Ερώτηση Γρηγοράκου προς τον Υπουργό Υγείας - 11/6/2015


Ερώτηση Γρηγοράκου προς τον Υπουργό Υγείας με θέμα «Δραματική μείωση χρηματικού κονδυλίου για το έτος 2015 των Εφημεριών Ιατρών στα Κέντρα Υγείας των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας»

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Π. Κουρουμπλή

ΘΕΜΑ: «Δραματική μείωση χρηματικού κονδυλίου για το έτος 2015 των Εφημεριών Ιατρών στα Κέντρα Υγείας των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας ».

Σύμφωνα με το υπ’ αριθμό 14960/25-05-2015 έγγραφο της 6ης ΥΠΕ, προτείνεται στους Διοικητές των Νοσοκομείων, αλλά και στους Διευθυντές των Κέντρων Υγείας να προβούν σε εκκαθάριση των εφημεριών για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο, με περικοπή περίπου 35%. Ωστόσο, πρόκειται για εφημερίες των ιατρών που πραγματοποιήθηκαν κανονικά, και κατά συνέπεια οφείλονται δεδουλευμένες αποδοχές, οι οποίες θα πρέπει να καταβληθούν, εξολοκλήρου, στους δικαιούχους.

Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με πληροφορίες, που «διακινούνται» σε ολόκληρο το νοσοκομειακό χώρο, προτίθεται να εφαρμόσει την συγκεκριμένη περικοπή, στο σύνολο των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας.

Την ίδια στιγμή οι Διευθυντές των Κέντρων Υγείας, στους οποίους έχει γίνει η γνωστοποίηση, καλούνται από τις Ιατρικές Ενώσεις να μην προχωρήσουν σε καμία τέτοιου είδους περικοπή, καθώς θα βρεθούν υπόλογοι, ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

  1. Σκοπεύει να θέσει, όντως, σε εφαρμογή τις περικοπές στις εφημερίες των Κέντρων Υγείας, όπως αυτές ζητώνται με βάσει το υπ’ αριθμό 14960/25-05-2015 έγγραφο;
  2. Αν ναι, ποια η ακριβής οικονομική κατάσταση των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας, η οποία καθιστά επιτακτική μία τόσο δραστική μείωση στις αποδοχές των ιατρών;

Ο Ερωτών Βουλευτής

 Λεωνίδας Γρηγοράκος