Δημοτική Φιλαρμονική Σπάρτης


Συναυλία - αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη


Τιμώντας τα 90 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη, η Δημοτική Φιλαρμονική Σπάρτης παρουσιάζει την Τετάρτη 8/7/2015 (9.15΄μμ) στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο ένα αφιέρωμα στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη.

Με την αξιόλογη παρουσία της και την υψηλή ποιότητα των εμφανίσεών της, η Δημοτική Φιλαρμονική Σπάρτης θεωρείται από τους σπουδαιότερους πολιτιστικούς φορείς της πόλης αλλά και της χώρας.

Διευθύνει ο αρχιμουσικός Σαράντος Κανελλάκος. Ερμηνεύουν η Τζίνα Βελδέκη και ο Σπύρος Κουτσοβασίλης.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στα τηλέφωνα 27310 82470 και 27310 82395.

==========================

90 χρόνια ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

        Ο Δήμος Σπάρτης σε συνεργασία με το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος  για να τιμήσει τα 90 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη διοργανώνει μουσικές συναυλίες με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου, στις οποίες παρουσιάζει το μεγαλειώδες έργο του Έλληνα Συνθέτη.

Τετάρτη,  8 Ιουλίου 2015 ώρα 21.00΄ στο  Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο

Τρίτη, 14 Ιουλίου 2015 ώρα 21.00 στο Ξηροκάμπι

Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2015 ώρα 21.00 στις Καρυές

Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2015 ώρα 21.00 στο Καστόρι

Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στα λαϊκά έργα του Μίκη Θεοδωράκη που δίνει την ευκαιρία στον κόσμο να ανακαλύψει το Μίκη της Ελλάδος, έναν από τους σημαντικότερους μουσουργούς στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Τραγούδια σταθμούς από τη μουσική διαδρομή του μεγάλου συνθέτη θα ερμηνεύσουν η Τζίνα Βελδέκη και ο Σπύρος Κουτσοβασίλης

Την Ορχήστρα θα διευθύνει ο αρχιμουσικός Σαράντος Κανελλάκος.

Στη  συναυλία, θα παρουσιαστούν γνωστά τραγούδια του Μίκη , όπως : Όμορφη πόλη., Μαργαρίτα Μαργαρώ, Απρίλη μου, Άσμα Ασμάτων, Γωνιά-γωνιά, Ο Αντώνης, της Δικαιοσύνης Ήλιε, Ένα το χελιδόνι, Όταν σφίγγουν το χέρι κ.α.

Ο Μίκης Θεοδωράκης άλλαξε την πορεία του Ελληνικού τραγουδιού με το συνθετικό του έργο και έδωσε ένα διαφορετικό ορίζοντα στην ελληνική μουσική, δημιουργώντας το «έντεχνο-λαϊκό» τραγούδι.

Χρησιμοποίησε τις κλασσικές του σπουδές, εμπνεύστηκε από το παραδοσιακό τραγούδι και τους δρόμους του, αξιοποίησε την αγάπη του για την ποίηση και την αρχαία ελληνική γραμματεία, και δημιούργησε κάτι νέο, συνδυάζοντας πολλά στοιχεία από τον ελληνικό πολιτισμό.

Εισήγαγε στοιχεία, όπως η λυρική ποίηση, ενώ μελοποίησε στίχους κορυφαίων λαϊκών στιχουργών, αλλά και αξεπέραστα ποιήματα των μεγαλύτερων ποιητών παγκοσμίως, τα οποία ανέδειξε με το δικό του τρόπο.

Τα μελοποίησε εμποτίζοντάς τα με το δικό του συναίσθημα και το πάθος του, δημιουργώντας πρωτοφανή έργα στην παγκόσμια μουσική.

Τα αποκόλλησε μέσα από τις χάρτινες σελίδες και τα έκανε τραγούδια, που έφτασαν σε εκατομμύρια στόματα.

Ο Μίκης Θεοδωράκης , ένας σύγχρονος Έλληνας με τα μάτια στο μέλλον, γι’αυτό και τα τραγούδια του αποδείχθηκαν διαχρονικά.

Τραγούδια που θαρρείς, μιλούν για το σήμερα … για όλους εμάς.

Ελάτε να τον τιμήσουμε και να τραγουδήσουμε όλοι μαζί, να διατηρήσουμε στο χρόνο, και να μεταλαμπαδεύσουμε στη νέα γενιά,  ενός από τους συνθέτες-ογκόλιθους της παγκόσμιας μουσικής, τα οποία δίνουν δύναμη, κινητοποιούν και εμπνέουν ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Από το Δήμο Σπάρτης