση τους από την περιοχή καθώς και διενέργεια ελέγχων.

Κατά τακτά χρονικά διαστήματα για την καλύτερη αστυνόμευση της περιοχής διατίθενται και ομάδες ΟΠΚΕ και ΟΕΠΤΑ, ενώ προγραμματίζονται και συγκροτούνται στην περιοχή μεικτά κλιμάκια για τη διενέργεια επισταμένων και ουσιαστικών ελέγχων.

Η Αστυνομική Διεύθυνση Λακωνίας, εκτός από τα παραπάνω μέτρα αστυνόμευσης, ειδικά για τον οικισμό των Αμυκλών όπου εντοπίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα σε σχέση με άλλες περιοχές του τέως Δήμου Φάριδος, έχει διατάξει συμπληρωματικές περιπολίες πλήρως επανδρωμένες, οι οποίες και πραγματοποιούν γενικούς αστυνομικούς ελέγχους σε διάφορες βάρδιες, ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύκτας.

 

            Έπειτα μάλιστα από την έγγραφη καταγγελία και το σχετικό ψήφισμα διαμαρτυρίας του Τοπικού Συμβουλίου Αμυκλών, οι αστυνομικές αρχές της Λακωνίας που δραστηριοποιούνται στην περιοχή (Τμήμα Ασφαλείας Σπάρτης, Αστυνομικό Τμήμα Σπάρτης και Τμήμα Τροχαίας) εκδήλωσαν άμεσα τις επιβαλλόμενες ενέργειες αστυνομικής αρμοδιότητας, συνεργαζόμενες μάλιστα, στις περιπτώσεις που απαιτείται, και με άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες.

            Προς αυτήν την κατεύθυνση λοιπόν, ενημερώθηκαν από την αστυνομία εγγράφως το Τμήμα Πολεοδομίας Σπάρτης, η Διεύθυνση  Δημόσιας Υγείας και Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, η ΔΕΗ προκειμένου να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες λόγω της αρμοδιότητας τους, για τη βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης στην περιοχή, η οποία και περιγραφόταν στο ψήφισμα του Τ.Σ των Αμυκλών.

            Στη συνέχεια ο κ. Παπουτσής παραθέτοντας την νομοθεσία που διέπει την αυθαίρετη εγκατάσταση νομάδων στη χώρα μας όπως π.χ. οι Ρομά, αναφέρει ότι «απαγορεύεται η ανεξέλεγκτη εγκατάσταση πλανόδιων νομάδων σε οποιαδήποτε περιοχή, χωρίς τη σχετική άδεια. Αυτό επιτρέπεται μόνο σε οργανωμένους χώρους εγκατάστασης που πρέπει να διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές για την υγιεινή διαβίωση (ηλεκτρικό ρεύμα, πόσιμο νερό, αποχέτευση, δυνατότητες ατομικής καθαριότητας σε κοινόχρηστα λουτρά και πλύσεως ιματισμού, δοχεία συλλογής και μέσα αποκομιδής απορριμμάτων)και καθορίζονται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας, ύστερα από πρόταση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου.» Αναφέρει επίσης ότι η αρμοδιότητα της αστυνομίας ανάγεται στον έλεγχο για την ύπαρξη σχετικής αδείας για την εγκατάσταση των πλανοδίων αλλά και στην εφαρμογή των νομίμων από ποινικής πλευράς.

            Χαρακτηρίζει δε, το ζήτημα της εγκατάστασης αλλά και της διαβίωσης των Ρομά, ως ζήτημα πρωτίστως  κοινωνικό και η διαχείριση του απαιτεί μια ολοκληρωμένη, συνολική και συνεκτική προσέγγιση και διευθέτηση. «Δεν αντιμετωπίζονται όλα τα προβλήματα με αστυνομικά μέτρα, καθότι αυτά, ορισμένες φορές επιφέρουν αποτελέσματα αντίθετα από τα επιδιοκώμενα» υποστηρίζει ο κ. Υπουργός, διαπιστώνοντας πως «για την εκδήλωση της εγκληματικότητας ευθύνονται και ορισμένοι κοινωνικοί παράγοντες».

            Κλείνοντας την απάντηση του ο κ. Υπουργός, ενημερώνει τον κ. Δαβάκη ότι  «προς τις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες, που δρουν στην περιοχή, δόθηκαν σαφείς εντολές-οδηγίες για περεταίρω ενεργοποίηση του προσωπικού τους, προς την κατεύθυνση της περιστολής των προβλημάτων αστυνομικού ενδιαφέροντος που αναφύονται κάθε φορά στην περιοχή των Αμυκλών, αλλά και την ενδυνάμωση της συνεργασία τους με όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες και φορείς, προκειμένου α) να ενισχυθεί το αίσθημα της ασφάλειας των κατοίκων των Αμυκλών, των επισκεπτών αλλά και των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, β) τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής και γ) τη διασφάλιση της κοινωνικής γαλήνης στην περιοχή των Αμυκλών.

            Στη συνέχεια ο κ. Δαβάκης σχολιάζοντας την απάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Παπουτσή, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

            Η προστασία της περιουσίας των κατοίκων των Αμυκλών αλλά και η διασφάλιση της κοινωνικής γαλήνης, της τάξης και της ασφάλειας στην περιοχή αποτελεί βασική υποχρέωση της πολιτείας.

            Κάτι που άλλωστε ρητά διαφαίνεται και από την απάντηση που μας έδωσε ο κ. Υπουργός, ο οποίος και αυτός με τη σειρά του παραδέχθηκε ότι πράγματι υπάρχει πρόβλημα στην περιοχή, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνουν και τα αρμόδια αστυνομικά όργανα της περιοχής.

            Η εντατικοποίηση των ελέγχων αλλά και η περεταίρω κινητοποίηση και των άλλων εμπλεκόμενων οργάνων και φορέων της πολιτείας, πέραν των αστυνομικών αρχών, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

            Για τη σωστή διαχείριση αλλά και την οριστική επίλυση του προβλήματος που υπάρχει στην περιοχή των Αμυκλών, απαιτούνται μεθοδικές παρεμβάσεις και προσεκτικά βήματα, διότι όπως πολύ σωστά αναφέρει και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη,  το ζήτημα της εγκατάστασης και της διαβίωσης των Ρομά, αποτελεί ζήτημα πρωτίστως  κοινωνικό και η διαχείριση του απαιτεί μια ολοκληρωμένη, συνολική και συνεκτική προσέγγιση και διευθέτηση.»