Καταπολέμηση του Δάκου της ελιάς για το 2011.


 

Οι Βουλευτές Νομού Λακωνίας κ.κ Θανάσης Δαβάκης και Γρηγόρης Αποστολάκος συνυπέγραψαν με συναδέλφους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κ. Σκανδαλίδη και Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Ι. Ραγκούση σχετικά με το Πρόγραμμα Δακοκτονίας.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής :

 

Στον "αέρα" βρίσκεται η εφαρμογή του Προγράμματος Δακοκτονίας για το 2011. Προϋπόθεση για την έγκαιρη  έναρξη του Προγράμματος στις αρχές Ιουνίου, αποτελεί η επιτυχής ολοκλήρωση στις αρχές Μαΐου μειοδοτικού διαγωνισμού για την ανάδειξη εργολάβου εφαρμογής ψεκασμών από εδάφους, ο οποίος διεξάγεται ανά Περιφέρεια. Ο διαγωνισμός διενεργείται βάσει εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας και είναι ιδιαίτερα χρονοβόρος (διαδικασία 52 ημερών).

Ωστόσο, για να πραγματοποιηθούν οι διαγωνισμοί είναι απαραίτητο να καθοριστεί αρχικά ο προϋπολογισμός που αντιστοιχεί ανά Περιφέρεια και στη συνέχεια να δημοσιοποιηθεί στο ΦΕΚ η προκήρυξη για τα συνεργεία δακοκτονίας. Έως και σήμερα δεν έχει δημοσιευθεί η προκήρυξη.

Ακόμη και αν η διάρκεια της προκήρυξης περιορισθεί στις 30 ημέρες, με χρησιμοποίηση ειδικής διάταξης του νόμου, η ολοκλήρωσή της αναμένεται στα τέλη του Απριλίου. Λαμβάνοντας υπόψη τις χρονοβόρες διαδικασίες για την κατάρτιση των συνεργείων, τις πιθανές ενστάσεις και την ύπαρξη περιοχών στις οποίες δεν κατατέθηκε προσφορά, είναι φανερό ότι ο χρόνος δεν επαρκεί για την έγκαιρη εφαρμογή του προγράμματος.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να υπάρχει κίνδυνος να μην πραγματοποιηθεί φέτος η δακοκτονία γιατί δεν έχουν γίνει ακόμα οι διαγωνισμοί.

Επειδή η έναρξη των εργασιών δακοκτονίας δεν επιδέχεται καθυστέρηση ή αναβολή,

Επειδή η διαδικασία διαγωνισμού για την ανάδειξη εργολάβου είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα,

Επειδή ο δάκος είναι ο κυριότερος εντομολογικός εχθρός της ελιάς και της ποιότητας των ελαιοκομικών προϊόντων,

Επειδή το ελαιόλαδο και οι βρώσιμες ελιές είναι από τα δυναμικότερα προϊόντα της χώρας με έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό,

 

Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί:

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εφαρμογή του εν λόγω Προγράμματος;

Ποιες οι ενέργειες των υπουργείων σας ώστε να ξεκινήσει έγκαιρα το Πρόγραμμα της Δακοκτονίας, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις στη φετινή παραγωγή, από πιθανή προσβολή δάκου, λόγω άκαιρης εφαρμογής του προγράμματος;

Είναι σε γνώση της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα προβλήματα που απειλούν την έγκαιρη εφαρμογή του Προγράμματος Δακοκτονίας;