Δήμος Μονεμβασίας


Εντυπωσίασε η Αναπαράσταση της Πυρπόλησης της Τούρκικης Γολέτας στη Μονεμβασιά

Το διήμερο των εορταστικών εκδηλώσεων που διοργάνωσε ο Δήμος Μονεμβασιάς στα πλαίσια της επετείου της απελευθέρωσης της Μονεμβασίας την 23η Ιουλίου του 1821, ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης 23/7/2015 με την εντυπωσιακή αναπαράσταση της πυρπόλησης της τουρκικής γολέτα από τα ελληνικά πλοία, από τον Αλιευτικό Σύλλογο Μονεμβασιάς «Το Λαλούδι».

Οι εκδηλώσεις εορτασμού ξεκίνησαν την Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015 με παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τον Πολιτιστικό – Χορευτικό και Αθλητικό Σύλλογο Μονεμβασίας «Οι Ρίζες», τον Χορευτικό και Λαογραφικό Σύλλογο Άσσου Κορινθίας «Η ΡΕΑ» και τον Χορευτικό Σύλλογο Αργολίδας, Δήμου Επιδαύρου.

Την Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015 εψάλη Αρχιερατική Δοξολογία στον Ιερό Ναό του «Ελκομένου Χριστού», εις ανάμνηση της Δοξολογίας που τελέστηκε με την παράδοση του Κάστρου στους Έλληνες, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευσταθίου, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παναγιώτης Αλεξάκης.

Ακολούθησε στην πλατεία του Ελκομένου επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και ενός λεπτού σιγή εις μνήμη των πεσόντων.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε η αναπαράσταση της πυρπόλησης της τούρκικης γόλετας, από τα ελληνικά πλοία.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε από νωρίς για να παρακολουθήσει την αναπαράσταση και σίγουρα αποζημιώθηκε από το εντυπωσιακό θέαμα.

Η βραδυά ολοκληρώθηκε με συναυλία από τη λαϊκή ορχήστρα της φιλαρμονικής Δ.Ε. Μολάων σε μια κατάμεστη από κόσμο πλατεία στην Πλάκα Μονεμβασίας.

Στο χώρο της εκδήλωσης λειτούργησε έκθεση του εθελοντικού οργανισμού «Χαμόγελο του παιδιού», ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε λαχειοφόρος αγορά για την ενίσχυση των πυρόπληκτων της περιοχής των Βατίκων.

 

φωτογραφίες : Λίτσα Ποδάρα - Αβδούλου, την οποία και ευχαριστούμε