Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας & Σπάρτης


Σημαντικές ειδήσεις προέκυψαν από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ευστάθιο

Τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο επισκέφθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 4 Ιουνίου 2015, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ευστάθιος, με τον οποίο συνδέονται με μακροχρόνιους πνευματικούς δεσμούς, καθ’ όσον ο Σεβασμιώτατος χρημάτισε καθηγητής του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας στην Καλαμάτα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη μας για τη φιλοξενία και την άψογη διοργάνωση της θρησκευτικής τελετής στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου στην Καστροπολιτεία του Μυστρά την 29η Μαΐου, ημέρα τιμής και μνήμης της αποφράδας ημέρας της Αλώσεως της Κωνσταντινούπολης και της ηρωικής θυσίας του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και των υπερασπιστών της Βασιλίδας των Πόλεων.

Παράλληλα εξέφρασε τη συγκίνηση και την μεγάλη τιμή που ένιωσε να εκπροσωπεί την Ελληνική Πολιτεία σ’ έναν ιερό τόπο για ένα τόσο σημαντικό ιστορικό γεγονός για τον Ελληνισμό.

Στη συνέχεια ο κ. Παυλόπουλος γνωστοποίησε στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας την πρόθεσή του, από την ερχόμενη χρονιά, αφενός ο εορτασμός των Παλαιολογείων, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, να τεθεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας λαμβάνοντας πανελλαδικό χαρακτήρα, αφετέρου να καθιερωθεί η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο για την εξαιρετικά τιμητική πρωτοβουλία του, να προσδώσει το κύρος που αρμόζει στον εορτασμό των Παλαιολογείων και έθεσε τις υπηρεσίες της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης στη διάθεση της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Από τη συνάντηση, όμως, προέκυψε κι άλλο ένα ευχάριστο για τον τόπο μας γεγονός, αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδέχθηκε την πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου, να τιμήσει με την παρουσία του τον φετινό εορτασμό του Πολιούχου της Σπάρτης Οσίου Νίκωνος του «Μετανοείτε» στις 26 Νοεμβρίου 2015.