Μηνύματα για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.


 

 

ΤΟ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΤΗΣ Ν.Δ 

κ. ΘΑΝΑΣΗ ΔΑΒΑΚΗ

 

Εκατόν ενενήντα (190) χρόνια από την συμβολική επέτειο της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας και ευρισκόμενος στη μακρινή Νέα Υόρκη εκπροσωπώντας τη Βουλή των Ελλήνων στις εκδηλώσεις της Μεγάλης ομογενειακής κοινότητας των αδελφών μας της Αμερικής, τα συναισθήματα είναι πρωτόγνωρα.

Αυτό το οποίο κυριαρχεί μέσα μου είναι ο άδολος και αγνός πατριωτισμός που βλέπουν τα μάτια μου στα πρόσωπα των αδελφών μας, στις εκδηλώσεις τους και στον τρόπο που γιορτάζουν το γεγονός της ελληνικής επανάστασης.

Δεν ζητούν τίποτε περισσότερο από το εθνικό κέντρο, από το να βλέπουν την ελληνική ενδοχώρα να προοδεύει και να τους κάνει περήφανους, παρά τις ζοφερές στιγμές που περνά σήμερα. Ζητούν ειλικρινείς και ξεκάθαρες σχέσεις με την ελληνική πολιτεία, χωρίς ιδιοτέλειες και καιροσκοπισμούς. Ζητούν  να τους αναγνωρισθεί ουσιαστικά, ο ρόλος τους ως αιχμή εθνικού δόρατος σε δύσκολες εθνικές φάσεις και όχι όποτε τους έχουμε ανάγκη.

Ζητούν να συνεχίσουν να υπάρχουν στο Εθνικό Κέντρο όλα εκείνα τα καλά και αιώνια της Ελληνικής Ψυχής, που πήραν μαζί τους στο δισάκι της ξενιτιάς, πριν φύγουν για το μεγάλο ταξίδι: το φιλότιμο, ο πατριωτισμός, το ελληνικό δαιμόνιο, η εργατικότητα και η λεβεντιά.

Θεωρώ ιδιαίτερη τιμή μου που επελέγην ως εκπρόσωπος της Βουλής αλλά και του Κόμματος της Νέας Δημοκρατίας να παραστώ σε αυτήν την εθνική εορτή, που λαμβάνει χώρα με αυτόν τον ξεχωριστό τρόπο στην καρδιά του κοσμοπολιτισμού, που είναι η Νέα Υόρκη.

Αποτελεί όμως και ιδιαίτερη τιμή για μένα, γιατί ένα μεγάλο κομμάτι του εορτάζοντος ελληνισμού αποτελεί το αγαπημένο Λακωνικό στοιχείο, που κυριαρχεί θα έλεγα με την ιδιαίτερη παρουσία του. Μια λύπη μόνο μας διατρέχει: η απουσία του θρυλικού Κολοκοτρώνη, του δικού μας Τάκη Νικολόπουλου, που πάνω στο λευκό του άλογο έδινε το δικό του λεβέντικο παρόν, στην παρέλαση της ομογένειας στην 5η Λεωφόρο

Θανάσης Π. Δαβάκης

Βουλευτής Λακωνίας

 

========================================================================================

ΤΟ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΤΗΣ Ν.Δ

  κ. ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟ.

«Η 25η Μαρτίου είναι μία ιδιαίτερη ημέρα για το Ελληνικό έθνος. Εορτάζουμε διπλά. Την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα της πατρίδας μας από τον ζυγό του δυνάστη και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Τιμούμε τους προγόνους μας, ήρωες και ανώνυμους αγωνιστές, που έδωσαν και τη ζωή τους ακόμη για την ανεξάρτητη Ελλάδα. Τιμούμε τη Θεομήτωρ Παναγία, τη διαχρονική προστάτιδα και μητέρα όλων των χριστιανών.  

Δύο επέτειοι με έντονα τα συμβολικά μηνύματα. Αγώνας, ελευθερία, ομόνοια, ελπίδα, πίστη είναι μερικές μόνο λέξεις που αποτυπώνουν το κλίμα και το περιεχόμενο της 25ης Μαρτίου.

Ιδιαίτερα στις ημέρες που διανύουμε οι λέξεις αυτές είναι πιο επίκαιρες παρά ποτέ. Σήμερα, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες βρισκόμαστε μπροστά σε νέες προκλήσεις, τις οποίες οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε με αγώνα, ελπίδα και ομοψυχία. Οφείλουμε να πιστέψουμε ξανά στις διαχρονικές αξίες του έθνους και της θρησκείας μας.  Οφείλουμε να απελευθερωθούμε από τις νέες, δυσμενείς δεσμεύσεις που μας έχουν επιβάλλει».

 

Γρηγόρης Αποστολάκος

Βουλευτής Ν. Λακωνίας

=========================================================================================

 

ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΥΡΩΤΑ

 

  Ο Εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας της 25ης Μαρτίου 1821 διατηρεί πάντα τα μηνύματα και τις διαχρονικές αξίες.

  Το Έθνος μας έχει αποδείξει ότι, σε δύσκολους και χαλεπούς καιρούς είναι δύναμη ανατροπής και δημιουργικών εξελίξεων.

  Εκατόν ενενήντα χρόνια μετά, το ελληνικό Έθνος τιμά τους ήρωές του και την ιστορία του απέναντι σε όποιους επιβουλεύονται παραχάραξη συνόρων και ιστορίας.

  Γιορτάζουμε, σήμερα, μια σημαντική επέτειο της ιστορίας του γένους μας. Έτσι, μας δίνεται η δυνατότητα να αντλήσουμε διδάγματα, εμπειρίες και συμπεράσματα για το σήμερα.

  Ο περήφανος λαός μας είναι έτοιμος και αποφασισμένος να μην αποδεχθεί τετελεσμένα σε βάρος των εθνικών και κοινωνικών δικαίων του. Αγωνίζεται καθημερινά για ένα δημιουργικό Αύριο της Εθνικής Ανεξαρτησίας, της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, με τη νέα γενιά πρωτοπόρο και δημιουργική.

 

Ο Δήμαρχος Ευρώτα

Ιωάννης Γ. Γρυπιώτης

 

======================================================================================