Δήμος Σπάρτης : Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου - 16/3/2011.


 

Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης

16/3/2011.


 

Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης για δημιουργία Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου

  Κατά πλειοψηφία η παραχώρηση

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης εξέφρασε τη θέση του κατά πλειοψηφία, υπέρ της παραχώρησης της χρήσης του ακινήτου του Ξενία, από τον ΕΟΤ μέσω ΕΤΑ Α.Ε. προς το Νοσοκομείο Σπάρτης για να το ανακαινίσει και να το αξιοποιήσει προκειμένου να λειτουργήσει ως Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου (σύμφωνα με απόφαση του Δ.Σ. του Νοσοκομείου), με τη ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος του Δήμου να επανέλθει στην πρωτέρα κατάσταση, εάν το όλο έργο δεν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ έως το 2013.

  Αρνητική θέση εξέφρασαν ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Κώστας Φούρκας και οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής του και δεν συμμετείχαν στη διαδικασία της ψηφοφορίας. Της ψηφοφορίας απείχε και ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Δημήτρης Καραχάλιος.

«Όχι» ψήφισαν οι δημοτικοί Σύμβουλοι της ελάσσονος μειοψηφίας, ενώ υπέρ ψήφισε ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Σπαρτιατών κ. Παναγιώτης  Τζωρτζάκης.

 

Εισήγηση Αργειτάκου

 Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος κ. Σταύρος Αργειτάκος ανέφερε ότι το Ξενία ενδείκνυται να γίνει χώρος πολιτιστικών δραστηριοτήτων του Δήμου και προς αυτή την κατεύθυνση είχαν κινηθεί οι προηγούμενες δημοτικές αρχές:

«Είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες εδώ και δύο μήνες. Έχει αναληφθεί πρωτοβουλία να κατασκευαστεί στο χώρο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου (ΚΥΑΤ) με εξασφαλισμένη πίστωση. Προτείναμε και κάναμε πρόταση το Κ.Υ.Α.Τ. να λειτουργήσει σε άλλο ακίνητο, δυστυχώς μας είπαν ότι δεν πληρεί τα κριτήρια τετραγωνικών μέτρων. Το ακίνητο αυτό του ΞΕΝΙΑ έχει συγκεκριμένη χρήση και πρέπει να οδηγηθούμε σε αλλαγή χρήσης. Δεν είμαι αντίθετος να παραχωρηθεί το ακίνητο στο Νοσοκομείο, είναι το πλέον κατάλληλο για Κ.Υ.Α.Τ.

Πιστεύω ότι δεν έχουμε χρονικά περιθώρια να το σκεφτούμε άλλο. Δεν υπάρχουν τα χρήματα για να γίνει πολιτιστικό κέντρο και κινδυνεύουμε να μείνουμε με ένα ερείπιο.

Εισηγούμαι να εκφράσουμε θέση υπέρ της παραχώρησης στο Νοσοκομείο για να γίνει Κ.Υ.Α.Τ. με εξασφαλισμένη πίστωση και με την προϋπόθεση να εκτελεσθεί μέσα στα όρια του ΕΣΠΑ».

  Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χρήστος Πλειώτας, ο οποίος ανέφερε ότι «επί δεκαετίες αυτός ο λόφος με το ερειπωμένο πλην όμως ξεχωριστό από πλευράς αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας κτιριακό του συγκρότημα, παραμένει σκοτεινός και αναξιοποίητος, επί ζημία των πολιτιστικών αναζητήσεων μιας πόλης και ενός Δήμου που έχει δαπανήσει πολύ σκέψη και χρήμα για τη λειτουργία του ως πολιτιστικού κέντρου».

Ο κ. Πλειώτας επεσήμανε ότι τα Κ.Υ.Α.Τ. έρχονται στη φιλοσοφία του νομοθέτη να απαλλάξουν τους πολίτες από τις αρνητικές εμπειρίες των Νοσοκομείων:

«Οι προσδοκίες μας ήταν και παραμένουν υψηλές. Θέλουμε το Ξενία να το λειτουργήσουμε ως κέντρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων σύγχρονο, παραγωγικό, αντιπροσωπευτικό , διαχρονικό και γιατί όχι οραματικό. Θέλουμε να αποτελέσει κέντρο πολιτισμού , παιδείας, επιστήμης, τεχνολογίας, κέντρο προβολής μιας πόλης που δικαιούται να έχει στο κέντρο της το δικό της νεανικό, δροσερό, όμορφο, πνευματικό περιβάλλον.

Πασχίσαμε και ιδρώσαμε να συντάξουμε μια προμελέτη ακριβή και «ματώσαμε» από παρακάλια προς υψηλά ιστάμενα πρόσωπα, να πείσουν τον ΕΟΤ και την διαχειριστική αρχή της περιουσίας του, τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε. να μας παραχωρήσουν το χώρο του Ξενία κατά χρήση τουλάχιστον για πενήντα χρόνια.

Σήμερα η σύμβαση παραχώρησης εξικνείται το 2017 –2018. Δεν το κατορθώσαμε (να μας παραχωρηθεί η χρήση για 50 χρόνια). Κάθε Δημοτική Αρχή μετρά τις δυνάμεις της με βάση την αποτελεσματικότητά της. Δεν ήταν αποτελεσματική καμία έως σήμερα Δημοτική Αρχή κατά την ταπεινή μου άποψη στο θέμα του Ξενία. Ιδέες και οράματα στον αντίποδα λαϊκισμού και σοφιστιών δεν δίνουν χρώμα στο όνειρο, ούτε ωραιοποιούν την πραγματικότητα που είναι μία: Το ΞΕΝΙΑ των παιδικών μας χρόνων είναι ένας «κρανίου τόπος» εδώ και δεκαετίες, κέντρο φιλοξενίας εξαρτημένων ατόμων και κάθε άλλης προβατικής συμπεριφοράς, χώρος αδιέξοδος, παρατημένος, γερασμένος ακόμα και στη φυσιογνωμία της χλωρίδας τους, χώρος αφιλόξενος, ακάθαρτος και ακατάλληλος ακόμα και για να συμπεριληφθεί σε προεκλογικά προγράμματα υποψηφίων Δημάρχων.

Σήμερα το Νοσοκομείο Σπάρτης ζητά από το Δημοτικό Συμβούλιο να αποσυρθεί από τη σύμβασή του με τον ΕΟΤ και να συγκατανεύσει ώστε η παραχώρηση του ΞΕΝΙΑ να περιέλθει σε αυτό  (Νοσοκομείο) προκειμένου να αξιοποιηθεί ο χώρος και κυρίως το κτίριο μετά από ανακαίνιση και διασκευή του ως κέντρο υγείας Αστικού Τύπου.

Επικαλούμαι την από 23-8-2010 απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου  με θέμα την υποβολή αιτήματος στην ΕΤΑ Α.Ε. για απόκτηση μέσω δωρεάς του ακινήτου που βρίσκεται στο Ξενία Σπάρτης εκτάσεως 10 περίπου στρεμμάτων για τη λειτουργία Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου. Επικαλούμαι επίσης το από 24-8-2010 έγγραφο του Νοσοκομείου Σπάρτης προς την ΕΤΑ Α.Ε. κοινοποιηθέν και στον Υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γεώργιο Νικητιάδη.

Τέλος επικαλούμαι το από 1-10-2010 απαντητικό έγγραφο της ΕΤΑ Α.Ε. προς το Νοσοκομείο Σπάρτης  βάση του οποίου σημειώνεται ότι  προκειμένου η ΕΤΑ Α.Ε. να εξετάσει το αίτημα του Νοσοκομείου θα πρέπει να υπάρξει ανάκληση της υφισταμένης σύμβασης παραχώρησης  κατά χρήση του όλου ακινήτου στο Δήμο Σπάρτης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι το δέλεαρ κατ΄εμέ είναι ότι υφίσταται κατά τις διαβεβαιώσεις υπευθύνων πολιτικών παραγόντων εξασφαλισμένη πίστωση στο ΕΣΠΑ του Υπουργείου Υγείας ύψους 5.000.000 ευρώ και πλέον δυνάμει της οποίας άμεσα δύνανται να ενεργοποιηθούν οι σχετικές διαδικασίες σύνταξης μελέτης και ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ 2008-2013 ώστε επιτέλους το πάλαι ποτέ Ξενία ως κτίριο να λειτουργήσει επ’ ωφελεία της κοινωνίας που το περιβάλει παρέχοντας υπηρεσίες υγείας αστικού τύπου. Προκαταβολικά θέλω να πω στους δημότες ότι επισκεπτόμενος τον διαδικτυακό χώρο, προκειμένου να ενημερωθώ από τη σχετική «βιβλιογραφία» διαπίστωσα ότι σε λίγο δεν θα ομιλούμαι για κέντρα υγείας αστικού Τύπου άλλα για Κέντρα Υγείας Πόλεων είναι η μετονομασία των Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου.

Τα Κ.Υ.Α.Τ. εντάσσονται στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας όπου ως τέτοια νοείται το σύστημα παροχής υπηρεσιών φροντίδας υγείας που εξασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση όλου του πληθυσμού  σε ατομικό και οικογενειακό επίπεδο  και που αποσκοπεί  στην πρόληψη , διατήρηση , προαγωγή , αποκατάσταση  και ενδυνάμωση της υγείας  με την παροχή πιστοποιημένων ιατρικών υπηρεσιών εξετάσεων και φαρμάκων και την υιοθέτηση κοινών κανόνων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

[…] Για μένα το δίλημμα είναι ένα: Θέλουμε περαιτέρω τροφή θεωρίας για τη δημιουργία κέντρου πολιτισμού  που δεν θα μπορέσουμε ποτέ να δημιουργήσουμε στο Ξενία έλλειψη χρημάτων ή θα επιλέξουμε στην παρούσα χρονική στιγμή την παραχώρηση του χώρου στο Νοσοκομείο για τη δημιουργία Κ.Υ.Α.Τ. με μια εξασφαλισμένη πίστωση 5.000.000 ευρώ και υπό την προϋπόθεση ότι έως το 2013 θα πρέπει να γίνει ένταξη της μελέτης στο ΕΣΠΑ;

Φρονώ ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή στο τέλος της τετραετίας έαν δε λάβει τώρα την απόφαση να αξιοποιηθούν τα χρήματα που υπάρχουν για Κ.Υ.Α.Τ. θα παραδώσει το Ξενία και πάλι στη λήθη και την παρακμή της πρόσφατης ιστορίας του. Αντιθέτως εάν δεχθεί την πρόταση και επιτρέψει τη δημιουργία Κ.Υ.Α.Τ. θα παράσχει στους δημότες μία πλατφόρμα θετικής ανταπόκρισής της στα μηνύματα των καιρών που είναι: Να μπορεί θετικά να αξιοποιεί και να προσφέρει στους δημότες, ότι της δίδεται στους σημερινούς δύσκολους καιρούς  με μηδενικό κόστος».

Επίσης ,

«Η θέση του συγκεκριμένου ακινήτου και ο περιβάλλων χώρος, η αρχιτεκτονική του αλλά και οι ανάγκες της πόλης στην δημιουργία ενός πολυπολιτιστικού κέντρου, χαρακτηρίζουν και την αποστολή του, κάτι που πιστεύω ότι πρέπει να μπει σε οποιαδήποτε προγραμματισμένη διεκδίκησή μας, αλλά πάντα με σταθερές θέσεις στις οποίες θα έχει καταλήξει το Δημοτικό Συμβούλιο», τόνισε ο κ. Φούρκας.

«Για μας το ΞΕΝΙΑ και ο λόφος του (περιβάλλον χώρος) είναι ο μοναδικός χώρος του Δημοσίου (Δημοτικός πρώτα και Δημόσιος μέχρι σήμερα), που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, που μπορούμε να παρέμβουμε με βάση τον σχεδιασμό μας και να το παραδώσουμε στους δημότες μας», ανέφερε ο κ. Βαλιώτης.

 

 

πηγή : Εφημερίδα Παρατηρητής της Λακωνίας

φωτο :Φωτεινή Μακεδονοπούλου